vrijdag, april 07, 2006

 

Beleggen in Pink Sheets OTC

Er zijn wat vragen binnengekomen over de Pink Sheets. Niet alle banken en brokers willen er op handelen want het is een ongereguleerde beurs waar schandaal-aandelen als Enron en Worldcom verhandeld worden. Dan moet het wel heel erg met zo'n beurs gesteld zijn is dan de verwachting.
Allereerst even de feiten. Op de Pink Sheets zijn er veel minder regels voor beursgenoteerde bedrijven. In feite is het een ongereguleerde beurs.
Er hoeven geen jaarcijfers geleverd te worden en de CEO hoeft niet op zijn eigen vrijheid te beloven dat de wel gepubliceerde cijfers correct zijn.


Er is dus duidelijk sprake van een enorm lagere bescherming van de belegger.

Toch een kanttekening. Enron en Worldcom stonden niet op de Pink Sheets toen de schandalen ontstonden. Ze kwamen er pas op toen alles in het open kwam. De grote beursschandalen van eind jaren negentig en 2000/2001 zijn vrijwel allemaal ontstaan op de wel gereguleerde beurzen. Uw bescherming vanuit de regulering is dus aantoonbaar een wassen neus gebleken.

Op de Pink Sheets staat ook een aandeel als Heineken.
Oeps.
Wat zeg ik nu, is het top AEX Index fonds Heineken ook een schimmig Pink Sheet aandeel?
Neen, geen schimmig Pink Sheet aandeel, maar een prachtig Pink Sheets aandeel.

Feit is dus dat ook een bedrijf als Heineken op de Pink Sheets staat. Een bewuste keuze omdat je als Europees bedrijf dan niet aan de Amerikaanse boekhoudregels hoeft te voldoen en je toch in Amerika te verhandelen bent.

Ongereguleerd is dus lang niet altijd crimineel en vol bedrog. Echter bestaat die kans wel. Er zijn voorbeelden van criminelen die willens en wetens een aandeel op de Pink Sheets plaatsten om beleggers te bedotten. U moet daar rekening mee houden en ook echt onderzoek doen naar posities die u daar inneemt. Het bedrog is professioneel opgezet. Dat was Enron ook. Het valt niet uit te sluiten dat het op de Pink Sheets zo gaat, zoals het enkele jaren geleden op de gereguleerde beurs ging. Er zijn nu eenmaal mensen die het criminele element niet los willen laten en hun creativiteit alleen maar negatief willen botvieren.

Niet gereguleerd houdt niet in dat er geen regels zijn. Het zijn er echter veel minder. Dat is dan ook de reden dat er ook veel parels te vinden zijn van bedrijven die geld willen besparen omdat alle regels op de gereguleerde beurs vooral ook heel duur zijn. Dat kan tot wel 15% van de totale bedrijfskosten schelen!

Mijn advies, wees extra alert op aandelen die op de Pink Sheets (OTC) staan. Als u er wilt handelen, dan kunt u best de grootbanken of Amerikaanse brokers als E*trade en Ameritrade gebruiken.
Blijf echter alert, dat is het belangrijkste!


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?