donderdag, februari 24, 2005

 

De wereld van opties (2)


Tom Lassing februari 2005 www.beursbox.nl

Deze artikelenreeks is vooral bedoeld voor beleggers die hun eerste stappen in de wereld van het optiebeleggen willen gaan doen.


In het eerste artikel, dat vorige week geplaatst werd, hebben we gelezen hoe een optie op een huis zou kunnen werken. Het daar genoemde huis is dan de onderliggende waarde.
Het was slechts een voorbeeld, want op de beurs staan geen opties genoteerd op huizen.
Er staan wel opties genoteerd met als onderliggende waarde aandelen, indices, goud, valuta, basismetalen etc.

U moet een paar dingen weten van opties.

De op de beurs genoteerde opties zijn gestandaardiseerd. Zo zijn in Amsterdam bijna alle opties op aandelen zo opgezet dat ze 100 aandelen vertegenwoordigen. Uitzonderling in Amsterdam is Corus, dat 1000 aandelen per optie kent.

Opties met als onderliggende waarde aandelen noemen we aandelenopties.

Er zijn ook opties op de AEX index. Dit zijn dus indexopties.

Er zijn een paar heel belangrijke verschillen tussen index en aandelenopties. Verschillen die u zeker goed moet weten.

Indexopties:
Cash afrekenen
De index kan immers niet uitgekeerd worden, want in die index zitten veel aandelen die ieder voor een kleine percentage en voor fracties van aandelen in die index meewegen. Fracties van aandelen kunnen echter niet verhandeld worden en daarom is er dus voor gekozen dat indexopties cash afgerekend worden.
Iedere indexoptie geldt dan zodanig dat Ă©Ă©n indexpunt 100 euro vertegenwoordigd. Hoe dat uitpakt komt later aan bod.

Niet onderweg uit te oefenen
Er is nog iets van belang. Indexopties kunnen ook niet onderweg (gaande de looptijd) uitgeoefend worden. Ze kunnen wel verhandeld worden, maar u kunt geen opdracht geven de optie daadwerkelijk uit te oefenen. Dit heet dan een Europese stijl optie te zijn.


Aandelenopties:
Wel onderweg uit te oefenen
Bij aandelenopties kan er wel onderweg uitgeoefend worden. Dit houdt dus in dat iemand die een call of put optie gekocht heeft de schrijver van een optie aan zijn plicht te leveren kan houden. Dit kan binnen de looptijd op elk gewenst moment gebeuren. We gaan hier op een later moment nog zeer uitgebreid op in. Die aandelenopties zijn van het Amerikaanse type.

Weet overigens dat slechts heel weinig opties daadwerkelijk uitgeoefend worden. De meeste opties worden puur zelfstandig verhandeld, gekocht en verkocht zonder dat de onderliggende waarde in beweging komt.<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?