maandag, juni 13, 2005

 

Hoop en angst

Ik las dit weekend een mooi artikel op Stockscores.com, dat het had over de verschillen in hoe algemeen sentiment kan verschillen per Amerikaanse president. Onder Clinton was het vooral 'greed', lees 'inhaligheid en hebzucht' dat beleggers en ondernemers bezighield. De grote schandalen vonden dan ook vrijwel allemaal hun oorsprong in de Clinton periode.
Toen kwam Bush en heel het gevoel ging over van greed naar 'fear', 'angst'.
Angst voor aanslagen, angst voor de baan, angst voor koersdalingen. Angst voor computervirussen en angst voor identiteitsdiefstal en ga zo maar door.
Kijken we naar de beurs, dan zien we dat terug. Over-night in futures gaan is bijna financiële zelfmoord plegen omdat de beurs per sessie met enige regelmaat al twee gezichten laat zien. Energie is duurder uit angst dat de oliestroom onderbroken gaat worden... Het is nog niet gebeurd, er wordt nog net zoveel geproduceerd, maar olie is puur op angst al wel twee keer zo duur geworden. Kortom, het angstdenken domineert ook de beurs.
Is het dan echt over en uit, of is er nog hoop? Google in Amerika en TomTom in Nederland bewijzen dat 'greed - hebzucht' niet helemaal weg is. Misschien kunnen we zelfs wel stellen dat het de eerste tekenen zijn dat we ernaar terug gaan. Bush zit nog drie jaar, dus haast hoeven we niet te maken, maar een periode van 8 jaar is op de beurs zo extreem nog niet. Angst moeten we nog wel hebben over de aankomende drie jaar, want wat kan de regering Bush in drie jaar allemaal nog kapotmaken en ons angst mee inboezemen?

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?