donderdag, maart 03, 2005

 

De wereld van Opties (3)


Call opties

Call opties geven de koper het recht om de onderliggende waarde binnen een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde prijs te mogen afnemen.
Het is dus een recht als u zo'n optie koopt en geen plicht.

Voorbeeld:
U bent bijzonder hoopvol over Koninklijke Olie (RD). U verwacht dus een flinke stijging.
Nu kunt u de aandelen kopen, maar die doen 42 euro per stuk en met 1000 aandelen bent u dan al aan het beleggen met 42.000 euro.
Het alternatief is om dan call opties RD te kopen. De prijs is afhankelijk van de resterende looptijd en de uiteindelijke uitoefenprijs.
Een optie met een nog resterende looptijd van bijvoorbeeld twee maanden en een uitoefenprijs van 44 zou bijvoorbeeld nog maar 1,00 euro per stuk kunnen kosten. U wilt werken met 10 opties, want als onderliggende waarde heeft u dan de 1000 aandelen.
Nu ziet u, de optie kost slechts 1,00... Daar echter de optie per 100 aandelen gaat moet u die prijs vermenigvuldigen met 100. Per optie komt het dus op 100 euro. (ex kosten)
U wilt er 10, dus 10 x 100 euro komt uit op 1000 euro waarbij u dan de kosten nog moet rekenen.

In plaats van met 42000 euro, waarbij dan nog kosten komen kunt u nu ook werken met 1000 euro met de bijkomende kosten.
Dat kan dus heel interessant zijn, want hiermee komen we op de hefboom van opties.

Zou nu uw verwachting uitkomen en de koers van RD gaat flink omhoog, dan kan deze opzet procentueel een enorm rendement opleveren.

Stel even, binnen de looptijd van de optie gaat RD omhoog naar 46 euro per stuk.
Met een uitoefenprijs van 44 euro zou dat een intrinsieke waarde geven van 2,00 euro per optie.
(U mag immers de aandelen kopen tegen 44 euro, terwijl ze op de beurs 46 waard zijn)
U kocht echter in dit voorbeeld de opties voor 1,00 en bruto maakt u in dat geval een procentueel gigantische winst van 100%.
Had u de aandelen gekocht, dan had u een koerswinst van 2000 euro gehaald. Alleen had u 42.000 euro ingezet om 2000 te winnen. Procentueel is dat 'slechts' een paar procent.

In dit voorbeeld kwam de winst op de koers van RD keurig op tijd en binnen de looptijd van de opties. Prachtig, maar in de praktijk zult u ervaren dat deze ideale situatie lang niet altijd voor zal komen.
Daarover in een vervolg artikel zeker nog veel meer.

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?