donderdag, april 07, 2005

 

Het kopen van een Put optie

Tom Lassing www.beursbox.nl / www.optiespecialist.com

We hebben nu al gesproken over het kopen van een call optie, die u het recht geeft de aandelen of andere onderliggende waarde binnen een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs af te nemen.
Al een stuk lastiger wordt het als we het gaan hebben over de te kopen Put optie.
Veel beleggers blijken dit al een lastig verhaal te vinden.

In feite heeft de koper van een put optie het recht om de onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs te verkopen.
Stel even, u hebt 1000 aandelen RD.
Nu wilt u de aandelen toch wel graag houden, maar u wilt wel wat zekerheid inbouwen dat mocht de koers van RD ineens enorm dalen u toch uw bezit beschermd heeft. U kunt dan put opties gaan kopen die u het recht geven uw aandelen tegen een bepaalde prijs en binnen een bepaalde periode te verkopen.
Hoeveel u die bescherming kost ligt aan hoe lang de optie nog loopt en welke uitoefenprijs u kiest.

In dit geval is de gekochte put optie een soort van brandverzekering. Dat kost geld, maar dat doet de brandverzekering van uw huis ook, en niemand baalt ervan als aan het eind van het jaar het huis niet is afgebrand. Zonde van de verzekering, want achteraf was die niet nodig. Wel zo veilig. Zou u huis in brand vliegen, dan hebt u echt een probleem als u dat risico niet verzekerd zou hebben.

Put opties kopen zonder zelf aandelen te hebben
Nu kan het echter ook zijn dat u de aandelen RD helemaal niet heeft. U wilt deze ook niet hebben, want u verwacht een daling van de koers van de aandelen RD. U wilt dus niets verzekeren, maar u wilt profiteren van een daling van de koers van de onderliggende waarde.

In dat geval kunt u een put optie kopen om te profiteren van de daling van het aandeel.
Stel even, RD staat 42.
U koopt een put optie met nog enkele maanden looptijd en een uitoefenprijs van 40. U betaalt hiervoor ook weer een premie van Ă©Ă©n euro.

De komende weken daalt RD fors en we staan op een gegeven moment 38 euro per aandeel.
De opties zijn dan intrinsiek al twee euro per stuk waard. (weet u nog, x 100 want de onderliggende waarde is 100 aandelen)
U betaalde Ă©Ă©n euro, dus wederom een prachtige winst van tenminste 100% bruto. Wat is het toch allemaal makkelijk als het slechts voorbeelden zijn.

Waarom is deze optie meer geld waard geworden?

De uitoefenprijs van de optie is 40 euro. Tegen die prijs mag u dus eventueel aandelen verkopen aan de tegenpartij, de belegger die de optie in feite aan u verkocht heeft (“geschreven heeft” heet dat in vakjargon)
De aandelen staan nu 38 euro, dus die opties zijn tenminste 2 euro waard. (U mag immers tegen 40 euro verkopen)
Nu kunt u besluiten de opties uit te gaan oefenen, maar dat houdt in dat u eerst aandelen tegen 38 euro moet kopen, die u daarna tegen 40 euro laat uitoefenen op de optiemarkt.
Dat is bijzonder onpraktisch. (denk aan het voorbeeld van het huis in het eerste artikel)

De opties hebben zelf ook een marktnotering en kunnen dus zelf ook verhandeld worden. U biedt in feite gewoon uw optie op de beurs te koop aan door bij u bank of broker de verkooporder op uw gekochte opties in te geven.


Voorbeeld:
U koopt voor Ă©Ă©n euro een put optie met uitoefenprijs 40. Het onderliggende aandeel daalt snel en als gevolg daarvan ziet u dat uw put optie nu al twee euro waard is geworden. Het aandeel echter staat nog altijd boven de 40 euro. In feite is dus de optie intrinsiek nog altijd niets waard, maar door tijd en verwachtingswaarde heeft u nu al winst op uw put optie positie.
U kunt nu besluiten winst te nemen. Immers is de put optie los verhandelbaar en 100% bruto winst is nooit weg.
U ziet, u hebt in feite weinig te maken met de onderliggende waarde. Die speelt uiteraard een heel belangrijke rol bij de waardebepaling van uw optie, maar u kunt winst hebben op uw optie ondanks dat intrinsiek de optie nog niets waard is.

Bij uw broker moet u de opdrachten tot kopen, verkopen, schrijven of terugkopen in gaan leggen. Ook daarvoor is enig vakjargon ontwikkeld:


Kopen (openen) Open Buy of Open Koop
Kopen (sluiten) Close Buy of Sluitkoop
Verkopen (openen) Open Sell of Open Verkoop
Verkoop (Sluiten) Close Sell of Sluitverkoop



Is het u duidelijk?

Nu wordt u misschien duidelijk waarom het uitgeven van opties op een onderliggende waarde “schrijven” wordt genoemd en niet “verkopen”. Immers als u een optie gekocht heeft wilt u die ook weer verkopen, maar dat is heel wat anders dan een optie schrijven.


Enkele vragen om te zien of u het echt begrepen heeft:

4. U hebt 500 aandelen RD in bezit. Koers is momenteel 45 euro per aandeel. U wilt uw bezit de aankomende maanden beschermen tegen een koersdaling waarbij u tenminste de huidige koers voor uw aandelen wilt hebben.
Welke optie zou u kunnen kopen?

5. U hebt de verwachting dat RD binnenkort heel snel zal gaan stijgen. U verwacht toch zeker wel een stijging van 42 naar 46 euro en u wilt daar van profiteren.
De volgende opties met een looptijd van twee maanden staan nog uit, welke koopt u?

a. Call optie met uitoefenprijs 42 die nu twee euro kost
b. Put optie met uitoefenprijs 43 die nu twee euro kost
c. Put optie met uitoefenprijs 44 de nu drie euro kost
d. Put optie met uitoefenprijs 46 die nu vijf euro kost.

637,50. U wilt een optiepositie kopen die momenteel per optie twintig cent noteert. De kosten bij de bank zijn minimaal 13,50 en per optie 3,50. Hoeveel geld gaat u deze optiepositie netto kosten als u vijf opties gaat aanschaffen?


Voor de antwoorden kijkt u op.......... www.beursbox.nl/optieantwoorden.html



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?