woensdag, maart 08, 2006

 

Inkopen eigen aandelen

(binnengekomen vraag)
Soms lees ik over het inkopen van aandelen door beursfondsen en dat de beleggers daar zo blij mee zijn. Moet ik begrijpen dat het voordeel er in bestaat dat er dan minder aandelen in omloop zijn (na inkoop) , of is er iets anders wat mij blij zou kunnen maken?
Ik ben benieuwd naar je reactie.
Vriendelijke groet,
- De onderneming heeft geld in huis, maar weet er niets mee te doen. Ze krijgen er hooguit rente voor, maar er goed mee ondernemen kunnen ze niet.
Op zich is dat niet gunstig.
Echter als ze het geld gebruiken om eigen aandelen in te kopen, dan jaagt dat de vraag naar aandelen op = prijsopdrijvend, en er zijn dan in de toekomst minder aandelen waarover de winst verdeeld hoeft te worden.
Tegenwoordig wordt er nog amper een serieus deel van de winst uitgekeerd, maar het is dus ook goed voor de winst per aandeel en dus de waardering per aandeel. In andere woorden de K/W wordt lager en dat wordt door beleggers als 'koopwaardig' gezien.
De grap van eigen aandelen inkopen kan ook mislopen, omdat de onderneming erdoor in cash problemen kan komen. Wat we nu zelfs zien is dat bedrijven geld lenen om eigen aandelen in te kopen. Boekhoudtechnisch en belastingtechnisch kan dat interessant zijn, maar het is een hellend vlak en dat soort aandelen heb ik liever niet in huis.
Unilever ging enkele jaren geleden bijna onderuit toen ze een superdividend aan de aandeelhouders uitkeerde en vervolgens te krap bij kas kwam te zitten. Dat kan dus ook bedrijven overkomen die te snel veel eigen aandelen inkopen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?