donderdag, augustus 24, 2006

 

Prijsvorming Nikkei Turbo (3)

Ik kreeg van Harm van Wijk, eindredacteur van het jarige BeursBulletin, een mooie grafiek waarin te zien was dat de Turbo op de Nikkei de index op langere termijn in grote lijnen uiteindelijk wel keurig volgt. Alleen bij de toppen en dalen zien we wat uitschieters. Het punt is alleen dat de prijsvorming op de dag min of meer 'gemaakt' is door de marketmaker van ABNAMRO. We zagen dat vorige week toen de Nikkei index 50 punten daalde, maar de Turbo in de opening bijna 5% steeg. Er werd één transactie op de hoge koers in het systeem gebracht, waarna de Turbo vervolgens in lijn met de index daalde. De openingskoers echter, die stond voor de statistieken vast op de hoge stand.
De opening en slotkoersen worden vastgesteld door de ABNAMRO marketmaker, officieel op basis van de futureprijs. De slot en openingskoersen van de Turbo kunnen dus klaarblijkelijk desgewenst 'aangepast' worden zonder dat er (veel) handel heeft plaatsgevonden. Ik heb hier bij de slotkoersen nog geen voorbeeld van, maar naarmate we langer de koersvorming in de gaten houden, verwacht ik ook daar wel wat verrassingen te zien.
De Turbo blijft een leuk product, maar gaandeweg beginnen wel wat scheurtjes in het fundament zichtbaar te worden. Het blinde vertrouwen dat we als beleggers ook nu weer in zowel ABNAMRO als de marketmaker van ABNAMRO moeten hebben, is de laatste tien jaar niet altijd even gelukkig gebleken. ABNAMRO heeft immers giga boetes voor interne fraudes gekregen. Het zou dus goed zijn als er onafhankelijke controle op handel en koersvorming in Turbo's zou plaatsvinden, maar gek genoeg is die controle er niet. Het is geen taak van de AFM om dit soort producten te volgen. Zover mij bekend houdt ook Euronext dit verder niet bij en is DSI er ook niet actief mee bezig.
Steeds meer wordt duidelijk dat de Turbo een product voor professionals is, dat aan particulieren wordt aangeboden. Het is niet zo'n gek idee om een service als BeursBulletin u bij het handelen in Turbo's te laten ondersteunen. www.turbospecialist.com


Tom Lassing

www.beursbox.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?