dinsdag, oktober 17, 2006

 

Japanse beurs volgen

Een goede suggestie die gisteren naar aanleiding van de Nieuwsbrief verschillende keren langskwam, is voor het volgen van de Japanse beurs de Ishares Japan te kopen. Deze deden gisteren 10,94 euro per stuk.

ISHARES JAPAN
ISIN IE00B02KXH56 Euronext code IE00B02KXH56

Zover mij bekend worden deze Ishares door Barclays Global Investor uitgegeven en staan er 600.000 stuks van uit. Het is een tracker.

Trackers, oftewel Exchange Traded Funds (ETF's), zijn passief beheerde beleggingsfondsen die zo nauwkeurig mogelijk een index of andere onderliggende waarde van een aandelenmandje volgen.
In dit geval is de onderliggende waarde het MCSI Japan Fund en dus niet de Nikkei index. In het MCSI fund zitten overigens 350 ondernemingen en het is dus qua spreiding gelijkwaardig aan de Nikkei.

Het voordeel van de tracker is het feit dat je als belegger goedkoop in een index kunt beleggen. Ze keren ook dividend uit, immers wordt het dividend dat vanuit de onderliggende waarde wordt ontvangen, aan de houders van trackers uitgekeerd.

- Mijn eigen ervaring met Trackers komt uit Amerika, waarbij Merrill Lynch eind jaren negentig zeer populaire trackers uitgaf. Het vervelende van die ML producten was dat ze bij fusies of bij anderszins van de beurs halen van de onderliggende aandelen, stukjes van de onderliggende waarde gingen uitkeren aan de houders van de trackers. Ik kreeg dus in 2000 en 2001 enorm veel kleine onverhandelbare posities van 3 of 6 aandelen in portefeuille. Dat heeft mij er tot nu toe van weerhouden het product nog weer te gaan proberen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?