woensdag, augustus 02, 2006

 

Obligaties veilig?

Als u naar uw bank gaat en aan medewerkers aldaar vraagt of obligaties een veilige belegging zijn, dan krijgt u vrijwel zeker te horen dat het inderdaad zo is.
Op obligaties krijg je immers rente en dat is een zekere inkomensbron.
Probleem is echter dat de obligaties zelf ook verhandelbaar zijn. Als de rente daalt, dan worden de obligaties die eerder met een hogere rente zijn uitgegeven meer waard. Immers als u een obligatie heeft waarop 6% wordt uitgekeerd, dan is deze interessanter als een nieuwe obligatie waarop nog slechts 3,75% wordt uitgekeerd. Dat feit mag duidelijk zijn.
Echter werkt het ook andersom. Als u een obligatie kocht met een rente van 3,75% maar de rente steeg ondertussen naar 6%, dan zal deze obligatie minder waard worden. Immers als u deze op dat moment te koop aanbiedt, dan zal een koper het verschil tussen de 3,75% en de 6% rentevergoeding graag in de prijs van de obligatie gecompenseerd willen zien.
Er zijn jaren geweest dat ook de obligatiemarkt in zijn geheel meer dan 15% daalde. Het kan u dus overkomen dat u een obligatie kocht die in vrij korte tijd 20% daalt. Gemiddeld is er minder risico dan in aandelenbeleggingen, maar vergis u niet in de klappen die u kunt oplopen met obligatiebeleggingen. 'Veilig' is daarom zeer betrekkelijk. Zeker als u de obligatie tussentijds wilt verhandelen is het van belang dat u een degelijke rente analyse maakt. Als de rente stijgt, dan is dat zeer negatief voor uw obligaties. Iets om terdege rekening mee te houden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?