woensdag, april 12, 2006

 

Ge?nstitutionaliseerd bedrog

De best betaalde CEO in Amerika is de CEO van Capital One Financial. Hij wist het voor elkaar te krijgen om in 2005 in totaal 250 miljoen dollar naar zijn privé rekening over te laten maken.
Dat is ongeveer 1 miljoen dollar voor iedere werkdag!
Hij verdient daarmee meer PER DAG dan menig klein beursgenoteerd bedrijf per jaar netto weet te verdienen.
Dat de Amerikaanse CEO's vorig jaar gemiddeld slechts een loonsverhoging van 25% wisten te bewerkstelligen lacht hij om. Hij is de persoon die het 'systeem' van graaiende CEO's het beste weet te bespelen.
Deze uitwas, want dat is de beloning van CEO's, is simpelweg het gevolg van waar onze Westerse 'beschaving' zich bevindt. Aan het einde van iedere beschaving gaat deze ten onder aan fraude en bedrog. We kunnen het wel blijven ontkennen, maar we naderen met rasse schreden het einde van de hegemonie van de Westerse democratische beschaving.
In tegenstelling tot wat vroeger gedacht werd, wordt democratie niet beter naarmate ze ouder wordt. Ze blijkt namelijk te institutionaliseren en wordt daarmee zo star dat de verkeerde mensen op de cruciale plekken komen.
Kijk naar wat voor personen vroeger president van Amerika werden. Daar zaten briljante personen tussen die buiten hun politieke loopbaan al serieus iets voor de samenleving betekend hadden. Kijk naar nu. Aan de macht zijn beroepspolitici, die met geld en toestemming van de grote internationals hun posities via airtime kunnen kopen. Vervolgens worden alle belangrijke posten door vriendjes ingenomen.

Kijk naar de Europese landen. Is het niet grijs alom? "Nietszeggend en zonder enig charisma is enorm populair in de politiek". Natuurlijk mogen er wat clowns omheen dwarrelen, maar de mannen met de echte macht, dat zijn de mannen die 'grijs' als beste kenmerk hebben. Overal zitten hun vriendjes. Het maakt niet uit hoe ze in eerdere posities faalden, eenmaal opgenomen in het machtscentrum wordt goed voor je gezorgd.
De Westerse democratie zal, net als vele beschavingen voor haar, ten onder gaan aan de klassieke patronen. De CEO's kunnen er niets aan doen, ze zijn slechts de willige pion van iets dat voorbestemd is. Voorbestemd omdat het in de genen van de mensen blijkbaar nu eenmaal zo geprogrammeerd is. We staan het ook allemaal toe hoor! Immers is er nergens een aandeelhoudersvergadering waar men massaal tegen het extreme beloningsbeleid stemt. Er is nergens in het Westen een land waar men structureel minder regels gaat hanteren. Neen, steeds meer en meer regelgeving. We roepen wel dat we minder willen, maar kijk alleen al naar de AFM. Het aantal nieuwe regels is voor hen zelf nog amper bij te houden. Vraag eens na bij de AFM hoe hun organisatie aan het groeien is. Het is één van de snelst groeiende ondernemingen van Nederland! Hun toegevoegde waarde? Is bedrog minder geworden? Allerminst. Het aantal bedrijven dat via list en bedrog geld probeert te verdienen neemt ondanks alle regelgeving nog altijd toe. ABNAMRO heeft het afgelopen jaar nog nooit zoveel schandalen bekend moeten maken. Echter was het niet één keer de toezichthoudende AFM die het ontdekte!

