maandag, februari 27, 2006

 

Power failure

In Zuid Afrika zien we momenteel de eerste grote energie problemen ontstaan. Het uitvallen van de stroom is daar nu een dagelijkse realiteit. De reden is simpel, er is te weinig capaciteit om aan de vraag te kunnen voldoen. De centrales raken overbelast met als gevolg dat alles uitvalt.
In dit geval is het nog een puur Zuid Afrikaans probleem, maar het is een teken aan de wand. Het zal Zuid-Afrikanen er heel bewust van maken dat ze ook zelf (privé of als onderneming) wat moeten doen om hun elektriciteit veilig te stellen.
We zien nu ook in Nederland wel grappen over 'iedereen zijn eigen windmolen', maar ik kan u verzekeren dat die opmerking in Zuid Afrika nu heel anders klinkt. Immers blijkt de overheid daar niet in staat de groei bij te houden. Tandartsen, winkeliers, allemaal leiden ze enorme schade door de stroomuitval. Nu we de eindigheid van olie akelig duidelijk beginnen in te zien, wordt het tijd ernstig na te denken over de toekomst. Vanuit de politiek wordt echter 'de toekomst' gezien als de eerstvolgende kamerverkiezingen en die zijn over een jaar. Het toekomstbeeld van de politiek is daarmee beperkt tot dat jaar.
Bedrijvan als RDS hebben al veel meer visie, maar die werken over heel de wereld. Europa en zeker Nederland, moeten niet denken dat ze in de toekomst net zo belangrijk zullen zijn. Europa komt economisch gezien steeds meer in een uithoek te liggen. Ook particulieren in Nederland en België zullen zich zorgen moeten gaan maken over hun energie. Niet voor morgen en niet voor overmorgen, maar het is wel de vraag of u over tien jaar nog een auto kunt betalen die op benzine loopt. Misschien kunt u de auto nog betalen, maar de benzine waarop de auto loopt niet meer. De impact die een vier keer zo dure energie op ons leven gaat krijgen is nog amper te bevatten. Het wordt tijd dat energie een onderwerp is waar we ons net zo mee gaan bezighouden als dat we ons bezighouden met ons inkomen. U hebt immers geld nodig, maar ook energie.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?