vrijdag, februari 24, 2006

 

Een optiestrategie

Ik kreeg een vraag van een lezer die toch graag ongedekt puts wil gaan schrijven op individuele aandelen. Als hij dan moet leveren, dan is de gedachte om direct calls te gaan schrijven. Is dat een slimme strategie?

- Stel even, u hebt een zeer goede reden om te verwachten dat een aandeel als RDS over 1,5 jaar flink hoger zal staan dan nu. Dat kan vanuit een analyse als de OK-Score, maar welke analyse u gebruikte is nu even niet van belang.
Feit is, wat er ondertussen ook gaat gebeuren, over 1,5 jaar zullen beleggers naar uw mening massaal doorhebben wat u nu al doorheeft, RDS staat dan flink hoger.
U kunt daarop besluiten put opties te gaan schrijven, want vanuit uw analyse bezien zou het de richting 1,5 jaar naar de toekomst toe goed moeten gaan met RDS.
Het feit wil nu echter dat er toch onverwachts weer een schandaal boven water komt, (zoiets zal je net zien) een bezitting in Rusland bevat water in plaats van olie.
Het aandeel zakt op de berichten in de kranten 30%.
U moet dan vrijwel zeker per direct de aandelen afnemen voor de volle prijs, terwijl de beurskoers op dat moment 30% lager ligt. U heeft op deze aankoop dan al direct een verlies van 30% minus de eerder voor de geschreven put optie ontvangen premie. Hoe dan ook komt u uit op een fors verlies.
Stel even, u bent niet uit het veld geslagen en schrijft nu direct calls, een paar euro boven de beurskoers.
De aandelen herstellen snel, want die Russische oliebron vol water is toch achteraf bezien voor een reus als RDS niet zo belangrijk voor de cijfers.
De koers van het aandeel herstelt volledig, maar u niet. Immers, u moet door dit onverwacht snelle herstel op 5% winst de aandelen al weer leveren.

Op die manier loopt u grote kans steeds achter de feiten aan te blijven lopen. Dat terwijl over 1,5 jaar bezien uw analyse nog altijd volledig kan uitkomen. Had u de aandelen, of kaal de call opties, gekocht en strak blijven zitten, dan had u onderweg op verlies gestaan, maar uiteindelijk winst gehad, terwijl uw actieve handelen u direct een verlies opleverden.

De aandelen kopen, met put optie als stop loss bescherming en een korte call er net boven geschreven, die u iedere twee of drie maanden opnieuw opzet, zou meer opleveren. Zou het aandeel ineenstorten, dan heeft u de put ter bescherming. Die was gefinancierd met de geschreven call. Zou het aandeel te snel stijgen en de call 'in the money brengen, dan rolt u de geschreven call door. Minder risico voor u en toch grote kans op flinke winst. Ondertussen moet u dan bij een stijgende koers wel wat investeren om ook de put wat hoger neer te zetten. Echter daarmee klikt u wel uw winst vast. U heeft uw eigen klikfondsje opgezet.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?