Alles moet geregeld worden, alle risico's moeten uitgesloten worden. Ondertussen gaat het grote bedrog, waarmee de echt interessante bedragen gemoeid zijn, vrijwel ongestoord door. De mensen die het grote bedrog toepassen hebben immers hun machtbasis ook in de toezichthoudende organisaties zitten. Heel subtiel worden de inspanningen van de controlerende instituten vooral gericht tegen nieuwe en kleine (onmachtige) ondernemingen.
Zelfs de belasting in Nederland wordt nu zo opgezet dat grote internationaal opererende ondernemingen nog slechts 10% vennootschapsbelasting hoeven te betalen, terwijl lokale (MKB) bedrijven nog altijd 29% moeten betalen. We staan erbij en kijken ernaar. Nergens signalen dat we dat feit onacceptabel oneerlijk vinden, nergens serieus protest tegen deze oneerlijke praktijken die lokale ondernemingen behoorlijk op verlies zet tegenover internationaal opererende ondernemingen.
Het is legale staatsdiefstal die wordt ingezet tegen de lokale ondernemers. Dit kan toch niet waar zijn? Het is het toch! Hoe lang houden lokale ondernemingen het nog vol? Vragen we de KvK, dan zien we dat de lokale bedrijven het gemiddeld al heel erg zwaar hebben. Den Haag blijft er blind voor. Die hebben uiteindelijk alleen oog voor de Internationaal opererende ondernemingen. Daar zit het machtscentrum dat het voor het zeggen heeft in ons land. Daar richt de politiek zich uiteindelijk dan ook op. Die partijen moeten alle steun krijgen. U dacht toch niet dat Wim Kok vanwege zijn kennis van ondernemen als commissaris aan het werk kon gaan? Als hij ergens geen verstand van had, dan was het van ondernemen. Hij werd met zijn leukbetaalde commissariaten beloond voor jarenlange inspanning voor die bedrijven. Zelfs Wim Kok was en is uiteindelijk deel geworden van het machtscentrum! Zijn standpunten bij de loonsverhogingen bij ING maakten dat wel duidelijk. Wiegel, die flink faalde als commissaris, is niet anders. Heel de politiek is onderdeel van het grote spel om het grote geld. Welke politicus komt na de politieke loopbaan niet op prachtige, door vriendjes beschikbaar gestelde, prachtige posities? Men zorgt goed voor elkaar. De onafhankelijke controle op handelen bestaat al lang niet meer. Vriendjes vallen vriendjes immers niet af.

Het wordt de eeuw van China, niet omdat China zo goed is, maar omdat wij vervallen tot een economie waar ge?nstitutionaliseerd bedrog wedijvert met dure regelgeving om al het andere bedrog en alle nieuwe initiatieven tegen te gaan. Nieuwe initiatieven worden namelijk te vaak in de kiem gesmoord door een overvloed aan 'beschermende' regels. Instituten die nieuw initiatief moeten ondersteunen, worden handig door bestaande machtstructuren bespeeld. Die instituten zorgen er uiteindelijk door vertragingstechnieken voor dat nieuwe initiatieven geen voet aan de grond krijgen en subsidies afvloeien naar bestaande marktpartijen. Als zo'n nieuw initiatief dan toch wel interessant was, dan zal een bestaande marktpartij dat uiteindelijk gaan opzetten.

Alleen een schokkende gebeurtenis met bijvoorbeeld een wel heel extreme vorm van bedrog kan dit patroon misschien nog doorbreken. Wat vinden we echter tegenwoordig nog extreem? Niets toch? De kans dat we op tijd wakker worden is daarom klein. De verkeerde politici zijn aan de macht. Onze schuldenberg wordt alleen maar hoger en ook dat feit helpt pertinent niet. De top van ons internationale bedrijfsleven is na de fraudes van eind jaren negentig gewoon blijven zitten. Vrijwel allemaal komen ze er straffeloos mee weg en zitten nog op hun plekken. Die mannen denken toch onderhand terecht dat ze onkwetsbaar zijn!
Het ziet er gewoon niet best uit voor het Westen. De logische natuurlijke weg is dat China en Azië de aankomende vijftig jaar het roer zullen overnamen tot ze op hun beurt in de verre toekomst weer ten onder zullen gaan aan precies dezelfde oorzaken. China maakte het al eens mee, sterker nog, in heel de geschiedenis maakte China het al meerdere keren mee.
Het is niet het einde van de wereld voor Europa en Amerika. Het houdt alleen in dat andere delen van de wereld rijker en machtiger zullen worden. Dat is even wennen, maar Groot Brittannië verloor haar leidende rol ook al weer bijna een eeuw geleden. Dat feit alleen heeft de gemiddelde Engelsman uiteindelijk niet armer gemaakt.Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?