dinsdag, november 29, 2005

 

Insinger de Beaufort

Deze vermogensbeheerder heeft gisteren via RTL aangekondigd al haar Amerikaanse belangen te verkopen. Een opmerkelijke stap die te denken geeft, of u zwaar te denken zou moeten geven.
Immers, nog altijd is Amerika het land waar het voor beleggers allemaal gebeurd. Daar nu al weg gaan is nogal een stap.
Insinger is, wat ik van RTL begreep, bang dat onder andere de dollar enorm zal dalen en wil dat blijkbaar niet middels derivaten op de dollar beschermen. Ze nemen gewoon de stap om alles van de hand te doen. Logisch als je een enorme financiƫle ramp in Amerika verwacht, maar officieel liet tot gisteren geen geregistreerde (zaken)bank of vermogensbeheerder zich over het ineenstorten van de Amerikaanse financiƫle sector uit. Dat Amerika echter op de rand van de vulkaan danst mag gezien de tekorten wel duidelijk zijn.
- Nu ga ik altijd ook even naar de sites van de bedrijven die in het nieuws zijn. Wat schetste gisteren mijn verbazing... Insinger zegt zelf zich te specialiseren op Nederland en Engeland.
"In onze research-activiteiten hebben wij er als Insinger de Beaufort NV
gekozen ons te specialiseren in Nederlandse en Britse aandelen, waarbij
we ons in het bijzonder richten op middelgrote en kleinere bedrijven."

Kortom, dat ze weg gaan uit Amerika heeft ten eerste niet veel om het lijf en ten tweede zal het meer aan Insinger liggen dan aan Amerika. Immers Insinger heeft er vanuit haar eigen uitgangspunt al niets te zoeken. Vreemde zaak dat RTL deze mededeling van Insinger blijkbaar 'klakkeloos' overgenomen heeft. Ze wilden mogelijk alleen maar in het nieuws komen en dat is ze gelukt. ALS straks Amerika instort, dan zullen ze er bij Insinger zeker nog even op gaan wijzen dat ze de visie hadden op tijd weg te zijn...

Is het verstandig om Amerika te links te laten liggen? Als u alleen maar long in aandelen gaat en de dollar niet afdekt, dan mag u zich in mijn ogen terdege afvragen of dat allemaal nog wel zo slim is.
De Amerikaanse economen beginnen nu ook zenuwachtig te worden over de Amerikaanse huizenmarkt. Als de huizenprijzen niet meer stijgen zal de Amerikaanse consument snel veel minder te verbrassen hebben. Particulieren hebben gemiddeld genomen een negatief vermogen. De overheid heeft niet alleen een enorme schuld, maar ieder staatsbudgettekort is rampzaliger dan het vorige. De laatste keer dat Bush het budgettekort bekendmaakte 'vergat' hij te vertellen dat hij uit de pensioenpotjes 188 miljard richting de staatsboekhouding had overgeheveld. Die staatsboekhouding liet 'ineens' een 80 miljard kleiner tekort zien. Beleggers blij en beurs hoger, maar ondertussen was het gat in feite dus wel bijna 100 miljard groter dan de periode er voor. Bush moet onderhand met de billen bloot, want veel ruimte voor zijn boekhoudkundig gesjoemel is er niet meer. Hoe gaan beleggers reageren als ze gaan inzien dat supermacht Amerika zo arm als een kerkrat is?
Als u in Amerika ook de mogelijkheden gebruikt om short te gaan en als u het neerwaarts risico regelmatig afdekt, dan is en blijft Amerika de belangrijkste beurs ter wereld. Een beurs die je als belegger op dit moment niet links hoort te laten liggen. Neerwaarts risico is namelijk af te dekken, dus een vermogensbeheerder die daar nu bewust weggaat heeft blijkbaar haar inhoudelijk kennis niet op orde, of wilde met een non-item in het nieuws komen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat RTL ernstig op zoek naar nieuws was en er maar een verhaal van maakte.

Tom Lassing

------------
Doet u mee en maakt u een verschil?
http://webplaza.pt.lu/didrike/Videos/NTC-This-is-1.htmc (film van ongeveer 9 minuten)
Geef u hier op: www.nourishthechildren.be






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?