donderdag, maart 09, 2006

 

Warren Buffett over 2005

Zijn bericht aan aandeelhouders is ieder jaar weer interessante lectuur. Berkshire Hathaway is gemiddeld 21% per jaar gegroeid. Dat is gemeten over de afgelopen 41 jaar. Het bracht de boekwaarde van het A aandeel van $19 tot nu $59.377.
Buffett is vooral te spreken over Geico CEO Tony Nicely. Die krijgt al op de eerste pagina van het rapport een enorme pluim. Geico wist als verzekeraar winstgevend te opereren ondanks twee heftige orkanen. Ik schreef maandag al, dit jaar gaat nog veel beter worden. Premies zijn namelijk door de orkanen fors omhoog gebracht, maar de kans dat we ook in 2006 twee van zulke zware orkanen gaan zien is statistisch bezien te verwaarlozen.
De verzekeraar heeft er echter wel de premie op kunnen verhogen en gaat nu fors cashen.
Het is overigens ook één van de redenen dat 'de Amerikaan' er in 2006 waarschijnlijk gemiddeld genomen niet op vooruit gaat. De kosten lopen fors op, terwijl lonen niet zo heel veel meer stijgen. Dat is echter een heel ander onderwerp.
Terug naar Berkshire. Het bedrijf bestaat nu uit 68 aparte bedrijven. Recente aankopen zijn een groot energiebedrijf en Business Wire. De core business blijft echter verzekeren. Berkshire is er een ster in gebleken. Het houdt nu 49 miljard aan 'Float' aan. Dat is geld dat is binnengekomen in de vorm van premies waaruit dan de claims moeten worden betaald. 2005 was een rampjaar voor de claims. Berkshire verloor er 3,4 miljard dollar op. Toch was de float gratis. Dit kwam door de prachtige resultaten van Geico. Het is niet voor niets dat Buffett zo in zijn nopjes met de CEO ervan is. Overigens was Buffett al op zijn 21e verliefd op het aandeel Geico. Die liefde is altijd gebleven en het is het lievelingsaandeel van hem.
Waar Warren Buffett al jaren mee te maken heeft, is het feit dat beleggers zijn aandeel te hoog waarderen. De afgelopen twee jaar is die overwaardering echter fors teruggelopen. Naar mijn idee heeft u daarom met het aandeel Berkshire Hathaway een prima aandeel in huis. Kammer is alleen dat het in dollar noteert. Dat maakt dat u moet overwegen de dollar vervolgens af te dekken. Zou de dollar enorm gaan dalen, dan is de afdekking uw verzekering tegen het waardeverlies.
Overigens staat het A aandeel op dit moment op een koers van 88.700 dollar per aandeel. Het B aandeel is 1/30e daarvan en staat nu op 2958 dollar.

Ik heb zelf enkele B aandelen in bezit.
Het beste leest u het rapport aan de aandeelhouders zelf: http://www.berkshirehathaway.com/letters/2005ltr.pdf


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?