donderdag, januari 20, 2005

 

EBAY valt tegen


Gisteren bleek Ebay, de online veilingreus, een winst te rapporteren die 1cent !!!! onder de consensus van de analisten lag.
Het aandeel verloor uiteindelijk inclusief de nabeursehandel 15% aan waarde.

Dat hield in dat het bedrijf dus 10 miljard dollar minder waard werd omdat de WINST per aandeel 1 cent lager was dan de vreselijk optimistische analisten hadden voorzien.

Mark Twain schreef ooit eens dat hij helaas niet meer tijd had gehad, want anders had hij een kortere brief gestuurd.

In feite zou ik dat ook ter harte moeten nemen, omdat ik in feite door het bovenstaande goed weer te geven en daar dus even de tijd voor te nemen al genoeg kan zeggen.
Ook u zult immers de belachelijkheid van de koersafstraffing om de genoemde reden inzien.

Feit is natuurlijk dat Ebay de laatste jaren steeds weer verraste. Vrijwel niemand zag de kracht die zich opbouwde bij Ebay en bij Yahoo. In een slechte markt trokken die heel wat handel naar zich toe en terwijl de rest van de sector op apegapen lag, werden deze twee bedrijven steeds sterker.
Op dit moment is daar een grootheid bijgekomen, namelijk Google, maar is tevens bij beleggers het besef toegenomen dat Internet nu pas volwassen is geworden en dat er een enorme economische kracht in opgesloten zit. Beleggers zien nu pas de potentie en zijn dan zwaar teleurgesteld als een reus als Ebay niet aan hun hoogste verwachting kan voldoen.
Met een K/W die op 90 ligt is Ebay ook al tijden veel te hoog gewaardeerd. Te laat op de trein springen wordt hard afgestraft en als dan de belegger naar buiten tuimelen, dan kan het hard gaan.
Ebay ondertussen blijft wel Ă©Ă©n van de drie Internet reuzen. Het bedrijf staat als een huis. Beleggers lieten gisteren alleen de waarderingsballon even wat leeglopen. In feite zou het aandeel nog 80% moeten dalen voor het als beleggingsobject weer hot mag worden genoemd.

Ik heb helaas nooit aandelen van dit bedrijf gehad. Ik was zo stom op op het juiste moment geen geld vrij te hebben voor een investering in dit bedrijf. Ik was daar niet alleen in. 95% van de beleggers had dat probleem de afgelopen 5 jaar.

Tom Lassing
www.beursbox.nl<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?