dinsdag, oktober 10, 2006
De PEG ratio
Dit is een manier om de relatieve waardering voor een aandeel te kunnen meten. Het is immers meer dan leuk om te weten of een aandeel duur of goedkoop is.
Een mooi groeiend aandeel, maar voor de hoofdprijs, is vaak geen goede belegging. Immers zit dan al veel van de verwachte groei in de koers verwerkt.
Als belegger ben je dan in feite gewoon te laat. Het is dus zeker wat waard om te kunnen bepalen hoe het met die relatieve waardering zit.
De PEG ratio is makkelijk te berekenen:
Het gaat om de prijs per aandeel , gedeeld door de winst per aandeel en die uitkomst delen we vervolgens door het percentage voorspelde jaarlijkse inkomsten groei.
We zullen er zo even wat proefberekeningen op los laten. Het volgende is van groot belang:
- Op dit moment is het zo dat een PEG van onder de 1 als 'ondergewaardeerd' wordt gezien, terwijl een PEG van >1 als 'overgewaardeerd' bekend staat. Er is nog een extra waardering. Als de PEG onder de 0,5 uitkomt, wordt deze als 'uitstekend' gezien.
Voor dat u nu alle aandelen met een PEG van onder de 0,5 gaat aanschaffen is het wel belangrijk te kijken naar de concurrenten in dezelfde markt. Als namelijk de concurrenten ook dit soort waarderingen kennen, dan is er geen sprake van een relatieve onderwaardering ten opzichte van branchegenoten. Het is dan interessant om te kijken wie in deze interessante branche de laagste PEG heeft. 0,5 kan in die sector nog hoog blijken te zijn.
We gaan eens een mooi aandeel berekenen:
Koers van het aandeel: 28,81
Winst per aandeel: 3,92
Voorspelde groei volgend jaar: 37,9%
28,81 : 3,92 = 7,349
7,349 : 37,9 = 0,194
De PEG ratio is hier dus 0,194.
Nu moet ik hier een kantekening bij plaatsen. Het groeipercentage is dat van alleen aankomend jaar. Interessanter is te weten hoe de percentages over de laatste jaren daadwerkelijk lagen. Een gemiddelde van die jaren, alsmede die van het komende jaar is dan een beter uitgangspunt. Zo haalt u er al te optimistische verwachtingen van analisten mooi even uit.
In dit geval blijkt het groeipercentage over 2006 31,7 te zijn. Ik kon geen andere groeicijfers verkrijgen. De indicatie die echter uit de cijfers gehaald kan worden, laat zien dat ook in 2005 waarschijnlijk een groei van meer dan 30% gehaald werd.
Zou ik even voorzichtig het percentage van 30% aanhouden, dan wordt de PEG: 0,245. Nog altijd een prachtig verhaal.
Nu is echter iedereen bekend dat Olie en gasvoorraden slechter te vinden worden. Dit bedrijf heeft de afgelopen jaren bewezen dat het meer dan de rest kan vinden, maar het is natuurlijk geen garantie dat dit zo blijft. Langere termijn analisten hebben daarom het toekomstige groeipercentage van de winst ernstig omlaag bijgeschroeft en gaan uit van slechts een groei van 12,3%.
De PEG wordt dan: 7,349 : 12,3 = 0,597.
U ziet, zelfs dan is het aandeel nog altijd interessant, maar feit is, de extreme waardering is er nu wel uit. Des te beter u uw huiswerk doet door cijfers te beoordelen, des te beter kunt u de koopjes in de markt ontdekken.
Naast de PEG ratio kunnen we sinds kort ook de 'Book Earn Back Ratio' (BEB-ratio) toepassen.
Deze ratio is ontwikkeld door Jack Hoogland en van een naam voorzien door Tom Lassing. Hierover snel meer. Ik zal daarbij hetzelfde aandeel eens door de BEB -ratio mangel halen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl