vrijdag, februari 24, 2006

 

Vrije handel of protectionisme

In Amerika is nu grote ophef over het feit dat de grote havens door een firma uit Dubai gerund gaan worden. Amerika is voor vrije handel, zolang Amerika de touwtjes in handen heeft. Nu Amerika arm begint te worden, gaat het pijn doen dat buitenlandse bedrijven taken overnemen. Zeker een Arabisch bedrijf over de havens laten gaan is koren op de molen van de protectionisten.


Ik las gisteren een visie vanuit RDS over de handel de aankomende 20 jaar. Ze houden daar onder ander rekening met de volgende scenario's:
1. Wereldhandel waarbij er steeds meer vrijheid van handelen komt, de meest ideale situatie voor economische wereldgroei.
2. Protectionisme, waarbij de wereld in blokken verdeeld gaat worden. Ten opzichte van de vrije handel zou het 40% minder groei betekenen.

Amerika, maar ook de Arabische wereld en zeker ook Frankrijk, zijn de weg aan het gaan van bescherming en uitsluiten producten van anderen. Frankrijk is bijvoorbeeld vóór het kunnen overnemen van buitenlandse bedrijven, maar wil uitsluiten dat het andersom ook werkt. Uiteindelijk kost zo'n instelling een stuk welvaart, want tot nu toe is steeds gebleken dat handelsbeperkingen ten koste gaan van economische groei. We zien het nu ook gebeuren in Venezuela, dat zich afzet van Amerika (en andersom) en snel aan welvaart verliest. Het is potentieel één van de rijkste landen ter wereld, maar het gaat snel bergafwaarts door de sturing die de politiek aan de handel wil geven.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?