donderdag, september 22, 2005

 

Ik heb de loterij gewonnen!

Ik heb in de Loterias y Apuestas del Estado 615.810,00 euro gewonnen!

In een wat primitief ogende 'officiële' brief vol met indrukwekkende referentienummers en een mooie stempel is mij deze prachtige mededeling gisteren gedaan.

U begrijpt, mijn gezin is gisteren uitzinnig van vreugde eea uitgebreid gaan vieren.

Althans, dat is wat deze loterij uit Spanje graag zou willen, want ik hoop dat u ook door heeft dat hier natuurlijk door niemand wat gewonnen is.
Het zou best kunnen dat het opgegeven adres en de naam van de loterij volledig kloppen met een bestaande loterij.
Om mijn prijs te kunnen incasseren hoef ik slechts mijn gegevens en de gegevens van mijn familie via fax aan een ander bedrijf opgeven. Het enige dat aan de oplichters linkt is daarmee het opgegeven faxnummer. Al het andere kan simpelweg gekopieerd van bestaande bedrijven zijn.
Met de tegenwoordig via Internet te verkrijgen faxnummers is het mogelijk vrij onzichtbaar te blijven als eigenaar van dat faxnummer. Immers kan je faxnummers via gratis mailaccounts aanvragen. Gratis mailaccounts kan je onder iedere naam aanvragen. Door de aanvraag van het gratis mailaccount te doen vanuit een Internet café is niet na te gaan wie de gebruiker van de PC was. Kortom, door uw gegevens te faxen maakt u het de oplichters bijzonder makkelijk. Justitie heeft echter grote moeite de eigenaar van het faxnummer te achterhalen.

Een apart A-4 tje, zogenaamd van de Grupo Bilbao Security Company S.L vraagt mij het hemd van het lijf over waar ik geboren ben, wat ik voor werk doe, wie mijn familie is en wat al mijn bankgegevens zijn.
Die Grupo Bilbao bestaat volgens de brief al sinds 1959 en maakt deel uit van de Catalana Occidente Group, die al sinds 1864 bestaat. Allemaal informatie die de lezer moet overtuigen de persoonlijke informatie maar toe te sturen. Helaas ook hier is alles op een printje vanuit een deskjet printer gemaakt, waarbij het logo overduidelijk van Internet is gekopieerd. Immers staat er het op Internet aanklikbare 'entrar' in het logo, hetgeen alle pogingen het officieel te laten lijken voor mij teniet doen.

Overigens zullen ook de gegevens over dit bedrijf volledig juist kunnen zijn. Daar echter de correspondentie via hetzelfde faxnummer loopt, zijn de gegevens van het bedrijf verder van geen belang.
De kans dat ik ooit ook maar een cent ga ontvangen is uiteraard nihil.
Zodra ik mijn gegevens ga opgeven kan ik wel verwachten dat er van alles met mijn gegevens gaat gebeuren.

Het eerste deel van de fraude is de volgende:
In de begeleidende brief staat uitvoerig beschreven hoe een bepaalde onderneming mijn prijs al in beheer heeft. Ik moet ze plechtig beloven 5% van mijn winst te betalen.
In de brief staat het nog niet, maar zodra mijn gegevens bekend zijn wordt ik door iemand opgebeld die mij gaat uitleggen hoeveel makkelijker het is als ik die 5% van de gewonnen prijs eerst aan deze onderneming overmaak. Ze kunnen dan veel makkelijker de hele prijs aan mij overmaken. Extra redenen zullen dan vast zijn dat het dan sneller en administratief goedkoper kan.
U begrijpt, met een gewonnen prijs van ruim zes ton is 5% een behoorlijke som geld. Je kan als oplichter duizenden brieven sturen als je slechts één argeloze zover krijgt dat hij geld gaat overmaken. Dat ik mijn brief verscheur boeit ze dus niet. Binnen de mailing aan duizenden zit ongetwijfeld wel iemand die er in trapt.

Het tweede deel van de fraude is ernstiger, want dat wordt zonder u gerealiseerd.
De oplichters weten alles van u, want u vulde het formulier volledig in. Als u echt blijkt te bestaan (het eerste deel van de fraude) zullen ze zich naar uw bank toe als u uitgeven. Ze weten immers al uw identificeerbare gegevens van u! Als het ze bij de bank lukt is de beloning enorm. Heel uw rekening kan geplunderd worden. De pakkans is blijkbaar heel gering want dit soort praktijken zijn zover dat ik weet al bijna tien jaar oud.

We kennen de Internetvariant van deze fraude als de Nigeriaanse connectie. Immers is dat precies zo'n zelfde oplichting die nu al bijna haar tiende verjaardag viert.
Toch blijven mensen hun gegevens opsturen en blijft deze oplichting dus blijkbaar rendabel.

Ik heb in mijn nieuwsbrief een oproep geplaatst wie nog meer zo'n brief ontving. Er waren een paar lezers die hem de laatste maanden ook hadden gehad. Het was hen gebleken dat ze puur de vermelding in het telefoonboek gebruiken. Dat is dus de insteek om aan uw basisgegevens te komen.
Eén van de lezers had in november 2004 de brief naar de Spaanse consul gestuurd, die de persoon in kwestie er persoonlijk voor bedankte en eea aan de Spaanse justitie zou overdragen. Helaas, dat heeft dus ook niet geholpen, want ik heb nu dezelfde brief gekregen. U weet nu echter ook waarom justitie zo'n moeite heeft de oplichters erachter te vatten.

Ik hoop dat u nu gewapand bent tegen de verleiding de gegevens op te sturen. U gaat immers ook ooit zo'n brief krijgen.

Tom Lassing
www.beursbox.nl


Ingezondern bericht:
Hoi Tom,

Ik heb zo'n zelfde soort e-mail gehad van de engelse
nationale loterij, nou klopte alles aan de brief zelfs
de naam van de loterij, alleen het logo klopte niet.
Daar kwam ik achter door even te speuren op Google.
Op de website van de echte nationale loterij kon ik
toen lezen dat zij nooit om mijn gegevens zouden
vragen en als je dus een mail of brief krijgt waarin
dit wel gevraagd word je deze zo in de prullebak kunt
deponeren, want je kan er niks mee. Je kan hiermee
vaak niet naar iets van autoriteiten gaan want hier in
europa doen ze erg weinig tot niets tegen internet
criminelen. Zelfs het meldpunt kinderporno stuurt hun
informatie door naar de usa, omdat er hier gewoon
niets mee gebeurd, of het duurt een eeuwigheid. Wat
bescherming betreft wonen we niet in een best land of
in een best werelddeel. Het enige wat hier hoogste
goed is, is de privacy, behalve dus weer als je van
die brieven of e-mails krijgt. Het is in ieder geval
goed dat je het in je nieuwsbrief vermeld hebt, zodat
in ieder geval degene die deze werkelijk lezen hier
niet in zullen stinken. Als je er wel in stinkt is het
je eigen geldlust die je de das om doet, ofwel eigen
schuld dikke indetiteitroof, want daar gaat het
uiteindelijk tenslotte om. Ik hoop in ieder geval dat
iedereen die het gelezen heeft er nooit mee in zee zal
gaan.

MvG,
Taco Verhoef
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?