vrijdag, januari 04, 2008

 

Verslaafd aan koersen(feed)

Eén van de meest succesvolle commerciële producten in de geschiedenis van de mensheid is de beurshandel. Vooral de opkomst van Internet heeft de beursbedrijven veel goed gedaan en de omvang van de handel maakt ieder jaar weer nieuwe records.
Is de beurs dan zoveel 'winstgevender' voor beleggers geworden? Neen, allerminst. Nog niet eerder verloren zoveel mensen zo veel geld op de beurs en in de beurshandel.
De reden dat ze echter 'tevreden' met deze slechte gang van zaken zijn, is het feit dat ze onder de koersenfeeds bedolven worden en het idee hebben dat ze er bovenop zitten en de beurs kunnen 'bespelen'. Ondertussen worden ze zelf bespeeld en handelen ze als drugsverslaafden die door hun verslaving op bepaalde punten in de markt heel voorspelbaar handelen op de koersen(feed).
De professionele spelers als banken verdienen goud aan de (beursverslaafde) particuliere beleggers.
Hoe dichter u als belegger op de koersen zit, des te slechter worden de resultaten. Zo'n koersenfeed flitst en schreeuwt om aandacht. Wat ze vooral doet, is de onzekerheid van beleggers aanwakkeren. 'Zou ik die winst nu niet even snel nemen?'. 'Als ik nu uitstap en straks er weer in, dan maak ik misschien een paar extra euro's winst?'. Beleggers worden door de koersenfeed en door financiële TV programma's gestimuleerd meer en veel impulsiever te handelen. Als belegger verlies je het overzicht en je gaat op de feed handelen. Er is dan uiteindelijk maar één winnaar en dat is de broker. Ik handel in Amerika met slechts één dollar kosten per transactie en zelfs dan maken ze nog winst! In Nederland en België zijn de kosten vaak 10 tot 20 keer hoger. U kan dan wel indenken hoe enorm winstgevend het brokerschap is.
Ik heb uitgerekend dat BeursAccent abonnees per jaar minstens een bedrag van 750 euro besparen op alleen al de BeursAccent transacties zodra ze met die goedkope broker handelen waar ik mee handel. Dan reken ik even met gemiddeld 40 transacties per jaar. Als u ieder jaar 750 euro minder aan de bank had uitgegeven, dan had uw portefeuille er heel anders uit kunnen zien. Overigens kunnen de extreem lage kosten ook aanzetten tot (nog) meer handelen. Dat zou niet goed zijn. De beste methode is de combinatie lage kosten en weinig handelen. Dat blijkt keer op keer de beste methode te zijn. Daarom beleggen vrouwen beter dan mannen. Ze handelen minder


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?