donderdag, juni 22, 2006

 

Optieschandaal

Enkele weken geleden heb ik hier in de Nieuwsbrief al geschreven over het Amerikaanse optieschandaal. Managers en CEO's kregen achteraf, op de beste mogelijke momenten, opties toegekend en ook achteraf werden deze dan als uitgeoefend beschouwd op de allerhoogste koers van het jaar.
Dit werd gedaan door en voor mensen die op welke manier dan ook bezien al een giga loon van vaak meerdere miljoen dollar per jaar hadden, maar genoeg is blijkbaar nooit genoeg. Men moest ook nog eens via optieconstructies de kluit belazeren.


Ik schreef al, dit gaat verder dan een klein fondsje op de niet gereguleerde OTC beurs.
De omvang van het schandaal begint duidelijk te worden. Het gaat om minstens 50 bedrijven en daarvan zijn de meeste zeer gerespecteerde bedrijven die op de volledig gereguleerde beurs staan. De bedrijven mogen dan wel een enorme naam en faam hebben, tegenwoordig worden ze te vaak geleid door witteboorden criminelen die denken boven de wet te staan.

Enkele van de bedrijven zijn nu met naam bekend. Het gaat hier om onder andere McAfee, jawel, de anti virus maker. Dat is een bedrijf dat zeer gerespecteerd is en een notering op de NYSE heeft. Andere bedrijven zijn CNET Networks (Nasdaq), SafeNet Inc (Nasdaq) en Altera Corp (Nasdaq)
Er is zelfs de naam genoemd van een bedrijf dat we allemaal goed kennen, maar dat de claims al gesetteld heeft. Dat bedrijf is Ahold...
De aankomende maanden zullen nog heel wat reputaties een knauw gaan krijgen. Het lijkt echter een druppel op een gloeiende plaat. In menig directiekamer is men ongetwijfeld al druk doende nieuwe scams te verzinnen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?