donderdag, juni 01, 2006
Personeels opties schandaal
Eén van de kenmerken van opties is dat u een positie inneemt en u vanaf dat moment een koersrisico loopt.
Het kan dan meezitten of het kan tegenvallen.
Dat is voor u als belegger zo, maar het zou ook voor personeel en topmanagers zo moeten zijn bij het toekennen van de personeelsopties.
De medewerker of manager krijgt de keuze voor een cash bonus of opties en niemand weet vervolgens hoe de toekomst eruit gaat zien. Een deel van de argumenten vóór personeelsopties, is dat personeel gemotiveerder is om haar best voor de onderneming te doen, want een goedlopend bedrijf krijgt in een ideale markt een hogere beurswaarde. Een hogere beurswaarde is dan vervolgens goed voor de medewerker, want dan stijgen de opties in waarde en daarmee krijgt deze persoon een hogere beloning voor het harde werk.
Ik blijf erbij dat het echt allemaal onzin is en mijn argumenten krijgen nu een enorme bijval vanuit Amerika.
Wat namelijk blijkt, is dat er bedrijven zijn die niet alleen personeelsopties toekennen, maar die ze toekennen met terugwerkende kracht.
Maar DAT is handig!
Immers is er dan helemaal geen onzekerheid meer over het waardeverloop. Immers als u nu mag beleggen op de koersen van 2005, dan lijkt het me toe dat het niet moeilijk voor u is om winstgevend te beleggen!
Het ging dus al helemaal niet meer om motivering van personeel, maar gewoon om cashen ten koste van aandeelhouders.
Het begon met op iedere flinke dip van de koers een hele lading nieuwe personeelopties achteraf toekennen. Het werd echter zo extreem dat de SEC er nu een groot onderzoek op heeft gestart. The Wallstreet journal onthulde namelijk zoveel schandalen op dit vlak, dat de SEC ook geen keuze meer had dan in te grijpen.
Leest u vooral verder, want u gelooft uw ogen niet.
Denkt u overigens niet dat dit bedrog plaatsvindt bij wazige OTC fondsen. Dat is namelijk niet het geval. Het is zo dat het juist bij de top-bedrijven in feite dit soort bedrog schering en inslag is. De hoekstenen van de Amerikaanse economie! Bij bedrijven die werkelijk ALLES hebben waarom u vertrouwen in ze zou moeten hebben.
Eén topmanager heeft op deze manier één miljard dollar extra weten te verdienen... U leest het goed.
Er werd in zijn geval gewoon achteraf bepaald dat de optie was toegekend op het moment dat de koers de laagste koers van het jaar bereikte en achteraf werd bepaald dat de optie werd uitgevoerd tegen de hoogste koers van het jaar.
Dan ga je denken, je bent al rijker dan je ooit had kunnen denken, je zit bovenop het spel, je hebt alle aanzien die je maar wenst, waarom ga je dan ook nog eens absoluut het maximale uit deze constructie halen? Dat valt toch op?
- Blijkbaar is de gretigheid naar nog meer geld zo enorm groot dat werkelijk geen cent verloren mag gaan. Graaien, graaien en nog eens graaien. Ik schreef al vaak, de CEO's zijn na de schandalen nooit serieus aangepakt. De grootste schurken zitten zowel in Amerika als in Europa nog altijd op hun plaatsen. Ze stonden eind jaren negentig boven de wet en ze staan het nog altijd. Ze verdienen nu alleen minstens twee keer zoveel! De schandalen zijn dan ook niet kleiner geworden, ze worden alleen maar groter en het grote graaien komt ook steeds breder in onze samenleving voor.
Dit optieschandaal lijkt vooral een Amerikaans probleem te zijn, maar het grote graaien vindt nu ook al plaats binnen de publieke sector in Nederland. Alle werknemer-directeuren van instituten en institutionele bedrijven willen meer, meer en nog meer. Een loonsverhoging per jaar van minder dan 10% is in de top echt een uitzondering! Daar kom je serieus mee in het nieuws. De topman van de AFM stond eerder deze week met naam en toenaam genoemd als de ENIGE die er in 2005 niet op vooruit was gegaan! Zo extreem is dat, dat hij apart genoemd werd.
De Westerse economie is als de fruittuin aan het eind van de zomer. Het fruit is rijp en op enkele plekken begint het al een beetje te rotten. Deze rijkdom van rijp fruit en te rijp fruit, trekt schadelijke insecten aan. Het wordt tijd dat er iemand met een vliegenmepper komt die de schadelijke insecten uit de tuin verdrijft.
De Westerse samenleving gaat niet ten onder aan buitenlandse vijanden. Die hebben we niet nodig. We zijn prima in staat onze eigen economische graf te graven. De graaiende CEO's voorop. Ze gaan er prive, jaar in jaar uit, prima op vooruit. Dit terwijl medewerkers koopkracht verliezen en aandeelhouders op grove wijze benadeeld worden. Dit zou toch op een gegeven moment een sociale onrust moeten brengen waarbij medewerkers en de rest van het volk het simpelweg niet meer pikken. In Frankrijk zien we de rellen als gevolg van de oneerlijke verdeling van rijkdom tot nu toe steeds alleen in de arme wijken. Vooralsnog hebben de armen alleen zichzelf er mee. Wanneer gaan ze echter inzien dat een enkele goedgeorganiseerde rel in een rijke wijk meer geld kan opleveren bij het leegroven van de villa's, dan dat ze ooit in een leven bijeen kunnen werken? Wanneer zal de kloof tussen rijk en arm zoveel te groot worden dat zelfs soldaten en politie zich niet meer willen inzetten voor de stelende rijken?
Ik vraag me serieus af hoe lang de topmanagers nog mogen doorgaan met hun zelfverrijking en diefstallen van aandeelhouders en de samenleving. In welk land gaat de vlam als eerste in de pan? Frankrijk heeft nu een voorsprong, maar in feite kan het overal in het Westen al gebeuren.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl