vrijdag, april 08, 2005

 

Hoe onze emoties te controleren?

De grootste vijand van ons beleggers zijn onze emoties, en dan vooral die van angst, hebzucht, trots en frustratie. Op het moment dat we in een aandeel stappen zijn we er vast van overtuigd dat we een parel hebben aangekocht en dat we er winst mee gaan maken. Als dan de koers de verkeerde kant oploopt vinden we het onbegrijpelijk. Eerst zijn we er nog vast van overtuigd dat het aandeel zal herstellen en blijven we optimistisch. Als dat niet of slechts gedeeltelijk gebeurt worden we gefrustreerd en op een bepaald moment geven we ons over en bestempelen we het aandeel als een lange termijn belegging. Ofwel, we kijken er niet meer naar om en hopen er het beste van. Zeer veel mensen die ik spreek hebben nog zulk oud zeer in hun portefeuille zitten.
Beter is het om met vooraf vastgestelde criteria te werken en die ook gedisciplineerd toe te passen. Ofwel, je gaat er bij selectie van een aandeel van uit dat het heel goed mogelijk is dat de koers de verkeerde kant op kan gaan. En daarom bepaal je vooraf onder welke omstandigheden je toegeeft dat de aankoop van het aandeel achteraf gezien geen goede beslissing is geweest. Achteraf gezien, want u kunt een perfect goede reden hebben om een aandeel aan te schaffen, maar feit is dat vele factoren van invloed zijn op de koers van een aandeel. Factoren waar we geen controle over hebben en waar we als belegger rekening mee moeten houden.

Met StockTradingExpert kunt u ook op deze manier beleggen. We beleggen op basis van strikte selectie- en exit-criteria en geven onze emoties geen kans. Door op deze manier te handelen sluiten we lang niet alle transacties met winst af en er zijn natuurlijk ook perioden waarin het niet naar wens gaat (zoals bij iedere beleggingsstrategie). Het belangrijkst is echter dat mindere perioden weer voorbij gaan en dat u uiteindelijk een mooi rendement kunt behalen. U kunt kiezen uit maar liefst vier beleggingsstrategieën waarvan er zeker een bij u past. Als u hier klikt weet u binnen een minuut welke dat is.

Jack Hoogland www.stocktradingexpert.com<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?