dinsdag, oktober 10, 2006

 

Verdienen zonder te investeren

Is opties schrijven/verkopen aantrekkelijker dan aandelen kopen?

Ja, zegt François Franken. Als inleider van de mini-seminars "Verdienen in élke markt" geeft hij u hieronder alvast een voorproefje.

Neemt u bijvoorbeeld het schrijven van putopties. Dat is minder risicovol dan kopen van aandelen op voorwaarde dat u het doet als alternatief voor het aankopen van de onderliggende aandelen. Met schrijven van putopties neemt u immers de plicht op u om aandelen af te nemen als de koers hiervan lager is dan de uitoefenprijs van de geschreven/verkochte optie.

Het uitgangspunt is dus dat u vandaag het aandeel 'X' in portefeuille wilt nemen. De vraag is dan: wat is het risico als u een putoptie schrijft in plaats van deze aandelen te kopen. En hoe verhoudt dit risico zich in vergelijking met het risico van op dit moment aankopen van de aandelen?

Stel, u wilt vandaag aandeel 'X' in portefeuille nemen voor 34 euro. Als alternatief schrijven we nu putopties met een uitoefenprijs van eveneens 34 euro en een looptijd van bijvoorbeeld een halfjaar. Stel dat u hiervoor 2,50 euro premie ontvangt. Als u dit met 5 opties doet omdat u ook 500 aandelen wilt hebben, ontvangt u dus 5 x 250,- is 1.250,- euro.

Als de koers van het aandeel nu daalt bent u verplicht om deze af te nemen tegen 34 euro. Dat wilde u vandaag ook al. Omdat u per optie reeds 2,50 euro ontving hebt u de aandelen op dat moment in bezit voor slechts 31,50 euro. Dat is goedkoper dan ze vandaag in portefeuille nemen. Als de koers na vandaag alleen maar stijgt krijgt u geen aandelen geleverd maar is de ontvangen optiepremie uw winst.

Handel met verstand
Vaak horen we zeggen dat opties schijven risicovol is. Uit dit voorbeeld blijkt dat dit geen hoger risico is dan het kopen van aandelen. Sterker nog, het is zelfs goedkoper dan direct de aandelen kopen.

U moet er echter wel uw verstand bij blijven gebruiken. Dat betekent dat u nooit meer putopties schrijft dan dat u aandelen wilt hebben. Als u bijvoorbeeld driehonderd aandelen wilt kopen moet u dus niet tien putopties schrijven maar slechts drie.

Daarnaast moet een onvoorwaardelijk uitgangspunt zijn: schrijf nooit putopties om daar geld mee te verdienen, maar doe dit enkel en alleen en uitsluitend als alternatief voor het kopen van de onderliggende aandelen. Als u het namelijk doet om cash mee te genereren loopt u de kans cash te moeten investeren in iets wat u niet wilt hebben.

Aan twee kanten van de markt
Omdat u de aandelen vandaag wilt kopen, verwacht u waarschijnlijk een stijging van de koers. Hierop kunt u nog steeds anticiperen door tegelijk bijv. 5 callopties van 2,50 euro te kopen met de 1.250,- euro die u voor het schrijven van de putopties hebt ontvangen. Neem hiervoor bijvoorbeeld ook een uitoefenprijs 34 met een looptijd van een halfjaar. U hebt nu niets meer ge?nvesteerd, maar profiteert met deze calloptie wél bij een eventuele koersstijging. En het enige risico blijft dat u aandelen moet afnemen tegen een koers die je vandaag al wilt betalen, op basis van de putopties.

De moraal.
Opties kopen en schrijven is veel dynamischer dan beleggen in aandelen. Na het kopen van aandelen kunt u alleen nog maar hopen dat u gelijk krijgt. Met opties kunt u zélf invloed uitoefenen op het rendement, ondermeer omdat u tussentijds uw posities ook nog kunt aanpassen aan de markt.

Ondanks de positieve teneur van dit column zijn aan beleggen wel degelijk risico’s verbonden. Vooral als u niet exact weet waar u mee bezig bent en ondeskundig deelneemt aan de beurs.

Mini-seminars: "maak rendement in élke markt"
De auteur van dit column François Franken, verzorgt opnieuw enkele mini-seminars met als thema "Verdienen in élke markt". Hier krijgt u duidelijke uitleg o.a. over het verbeteren van uw rendement met opties. Als u hierover meer wilt weten of u wilt inschrijven voor een mini-seminar klik dan hier.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?