donderdag, februari 03, 2005

 

Dividend Koninklijke Olie


Koninklijke Olie (Shell) kwam vandaag nog maar weer eens een keer met een afwaardering van de voorraden. Ditmaal gaat het om 500 miljoen vaten minder dan voorheen voorzien. Wel werd tevens de grootste winst ooit door een (deels) Nederlands bedrijf gemeld. De afwaardering is daarmee mooi onder een kleedje verborgen, maar beleggers zijn er toch niet blij mee. In 2004 verdiende Shell vorig jaar ruim 14 miljard euro.
Mogelijk dat u zich mijn artikelen over het dividend en opties kunt herinneren. Zover mij bekend gaat Koninklijke Olie morgen ex-dividend (Vraag het voor de zekerheid bij uw bank/broker na). Als u dus vandaag uw gekochte in the money call opties gaat uitoefenen, dan worden die morgen uitgevoerd. U krijgt dan over twee weken het dividend van het bedrijf overgemaakt, maar u krijgt ook nog eens het dividendbedrag van de schrijver van de optie overgemaakt. Immers krijgt u morgen de aandelen ex-dividend waarde geleverd, terwijl u vandaag al de uitoefenopdracht bij de bank had ingeleverd. Het blijft een beetje een idiote regeling, maar doordat Euronext niet tijdig de opdracht kan uitvoeren (ze doet dat om administratieve redenen nabeurs en handelt pas morgen tijdens de openingsronde, dus na ex-dividend gaan af) krijgt u dus naar het lijkt twee keer het dividend.
Daar wil ik dan bij aantekenen dat dit zuiver genomen niet het geval is. Immers, toen u die call optie kocht zat in de prijs van de optie in principe ook al het dividend verborgen. U betaalde dus inclusief dividend voor die optie....
De reden dat ALTIJD ALLE in the money opties uitgeoefend (en niet verkocht) worden bij ex-dividend gaan van een aandeel als RD is niet omdat het de uitoefenaars niets opleverd. Zeker als het aandeel dan ook op ex-dividend gaan het dividend weer inloopt is er een mooie winst voor de slimme optiekoper. Immers de praktijk is dat in de prijs van de call optie het dividend niet volledig verwerkt was. Daarnaast blijkt dat vaak het dividend dezelfde dag al aardig ingelopen is.
Als u vandaag aan de andere kant staat, dus nog een in the money geschreven call heeft uitstaan op RD, dan zou ik deze sluiten. Morgen kunt u die weer openen.
Ook hier geldt, vraag even na bij uw bank/broker of inderdaad RD morgen wel ex-dividend gaat. Het is uw verantwoording dit zeker te weten en u moet niet op informatie van derden gaan vertrouwen als het om uw geld gaat. Stel dat ik me vergis, of RD besluit het toch net een keertje anders te doen, het blijft uw geld...<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?