vrijdag, februari 17, 2006

 

Elsevier en OK-Score

Bij de halfjaar resultaten van 2005 verdween Elsevier uit de OK-score lijst. Dat gebeurde niet voor niets. Toen al signaleerde de OK-Score ongewenste veranderingen.
We zijn nu een half jaar verder en ook de beleggers beginnen nu langzaam het idee te krijgen dat er inderdaad wat mis is. Gisteren zagen we een hoogste koers van Elsevier op 11,88 en een laagste koers op 11,38. Procentueel een enorm verschil.
Waar zitten nu de problemen bij Elsevier, wat valt op aan de cijfers? Als u de cijfers erbij pakt moet u zeker eens kijken naar de liquiditeitspositie en de
quick and acid-ratio. Cash & vorderingen is 3 miljard en crediteuren + bank + belasting = 4,6 miljard. Er is dus een permanent bankkrediet nodig om de korte schulden blijvend te kunnen betalen.
In plaats van te saneren en de cash-flow te gebruiken om de schuldenlast terug te brengen wordt er een inkoopprogramma gestart om de eigen aandelen in te kopen. Het lijkt erop of de hebzicht het weer wint van het gezonden verstand. Door het inkoopprogramma proberen de topmanagers hun optieprogramma nog te redden terwijl het bedrijf financieel wordt uitgehold. Aandeelhouders doen er niets aan, of kunnen er blijkbaar niets aan doen.
Andere opmerkelijke zaken zijn :
Goodwill is inmiddels 2/3 deel van de balans waarop volgens IFRS niet meer wordt afgeschreven.
Schuldpositie is bijna 10,5 miljard waarvan bijna 9 miljard voor de goodwill.
De vraag roept zich daarbij op wanneer er een impairement zal komen omdat een balans van 13 miljard veel te lang is voor een omzet van 7,5 miljard.
Ik denk dat een VEB of de grote aandeelhouders als pensioenfondsen hier een lading munitie hebben om er de eerstvolgende keer een heel levendige
aandeelhoudervergadering van te kunnen maken. Als u aandeelhouder bent, of u wilt u naar uw pensioenfonds of VEB actief opstellen, stuurt u dan de
hele nieuwsbrief gerust even naar deze instanties door.
Over de OK-Score is ook weer nieuws te melden! Per 1 maart aanstaande kunt u volgens de OK-Score gaan beleggen via een beleggersgiro. Meer informatie hierover kunt u vrijblijvend opvragen door invulling van dit online formulier.

Namens Willem Okkerse, Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?