woensdag, oktober 11, 2006

 

Homburg aandelenemissie gaat niet door

Voor Richard Homburg is de gang naar de beurs niet het uitgesproken succes geworden waarop was gehoopt. In plaats van de 200 miljoen waarop was ingezet, werd het 'slechts' 50 miljoen. Via obligatieleningen zal het bedrijf nog wel 60 miljoen willen gaan ophalen.
Wat is de reden dat het niet wilde lukken?
- Een mogelijke reden is het feit dat de vastgoedsector, en daar maakt Richard Homburg toonaangevend deel van uit, een slechte naam heeft gekregen door wat financiƫle schandalen en persoonlijke misdragingen waar Homburg zelf nog wel eens de hoofdrol in speelde, maar ook door de connectie tussen vastgoed en onderwereld. Het is tegenwoordig wel iedere dag op het journaal dat Holleeder connecties had met grote spelers in de vastgoedwereld. Daarnaast zijn de grappen en grollen van de grote spelers, die kleine beleggers bepaaldelijk niet bevoordeelden, mogelijk nog niet vergeten.

Het is voor mij persoonlijk de reden om de kat uit de boom te kijken. De mannen van het grote onroerend goed spel zijn mij iets teveel op eigen portemonnee gericht geweest. Ook Richard Homburg is in het verleden niet vies geweest van leuke deals waarbij hij vooral zelf de winnaar was. Zijn golden parachute bij Uni Invest was naar mijn idee een schadalige zaak.

Met letterlijk lijfelijk geweld en mondelinge bedreiging heeft hij in 2002 oa de inbreng van VEB voorzitter Peter Paul de Vries in de aandeelhoudersvergadering in de kiem gesmoord. De VEB had terechte vragen over de graai afspraak met topman Homburg, maar werd na die vergadering voorgoed de toegang tot de Uni-Invest vergaderingen ontzegt.

Is hij veranderd? Ik hoop het. Als uit zijn daden blijkt dat het zo is, dan is in de toekomst alles mogelijk. Het zal moeten blijken uit deals waar ook de kleine beleggers daadwerkelijk geld mee verdienen. Het zal ook moeten blijken uit de vergoeding die Homburg zichzelf laat uitkeren. Zijn beoogde uitkering van 154 miljoen euro bij Uni-Invest ging naar de mening van velen alle redelijkheid te buiten. Het werd uiteindelijk 55 miljoen euro, hetgeen in mijn ogen nog altijd belachelijk is. Gezien het feit dat Homburg nu zelf oprichter en naamgever van het beursfonds Homburg is, zal hij zichzelf ongetwijfeld wel weer goed bedelen. Toch weer ten koste van anderen? Zou hij er toe in staat zijn? Leest u vooral dit relaas van de VEB even voor u een investering overweegt. Ik raad die investering overigens niet af, ik wil u alleen goed op de hoogte brengen van zaken die in het verleden speelden. Daarna mag u doen wat u zelf het beste lijkt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?