woensdag, juni 15, 2005

 

Turbo beleggen (1)

Als we Ă©Ă©n product zouden moeten noemen dat de beleggersmarkt de laatste 5 jaar heeft vernieuwd, dan is het wel de niet eens zo heel lang geleden door ABNAMRO uitgebrachte Turbo te noemen.
Een prachtig instrument dat het midden heeft tussen futures en opties. Het biedt beleggers kansen die juist die twee andere instrumenten niet kunnen bieden, waaronder een veelheid aan onderliggende waardes die via de Turbo makkelijk te bespelen is.
Kijken we even naar de verschillen/overeenkomsten, dan zien we dat bij Futures zowel de winst als de verlieskant in principe onbeperkt is. Met de dagelijkse schijnbewegingen op de Amerikaanse beurs is het nu geen pretje om over-night in Futures te zitten.
De opties hebben weer het probleem van de 'er uit lopende' premie, die de kopers van opties parten speelt. Juist beleggers die normaal gesproken opties zouden kopen zijn nu de absolute doelgroep voor de Turbo's, die in vergelijk met Opties vrijwel geen tijd en verwachtingswaarde kennen.

Turbo's kennen een ingebouwde stop loss, iets dat kopers van opties ook wel kennen omdat die maximaal hun inleg kwijt kunnen raken. Dat is dus bij Turbo's net zo.
In feite maakt u wel gebruik van de ingebouwde hefboom, maar komt uw visie niet uit, dan sluit de Bank uw Turbo positie. Jammer, maar een vooraf te overzien risico.
Turbo's gaan dus procentueel harder dan de onderliggende waarde en de stop loss kan snel komen als de koers van de onderliggende waarde de verkeerde kant op
gaat. Het is dus net als bij opties zo dat u het moet zien als speculatiegeld en u moet uw geld kunnen missen.
Daarbij is het dus van groot belang dat uw visie uitkomt. Ik moet eerlijk zeggen, zelfs de 'deskundigen' kunnen de beurs niet altijd voorspellen, maar Turbo's kennen een lager risico als u als belegger alleen maar op omslagpunten uw posities inneemt.
Dat vergt dus geduld, maar ook kennis over de markt, want u moet de omslagpunten in de markt kunnen herkennen.
In die zin is het product niet moeilijk, maar is het succes toch wat afhankelijk van uw analysekennis.
Op http://www.abnamromarkets.nl meer informatie, maar ik zal de aankomende tijd dieper op de materie in gaan.
Ik moet u waarschuwen vor het hoge hype gehalte bij de Turbo's. U bent niet hopeloos verloren als u nog niets in Turbo's doet. Turbo's zijn er volgende maand ook nog wel en al posities innemen om maar niets te missen is echt overbodig. Neem dus rustig de tijd om u er in te verdiepen en ga pas iets doen als u de volgende vier dingen op orde heeft:

  1. Genoeg geld om er mee te spelen
  2. Genoeg marktkennis om een reële inschatting over de richting van de onderliggende waarde te kunnen maken
  3. Kennis van Turbo's zelf, de voorwaarden en de kosten.
  4. De tijd om de beurs ook rustig te volgen, zodat u niet steeds overkomt dat de stop loss geraakt wordt omdat u in vergadering zat en niet kon ingrijpen toen het nodig en nog mogelijk was.
Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?