dinsdag, maart 14, 2006

 

De ziekte die bij overnamekoorts hoort

De laatste maanden zien we een overdreven aantal overnames en fusies en aankondigingen daarvan plaatsvinden. De ene fusie / overname is nog groter dan de andere. Het heet dan dat we een 'overnamekoorts' kennen en zoals u weet hoort koorts bij een ziekte.

Is die golf van fusies en overnames gunstig?

De geschiedenis leert ons van niet. De meeste overnames en fusies mislukken namelijk jammerlijk. Zo'n koorts komt daarom, als de fusies sneller en sneller gaan en ook steeds groter worden, vaak net voor een val van de beurs. Die val is dan mogelijk mede ingezet door het mislukken van enkele van meest in het oog springende fusies.

Toevallig net afgelopen weekend werd bekend dat ABNAMRO Bols weer in Nederlandse handen brengt. Het was ooit een mislukte fusie die Bols voor een appel en een ei in buitenlandse handen bracht.

Na de vorige overnamegolf (1999) gingen honderden miljarden verloren. Eén van de grootste falers was de fusie tussen AOL en Time Warner. De lijst met mislukte miljardenprojecten is echter enorm lang. CEO's met te grote ego's, misplaatst nationalisme, de honger naar de overnamebonus door de top van bedrijven en noodsprongen om uit handen van een ongewenste overnemer te blijven zijn de meest in het oog springende redenen.
Daarnaast is de fusie vaak de manier om achterblijvende resultaten op te vijzelen. Onder het mom van efficiencywinst wordt de stap dan genomen. De markt groeit niet, de bedrijven zelf ook niet meer, maar door als bedrijf in omvang te groeien kan je met de samenvoeging in theorie effectiever werken. Uiteindelijk vallen die theoretische winsten vaak tegen en blijken de verschillende bedrijfsculturen elkaar niet te liggen. Zeker bedrijven die hun oude namen samenvoegen zijn daarbij verdacht. Daarmee worden namelijk vaak ook de oude culturen in stand gehouden en je blijft altijd een medewerker uit het ene of uit het andere kamp. Met het slappe naamsbesluit geeft de top haar onmacht in feite al aan.
Voor mij zijn al die mega fusies alleen maar een indicatie dat het de verkeerde kant op gaat. We gaan weer tientallen zo niet honderden miljarden verliezen in fusies en overnames die bijna misdadig verkeerd zijn. Van alle diefstallen in de wereld is dit de meest zichtbare. Beleggers laten zich echter door fusies en overnames graag bestelen. Het blijkt steeds weer. Het zal deze keer niet anders worden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?