woensdag, januari 12, 2005

 

Bedrijfsovername en opties een gevaarlijke combinatie


De laatste week is het gerucht in de markt over een overname of fusie van ABNAMRO door Bank of Scotland. Het hele verhaal is al tegengesproken door Groenink, maar hij zou de eerste CEO niet zijn die een leugentje om bestwil verteld. Immers zou toegeven dat er sprake van een dergelijke fusie is erg slecht voor de marktpositie zijn. Of het nu waar is of niet, wat zouden voor optiebeleggers de consequenties zijn als het wel waar zou zijn?

We gaan even na welke risico's u loopt als schrijver of koper van opties in het geval ABNAMRO inderdaad overgenomen gaat worden.

Een belangrijke regel op de Optiebeurs is dat er bij een overname of faillissement een fair value waarde voor de opties berekend kan gaan worden. Dit houdt in dat op basis van de Black & Scholes formule een waarde aan de nog openstaande opties toegekend gaat worden.

Dit kan rampzalig voor beleggers uitpakken en dan met name voor beleggers die opties geschreven hebben, maar ook voor beleggers die op verlies staan met hun optieppositie en nog hoop hadden op verbetering van die positie.
Het kan daarbij dus een ramp zijn voor een door u ingenomen positie waarbij uw visie dus uitkomt, maar u geen uitkering krijgt vanwege die fair value afrekening.

Heel eerlijk zou het zijn als de overnemer (bij een overname) ook de opties zou afrekenen. Dat is echter administratief lastig gebleken en doet af aan het feit dat alleen aandeelhouders eigenaren zijn. Optiebeleggers hebben bij gekochte opties alleen maar een recht op aandelen tegen een bepaalde prijs in handen, maar niet het aandeel zelf.

Er is dus ook wat te zeggen voor fair value, als minst kwade van de slechte oplossingen die mogelijk zijn.

Stel even, ABNAMRO gaat voor 22 euro per aandeel overgenomen worden. Uw gekochte call optie feb 22, die u een maand geleden voor 3,50 kocht (fictieve prijs) is een dag voor de bekendmaking nog slechts 1,50 waard. U heeft echter goede hoop dat in de beste maanden van het jaar de koers van de bank nog wel zal aantrekken. Nu met de bekendmaking daalt de premie van de optie snel tot intraday (door paniekverkopen) even 0,25. Er is immers niet veel hoop meer op nog meer geld. Slimme rekenaars echter berekenen dat volgens Black & Scholes de opties op moment van de bekendmaking nog 1,10 waard waren.
Voor de koper een mooi gegeven, want in plaats van kans maken op een waardeloze afloop is er hier toch nog een kans op 1,10. De waarde van de opties loopt dus gaande de einddatum naar 1,10 waarop op een bepaald moment afgerekend zal worden.
De schrijvers van de optie hebben echter een probleem. Door de overname van ABNAMRO op 22 is hun optie in feite waardeloos geworden. Prachtig, want eindstand is 22 euro en dat is net de uitoefenprijs van de optie. Deze schrijver rekent zich dus al rijk. Dan plotseling komt die fair value de hoek om kijken en schiet de prijs weer op naar 1,10. Een flinke domper, want de overnemer heeft wel bepaald dat de aandelen slechts 22 euro waard zijn... Kortom, niet veel optiebeleggers zullen aan het eind van het liedje blij zijn met die overname. Zelfs al komt er nog een ander bod, dan nog zullen de opties tegen het eerste bod worden afgerekend als al een bepaald punt bereikt is. Het ingezette administratieve proces is immers niet meer te stoppen en zal worden voortgezet.

Bij overname geruchten is het daarom beter in de aandelen te handelen dan in de opties, tenzij u ziet dat de onderwaardering ten opzichte van de Black & Scholes formule extreem afwijkt door paniek op de beurs.

Als u dat ziet kunt u op dubeltjesjacht gaan. Het is pas interessant bij hoge volumes en ik verzeker u, u bent de enige niet die zo slim is.

Tom Lassing
www.optiespecialist.com



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?