dinsdag, februari 14, 2006

 

Syria wijst de dollar de deur

Vandaag werd bekend dat Syrië alle handel met het buitenland vanaf nu in Euro's zal afhandelen. Dit is voor Amerika het scenario dat ze vooral willen voorkomen, want als meer landen dit voorbeeld gaan volgen zal het snel gedaan zijn met de heerschappij van Amerika. (Zie mijn artikel van afgelopen vrijdag hierover) http://www.beursbox.nl/2006/02/het-amerikaanse-rijk.html
Syrië geeft als reden voor haar stap de onvriendelijke houding van Amerika met daarbij de dreiging dat haar buitenlandse (dollar) bezittingen door Amerika geblokkeerd gaan worden. Met de Euro is dat gevaar veel kleiner omdat die monetaire unie uit veel meer landen bestaat, die het vaak oneens met elkaar zin, en daarnaast is er altijd wel een bank als ABNAMRO te vinden die ondanks Amerikaanse boycot toch zaken wil doen.
De keuze van Syrië voor de Euro is op zich niet onlogisch. Op dit moment is het het beste alternatief voor de dollar. China zou graag haar Yuan als wereldmunt zien, maar dan verruilen we slechts de munt van één land voor de munt van een ander land. Op het moment dat de Yuan de wereldmunt is, dan zal China de wereld dicteren hoe ze het wil hebben. Het altijd verdeelde Europa zal veel minder haar stempel op andere landen kunnen drukken, zelfs als ze het toch hoofddoel van haar beleid zou maken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?