donderdag, maart 10, 2005

 

De wereld van Opties (4)


Put opties geven bij kopen het recht om de onderliggende waarde binnen een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde prijs te mogen verkopen.
U koopt dan dus een recht en geen plicht.

Voorbeeld
U hebt 500 aandelen Unilever (UNI) in bezit maar u bent er niet gerust op dat de beurs tijdens uw vakantie op het huidige niveau blijft. Bij een forse daling van de beurs zult u dat ook in de waarde van uw aandelen UNI voelen en daar wilt u zich tegen verzekeren, zonder dat u bijvoorbeeld uw recht op dividend gaat verspelen en zonder dat u een mogelijke verdere stijging van de waarde van de aandelen misloopt.

U koopt daarom 5 put opties (iedere optie vertegenwoordigd 100 aandelen) die u het recht geven om de aandelen UNI tegen een bepaalde koers te mogen verkopen.
Zou dus tijdens uw vakantie de koers van UNI enorm onderuit gaan, dan kunt u uw recht uitoefenen en de aandelen tegen de vooraf bepaalde uitoefenprijs verkopen.
Zie de prijs die u voor de put optie betaald dan als een soort brandverzekering die u de mogelijkheid geeft om rustig op vakantie te gaan.

Natuurlijk kunt u ook put opties kopen zonder dat u de aandelen in bezit heeft. De reden om dat te doen is puur het feit dat u het idee heeft dat Unilever (in dit voorbeeld) gaat dalen en daar wilt u van profiteren.
Uw winst is dan na uw aankoop de waardestijging van de opties. U kunt die winst verzilveren door de optie weer te verkopen. U houdt uiteraard wel de expiratiedatum in de gaten. Immers, een optie is maar een beperkte tijd geldig. Als u de aandelen niet heeft is het niet erg zinvol om de optie uit te oefenen. U hebt immers geen aandelen om te verkopen.

Probeert u de volgende vraag te beantwoorden zonder de bovenliggende tekst in te zien.
Vraag:
Een gekochte put optie geeft:

  1. De plicht om de onderliggende waarde binnen een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde prijs te moeten verkopen.
  2. Het recht om de onderliggende waarde binnen een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde prijs te mogen verkopen.
  3. Het recht om de onderliggende waarde binnen een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde prijs te mogen kopen.
  4. De plicht om de onderliggende waarde binnen een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde prijs te moeten verkopen.
Tom Lassing
www.optiespecialist.com<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?