dinsdag, maart 07, 2006
Ahold rechtszaak
Nu de rechtszaak tegen de voormalige Ahold topmannen is begonnen is het een mooi moment om eens te bezien of we dit bedrog indertijd hadden kunnen zien aankomen. De accountant zegt van niet, want Ahold had volgens de accountant actief belangrijke contracten achtergehouden. Daarmee denkt de accountant zich vrij te kunnen pleiten. Toch is het ook de toenmalige accountant die wat aan te rekenen valt. Immers kon Willem Okkerse, met zijn OK-Score RUIM van tevoren al ZONDER interne informatie, maar puur op publieke informatie, aangeven dat er iets grondig mis was. Dat signaal had de Ahold accountant indertijd ook moeten afgeven. Als boekenexpert had hem toch duidelijk moeten zijn dat er iets niet klopte. De Ahold accountant zette echter gewoon de goedkeuring onder de stukken. Ik denk dat beleggers zich gelukkig gelukkig mogen prijzen dat tegenwoordig heel wat accountants al wel met de OK-Score werken. Het doet hun betrouwbaarheid goed.
Okkerse gaf in 1999 aan dat beleggers Ahold moesten verkopen. Hij zei dat na de jaarcijfers 1998 op een koers van 34 euro. Nog voor de openbaring van de fraude gaf hij hierover ook een TV interview. Ziet u onder de link zijn voordracht in 2002 over de jaarcijfers 2000 (bij Harry Mens), waar hij duidelijk aangaf dat er geen continuiteit meer in zat. (Klasse 10 over de halfjaarcijfers 2000 (!) Klasse 1 is best, 10 is rampzalig, dit was RUIM voor de fraude aan het licht kwam)
http://www.yourvideomail.com/ok-ahold.wmv. (Openen via Internet Explorer)
Blijft het feit dat de Ahold topmensen de zaak actief bedonderd hebben. Ze deden het naar eigen zeggen 'voor het bedrijf', maar dat excuus mag niet gelden. Bevehl ist bevehl mag al tientallen jaren niet meer als excuus gelden en zeker niet als je zelf de bevelen mag geven. Van der Hoeven heeft ieder jaar een stapje verder over 'het toelaatbare' gezet en laten zetten. Het waren kleine stapjes en niemand corrigeerde hem. Hij ging dus zelf ook geloven dat het goed was. De zakelijke topmensen gingen eind jaren negentig geloven dat ze boven de wet stonden. We zagen dat bij vele bedrijven terug.
Het is dit gebrek aan reflectie in de top dat beleggers indertijd enorm veel geld heeft gekost. Moet nu de belegger bij het bedrijf, bij de topmensen of bij de accountant genoegdoening halen? De rechter gaat zich naar verwachting op 22 mei 2006 over de zaak uitspreken. Ik ben ondertussen een grote fan van de OK score geworden. Zie het TV interview waar Willem Okkers ruim vooraf zijn bedenkingen over Ahold al uitspreekt! (Openen via Internet Explorer)
Overigens heb ik hier ook even het overzicht van hoe de OK-Score verliep in de heftige jaren. U ziet daar al duidelijk dat de fraude niet 'ineens' het bedrijf onderuit haalde, maar dat het bedrijf al langer slechter en slechter scoorde.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl