woensdag, juli 13, 2005

 

Beleggen in Turbo's (5)

Vorige week kwam het advies om short te gaan wel heel erg scherp binnen. Dat had u dus goed gezien, want de analyse van vorige week maakten we samen. De reden was duidelijk minder leuk, maar de analyse was door ons gemaakt voor de aanslagen in Londen gepleegd werden.
Het was dus vanuit de Technische Analyse gezien geen verrassing.

- Nu kreeg ik naar aanleiding van de analyse van vorige week en mailtje van iemand die een half jaar geleden al een flinke daling voorspelde (en dat indertijd ook publiceerde) op net de datum van de Londonse aanslagen... Nu klinkt dat altijd ongeloofwaardig, maar als de beursindex een weergave is van sentiment van alle beleggers en je als analist daar een enorm gevoel voor hebt kunnen ontwikkelen, of de 'gave' hebt, waarom zou dan de datum van een aanslag een toeval zijn? Immers, dat is ook een weerslag van extreem sentiment, als het ware een hoogtepunt, of in dit geval beter gezegd, een dieptepunt in een bepaalde trend? In die zin hou ik altijd een open oog voor die mensen die op de Ă©Ă©n of andere manier een gave hebben het sentiment lang vooruit te kunnen inschatten, maar dit even terzijde. -

Voor het artikel kwam het in die zin goed uit dat we nu niet Ă©Ă©n maar zelfs twee scenario's kunnen bezien over wat er kan gebeuren als de visie direct uitkomt, maar ook als er na een week, amper beweging zou zijn geweest. Immers we staan een week later niet zo heel veel verschillend ten opzichte van de koersen van vorige week.

De visie kwam direct uit, de volgende resultaten werden opgetekend toen ik aan het eind van de ochtend de positie op papier wilde sluiten:

Turbo Short 1 positie, investering 334 euro, een koers van 2,15 een winst van 0,53 per Turbo x 200 = grofweg 100 euro winst.
Turbo Short 2 positie, investering 518 euro, een koers van 3,17 een winst van 0,58 per Turbo x 200 = groefweg 110 euro winst

De Future, benodigd kapitaal op rekening minimaal 10.000 euro, een slot op 379,79 fictief een winst van ruim 10 punten. Het had 2000 euro opgeleverd....

De gekochte put optie juli 395, investering 580 euro, deed toen 14,35. Dit zou een winst betekenen van 8,65 x 100 = bijna 850 euro winst.

De geschreven call aug 395, benodigd kapitaal 6000 euro op rekening, stond 2,00 euro. We schreven fictief voor 2,90 dus een netto winst van 70 euro.


Wat bleek was het volgende:

De Turbo's leverden procentueel aardig op, maar we hadden hoe dan ook te weinig Turbo's in bezit om hier in echt geld goed van te kunnen profiteren. Wel is duidelijk dat als een beweging direct volledig en direct uitkomt, de Opties en vooral Futures een veel beter alternatief zijn. Procentueel deden deze het vele malen beter dan de Turbo's.
Voor we nu de Turbo afschrijven is het goed u te realiseren dat bewegingen bijna nooit direct en volledig uitkomen. Als u echter een analyse maakt en u heeft echt de volle overtuiging dat er een grote beweging aan zit te komen en dat deze snel komt, kies dan vooral voor Opties of Futures.
Als die overtuiging mist - en ik ga er vanuit dat dit veel vaker het geval zal zijn - kijk dan welk risico u aanvaardbaar vindt. Turbo's komen dan veel nadrukkelijker in beeld, terwijl Futures bij enige twijfel over de beursrichting simpelweg 'not done' zijn.

Stel even, de beweging omlaag van vorige week is nooit geweest. We kijken nu naar de daadwerkelijke situatie van deze posities.
Hoe staan we er nu voor?

Turbo Short 1 positie een koers van 1,45 om 1,48 een verlies van 14 cent per Turbo, neerkomende op 48 euro netto verlies
Turbo Short 2 positie een koers van 2,42 om 2,45 een verlies van 14 cent per Turbo, neerkomende op 48 euro netto verlies

De future een slot op 391,91 een verlies van 1,58 indexpunt, neerkomende op 336 euro netto verlies.

De gekochte put optie juli 395 doet nu 3,80. Het verlies komt daarmee netto op 220 euro.

De geschreven call aug 395 doet nu 3,00. Het verlies komt daarmee netto op 30 euro.

(Alle transactiekosten heb ik op 10 euro per trade gesteld)

Het mag duidelijk zijn, als de visie niet uitkomt kan je als belegger maar het beste in Turbo's of geschreven opties zitten.
De verliezen in offensieve producten als Futures en gekochte opties lopen snel flink op. Vergis u niet, die verliezen moeten bij een volgende trade ingelopen worden voor weer aan winst gedacht kan worden. Het is daarom zo gek nog niet om het rustig aan te doen. Turbo's vullen het gat tussen de geschreven opties en de gekochte opties mooi op. Niet voor niets dat ze zo populair geworden zijn.
Daarnaast maken Turbo's het veel makkelijker om in voorheen in Amsterdam onbereikbare sectoren of onderliggende waardes te beleggen.



Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?