donderdag, oktober 09, 2008

 

Engeland heeft het begrepen, Amerika nog niet

In Engeland hebben de grootste banken, in ruil voor schuldenverlichting, een deel van hun aandelen bij de regering ingeleverd. Zo zou ook de rest van Europa moeten handelen. Uiteindelijke doel wat mij betreft het totaal verbieden van geldcreatie door commerciële banken. Het gedeeltelijk privatiseren van de omvallende banken is een eerste stap in de goede richting. Engeland heeft het begrepen. België heeft helaas deze week nog net een kapitale fout gemaakt.
In Amerika wordt nu al duidelijk dat de 700 miljard waarschijnlijk niet genoeg is. De vraag roept zich op, hoe lang de dollar nog en hoe lang de FED dan nog?
Zoals het er nu naar uitziet, is het slechts de vraag wanneer één van deze twee de deur gewezen gaat worden.
In mijn ogen zouden ze beide van het toneel moeten verdwijnen, hoe sneller hoe liever.
De Amerikaanse regering zal die stap niet nemen, hier zal druk vanuit de bevolking voor nodig zijn en die komt er niet zolang ze geen honger hebben. Er is in mijn ogen geen definitieve oplossing voor de crisis zonder of de dollar of de FED te laten verdwijnen en liefst beide. Ze handhaven houdt in dat het bestel verder zal verzieken en verzwakken totdat de positie alsnog onhoudbaar wordt. Bush heeft in Amerika al concentratiekampen (hij noemt het detentiecentra, maar de associatie met Nazi Duitsland is te groot om deze onvermeld te laten) laten bouwen waar lastige Amerikanen naar toe gesleept kunnen worden. Het zal zo lang niet meer duren tot de eerste dissidenten daar naar toe gebracht gaan worden. Amerika is nu in sneltreinvaart aan het glijden naar een staat die heel erg veel weg heeft van een Duitsland voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog of het Rusland van de jaren zestig. Het eerste kamp is nu nog Guantanimo Bay en is alleen nog voor buitenlandse terreur verdachten. De geleerde lessen worden, als het aan Bush en zijn maatjes ligt, waarschijnlijk binnenkort ook op Amerikanen zelf losgelaten. Kan een nieuwe president het verschil maken? Ik heb er weinig hoop op. McCain is de beoogde opvolger en Obama loopt vooral kans op een moordaanslag, waarna zijn running mate de Bush manier van werken snel zal aannemen.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?