woensdag, april 06, 2005

 

Grafieken voor MarktAnalyse

Door: Patrick Witteveen


In deze aflevering: Uw deelmarkten

In de eerste afleveringen zijn afleidingen en indicatoren gemaakt bij individuele fondsen. Alle individuele fondsen samen geven een marktbeeld. Deze individuele informatie is voor de hele markt geaggregeerd en omgezet in grafieken. Nu gaan we kijken naar delen van de markt om na te gaan of op deelgebieden meer te zien is...


Sectoren
Bepaalde bedrijven zijn actief in dezelfde delen van de economie. Goede jaarcijfers van de een heeft dan een positief effect op de andere. Sectoren onderscheiden en op de zelfde manier volgen als de hele markt is dan ook een logische stap.
Het volgen zou dan op twee manieren moeten kunnen. Op individueel fondsniveau, en als gemiddelde van de hele sector.MarktMeterXP ondersteunt dat dan ook op het tabblad “Sector” met plaats voor 7 sectoren waarvan het gemiddelde tradingfactor en trend worden berekend.
Standaard staat in MarktMeterXP de sectoren voor u ingevuld: Bank & Verzekering, Bouw & Vastgoed, Chemie & Olie, ICT & Telco, Handel & Diensten, Leven en Industrie.
De fondsen die daar onder vallen zijn een “common-sense”selectie uit de AEX- en AMX fondsen. Wijkt u visie af??? Prima: de namen van de sectoren kunt u eenvoudig overschrijven en de gewenste bijbehorende fondsen kunt u zelf selecteren. De gemiddeldes passen zich zelf aan.

Sector Indicators
Vorige week behandelden we hier alle grafieken van MarktMeterXP. Alleen is SectorIndicators toen terloops behandeld. Nu u weet wat u met de sectoren kunt doen, snapt u ook wat u bij SectorIndicator te zien krijgt. Het is een uitbreiding van de MarketIndicator in de zin dat u er in plaats van de AEX/AMX uw sectoren op dezelfde manier als bij MarketIndicator vertaald ziet: per deelmarkt worden de tellingen gemaakt en omgezet in procenten, en grafisch weergegeven in bar-diagrammen.
U ziet zo snel of een sector opvallend beter scoort dan een andere sector en verder zoeken naar de oorzaken er van.

Portfolio
Niets is zo belangrijk als uw eigen beleggingsportefeuille of te wel in het engels: Portfolio. Net als bij de sectoren kunt u uw fondsen selecteren. U krijgt automatisch de juiste koersen erbij en u geeft uw aantal gekochte stuks, aankoopdatum, aankoopkoers en kosten in..
Daarna kiest u in kolom W de waardeingsbasis (Close, Open Low High, Last), en rekent MarktMeterXP het resultaat uit in een nominaal bedrag en in Procenten. Op die manier heeft u een zeer actuele stand van uw beleggingen paraat.
Extra informatie over uw portefeuille krijgt u van de kolommen Tradingfactor en Trend, daar staan de indicatoren die horen bij Uw portefeuille. U ziet gelijk de bewegingen van uw hele portefeuille en houd zo eenvoudig de vinger aan de pols.

Bezoek ook de VERNIEUWDE website: www.MarktMeter.com. Download daar de laatste versie. MarktMeterXP kunt u gratis een maand gebruiken. U kunt zelf elke dag historische data opbouwen. Mist u een dag dan is dat geen ramp: Maandelijks worden de koersen bijgewerkt en beschikbaar gesteld. Zowel in een los bestand (MaandData) als in de nieuwe maandversie.<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?