donderdag, mei 19, 2005

 

Inspelen op de olieschaarste (2)

Is er een sector die enorm zal profiteren van dure olie? Een jaar geleden werd al (te laat) geopperd, de olievervoer sector omdat de maximale vervoerscapaciteit bereikt was. Met een enorm dure olie wil je daar als belegger liever niet te laat in de cyclus inzitten, want door de hoge prijs zal de vraag naar olie eerder gaan afnemen dan gaan toenemen. De roep om vervoerscapaciteit wordt dan dus uiteindelijk lager. Daarnaast zullen de eerste nieuwe tankerschepen binnenkort wel afgeleverd gaan worden, waardoor de schaarste in vervoerscapaciteit ook zal verminderen. We mogen ons afvragen of deze sector niet onderhand interessant wordt om te gaan schorten.
Een sector waar naar mijn idee in Europa bij beleggers nog weinig aandacht voor is, is die van de olievelden. In het verleden werden veel olievelden gesloten of voor weinig geld aan kleine bedrijven overgelaten omdat de winning van de (resterende) olie te duur werd. Op een olieprijs van $20 bleken heel wat velden totaal niet te winstgevend te exploiteren te zijn, maar met een olieprijs van boven de $45 ziet het plaatje er heel anders uit.
Bedrijven die dit soort velden in beheer hebben worden nu ineens interessant, maar ook olieboorders die dit soort moeilijke velden kunnen bedienen worden interessant. Dit houdt dus in dat we ook zouden kunnen kijken naar de cowboys van de oliewereld.... Immers, vooral in Amerika zijn nog heel wat (ten opzichte van RD) relatief kleine olieboertjes die nu ineens zwart en vloeibaar goud in handen blijken te hebben.
Klein zijn ze niet, maar Baker Hughes Incorperated (NYSE: BHI) wist vorig jaar wel een groei van 15,3% te realiseren. Haar netto inkomen groeide 310%. Al vanaf oktober doet de koers weinig.
Een olieboorder die over heel de wereld voor anderen gaten in de grond boort is Nabors Industries Ltd (AMEX: NBR) Hun groei in 2004 was ruim 27%. Hun netto inkomen steeg met 57%. De koers corrigeerde recent flink.
Een bedrijf dat de productie uit bestaande bronnen enorm kan ondersteunen is BJ Services Company (NYSE: BJS) Het bedrijf groeide vorig jaar 21,4% en wist de winst toe doen toenemen met 91%. De koers staat al sinds augustus vorige jaar rondom het huidige niveau.

Tom Lassing
www.beursbox.nl<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?