woensdag, mei 11, 2011

 

Geld uit lucht

U weet, ik maak me regelmatig nogal boos over banken die geld uit lucht kunnen creëren. U leent een ton, de bank hoeft slechts 10% daarvan te hebben, de rest wordt uit lucht gecreëerd en de bank gaat u vervolgens een stevige rente vragen over de volledige 100.000 euro.
Zo zou iedere ondernemer wel willen werken.
Het lijkt daarmee of echt alleen banken geld uit lucht kunnen creëren. Dat is niet zo, vooral beursgenoteerde bedrijven kunnen het ook. Zelfs Warren Buffett heeft het laatst gedaan.

Een beursgenoteerd bedrijf dat extra aandelen gaat uitgeven en met die extra aandelen andere bedrijven gaat kopen, voert eigenlijk hetzelfde uit. Die creëren daarmee ook geld uit lucht. Dit gaat goed zolang beleggers/aandeelhouders veel geld overhebben voor de door het bedrijf uitgegeven aandelen. Als de koers van het aandeel inzakt, dan is het feest over. Vooral de aandeelhouders hebben dan pech. De onderneming kan slechts geen aandelen als geld meer gebruiken, maar hoeft er geen schade aan te ondervinden.

Het feit dat de houders van de aandelen vertrouwen in de aandelen moeten houden is ook het verhaal bij de fiat munten zoals de Euro en de Dollar. Als de gebruikers van dat geld het vertrouwen er in verliezen, dan is het spel over.


Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?