woensdag, april 12, 2006

 

De aanhouder wint, ook bij beleggen

Afgelopen maand las ik een prachtige boekje, geschreven door meester belegger Joel Greenblatt. Het heet "The little book that beats the market" en hij vertelt in dit boekje over een formule waarbij je aandelen selecteert op basis van a) de prijs en b) de kwaliteit van het bedrijf.
De redelijk eenvoudig te volgen formule die hij beschrijft heeft over de laatste 17 jaar gemiddeld 31% per jaar opgebracht en heeft daarmee de indices ruimschoots verslagen. Het is een principe dat iedere belegger ter wereld zelf kan toepassen. Hij hoeft alleen maar strikt de formule te volgen. Hoe simpel kan het leven zijn?

Maar wacht eens even!
Als iedereen van zo'n formule af weet, dan kan de formule toch automatisch op de schroothoop omdat die zichzelf als het ware opblaast?
Op deze prachtige vraag heeft Greenblatt een al even prachtig antwoord. Hoewel ontzettend veel beleggers ervan weten én zijn reputatie kennen, zijn er toch maar heel weinig die zijn formule effectief toepassen.
De reden: de formule werkt niet ieder jaar. Nee, soms zelfs werkt het twee jaar achter elkaar niet! Het enige wat beleggers moeten doen is vertrouwen houden in de periode dat de formule niet werkt, want het gemiddelde rendement is tenslotte 31%.

Dit is echter het cruciale probleem bij 99% van de beleggers. Gedurende de twee jaar dat de formule niet werkt haken de meesten af. Ze hebben het geduld niet om rustig te blijven en op de ingeslagen weg verder te gaan en zoeken naar andere mogelijkheden. Maar aangezien er bij iedere manier van beleggen perioden zijn waarin de strategie gewoon niet werkt, blijven ze rond hoppen van de ene veelbelovende strategie naar de andere.

De aanhouder wint dus...
Bij bijvoorbeeld onze Momentum Trading strategie heb ik dezelfde ervaring. De winnaars zijn zijn in dit geval de abonnees die na hun eerste kwartaalabonnement hebben verlengd en het volgen van de strategie als een lange termijn project beschouwen, daarbij accepterend dat ook bij Momentum Trading het rendement niet in maandelijkse gelijke porties naar binnen wordt geschept.

Want net als bij iedere beleggingsservice hielden ook bij Momentum Trading relatief veel mensen het na één kwartaal voor gezien. Persoonlijk kan ik het begrijpen, want tijdens zo'n mindere periode is het heel moeilijk om rustig te blijven en vertrouwen te hebben dat de situatie gaat verbeteren. Toch zullen de afgehaakte abonnees bijna allemaal moeten toegeven dat ze achteraf gezien beter waren doorgegaan op de ingeslagen weg, want na regen kwam zonneschijn en zodoende hebben we met Momentum Trading tot nu toe ruim 100% rendement behaald. En bij Momentum Trading hoeft met niet zoals bij bovengenoemde formule twee jaar te wachten op rendement, want we hebben ieder jaar met winst afgesloten.

Eerlijkheidshalve moet ik u wel bekennen dat ik op dit vlak makkelijk praten heb. Als aanbieder van een beleggingsservice heb ik het grote voordeel dat ik in mindere perioden geen keus heb en wel móet verder gaan op de ingeslagen weg. Ik kan niet zomaar even overstappen op een andere veelbelovende service, want het is tenslotte mijn strategie!

Toch is het belangrijk dat we als beleggers erkennen dat dit een zwak punt in onze psyche is, want alleen dan kunnen we er ook iets aan doen.....
Oh ja, en u kunt u hier aanmelden voor een abonnement op STE Momentum Trading. We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar drie jaar bewezen rendement is een goede basis om in een toekomstige mindere periode het vertrouwen te behouden en door te gaan op de ingeslagen weg. De aanhouder wint ook bij STE Momentum Trading...


Jack Hoogland
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?