dinsdag, april 11, 2006

 

Olie zorgen

Zoals ik al vaker schreef, Amerika is behoorlijk aan het hamsteren daar waar het olie betreft. Is dat toeval, of wil Bush bij zijn volgende oorlog genoeg voorraad hebben om niet halverwege zijn oorlog droog te komen te staan?
De olieprijs steeg gisteren naar $68 op geruchten.
Geruchten als zou de VS de nucleaire installaties van Iran aan willen vallen. Als dat zou gebeuren, dan houdt het in dat de Iraanse olie per direct van de wereldmarkt verdwijnt. Daarbij zullen dan landen als Syrië, Koeweit, Saoudie Arabië en Indonesië hun olieuitvoer richting Amerika en Europa fors verminderen. Bij oorlogshandelingen rondom Iran is het helemaal de vraag of er nog wel olie uit het Midden Oosten kan komen. Amerika is al maanden geleden gaan hamsteren, maar Europa niet. Voor de Arabische landen is echter Europa één pot nat met Amerika. Wij mogen dat wel heel anders voelen, maar zo wordt het toch echt niet gezien in het Midden Oosten.
Wat gaat Venezuela doen bij zo'n actie van Amerika? Als ook die olie ineens voor het Westen onbereikbaar wordt, dan is er echt een probleem. Of die geruchten waar zijn? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat de olie en benzine voorraden van Amerika op het hoogste punt in vele jaren staan. Net zo hoog als de vorige keer dat Amerika een oorlog begon.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?