dinsdag, juni 06, 2006

 

Goud en Olie

Historisch gezien is goud altijd een wijkplaats in onrustige tijden geweest. De prijsstijgingen van goud in de laatste drie jaar waren naar mijn idee vooral het gevolg van een zekere speculatie in goud. Als serieuze afscherming tegen onrust is goud in het Westen al 30 jaar niet interessant meer geweest. De prijs van goud is daarbij al tientallen jaren veel te laag. In feite is het metaal historisch gezien nog altijd veel te goedkoop. Het probleem met goud is echter dat je het op zich niet nuttig en noodzakelijk kan gebruiken.

Zwart goud
Het zwarte goud (olie) is wat dat betreft veel meer waard. Ook dat is feitelijk nog altijd veel te goedkoop. Dat het zo goedkoop is, komt vooral omdat het in het Midden Oosten gewoon letterlijk uit de grond loopt. De waarde van olie voor de mensheid is echter vele malen hoger dan de prijs die we er zelfs in Nederland voor betalen. We zijn het duurste land ter wereld als we naar de prijs per liter benzine kijken, maar dan nog kost een liter bijna niets. Een glas bier in de horeca is heel wat duurder! Als we echter een economische bescherming in moeilijke tijden zoeken, dan zou een silo olie heel wat meer waard zijn als een paar staven goud die op dit moment dezelfde waarde in dollars hebben.
We kunnen als particulier echter geen olie opslaan en hamsteren. Kon dat maar, ik zou het wel weten. Opslaan en pas over veertig jaar aanbreken. Zelfs al is er dan een prachtige oplossing voor het energieprobleem, dan nog zal olie erg gevraagd zijn. Vrijwel alle kunstmatig gecreƫerde materialen hebben als basis olie. Het is niet alleen dat onze huidige auto's niet meer rijden als de olie op is, het is zelfs zo dat plastics en zoveel andere zaken vele malen duurder worden. Nu Iran dan toch eindelijk met een oliecrisis dreigt, wordt het tijd dat ook de Westerse regeringen zich gaan afvragen of ze niet anders met het energie- en olievraagstuk om moeten gaan. Er wordt veel te weinig gedaan om onze afhankelijkheid van olie te verminderen. We willen dat ook individueel allemaal niet. Dat blijkt namelijk wel uit onze daden. De verkoop van PC Hooftstraat tractoren neemt alleen maar toe. Dat die bakken twee keer duurder zijn in benzineverbruik lijkt niemand te storen.

Energiecentrale
Ik ga binnenkort mijn huis in een energiecentrale veranderen. Helaas kan ik nog niet mijn auto op de door mij zelf geproduceerde energie laten rijden, maar ook in die hoek hoop ik binnen enkele jaren enorme vooruitgang te kunnen boeken. Maar hopen dat het al niet te laat is. Nu een oliecrisis zou wel heel erg ongelukkig uitkomen. Meer weten over uw huis in een energiecentrale ombouwen?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?