woensdag, februari 27, 2008
China nummer één
In de discussie over wanneer China de nummer één plek van Amerika economisch gezien overneemt, is het nu al de vraag, over op welke onderdelen we het dan willen beoordelen.
China heeft namelijk al de grootste buitenlandse reserve ter wereld. Ze heeft namelijk 500 miljard dollar meer dan Japan, dat de tweede plek heeft. Als producent van cement, goud,en staal hoeft het land geen ander meer boven zich te dulden.
Helemaal eng wordt het als we ons bedenken dat China dit jaar 2,4 miljoen meer universiteit afgestudeerden zal hebben dan de VS, China en Frankrijk samen!
We hebben het hier in Nederland en België steeds over onze zo belangrijke kenniseconomie, maar waar blijft die als China tegen iedere 1000 Nederlandse of Belgische afgestudeerden er 1.000.000 kan zetten? Als wij het op kennis willen winnen van China, dan mag dat een wonder gaan heten, want hun afgestudeerden zijn ijveriger, zijn zeer internationaal gericht en 1000 keer zo talrijk.
Oorspronkelijke scenario's gingen er van uit dat China pas halverwege de 21 eeuw Amerika voorbij zou gaan streven. Naar mijn idee kan het echter al halverwege het volgende decennium een heel eind op streek zijn. Gezien de snelheid waarmee het nu gaat, kan dan de definitieve omslag definitief en zonder discussie rond 2020 een feit zijn.
Als belegger is het niet een loterij zonder nieten om te gokken op China. maar wie wacht tot het makkelijk wordt, of wie wacht tot het zover is, zal constateren dat het dan te laat is. Om te profiteren van de Chinese groei zal de belegger nu al mee moeten doen.
www.beursaccent.nl
Labels: china, groei, kenniseconomie
donderdag, februari 21, 2008
LCI wanbeleid vastgesteld
Heel het beleid bij LCI was slecht. De optimistische inschattingen, een slechte CEO zonder ervaring in concernfinanciering en een enorme fraude in Oostenrijk die uiteindelijk vrij rap tot de val van het bedrijf leidde. De verwachtingen over de Smartpen waren veel te hoog opgegeven en een claim bij een concurrent was 1000 x te hoog ingeschat.
Al met al vraag je je af hoeveel crimineels je als ondernemer mag doen voor je er ooit voor gestraft zal worden.
Dit alles werd jaren lang door Price WaterhouseCoopers netjes ondertekend.
Beleggers zijn hier structureel in de maling genomen. LCI ging al op 17 dec 2001 failliet en pas nu komt het vernietigende oordeel los. Hebben ze willen wachten tot alle hoofdrolspelers van ouderdom gestorven waren?
De VEB zal nu voor individuele beleggers een procedure gaan starten waar Sam Asseer, De commissarissen Rik Maes, Jan Tollenaar en Dick Schonis en de accountant PriceWaterhouseCoopers in aangeklaagd zullen worden.
Ondertussen worden op dit moment de nog altijd op de beurs bestaande notering geschrapt. Er is vanuit het bedrijf geen vergoeding meer te verwachten. Alleen bij de nog aan te klagen partijen kan heel misschien nog wat gehaald gaan worden. Het zou een schrale troost zijn dat ze na een jaar of tien misschien iets van hun onterecht verkregen rijkdom moeten inleveren.
LCI was maar een kleine partij. Grote kans dat die dus het zwaarste moeten gaan boeten. Zou Sam Asseer er wakker van liggen? Weet iemand waar hij zich tegenwoordig ophoudt?
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: lci wanbeleid, sam asseer, smartpen, veb
maandag, februari 18, 2008
ING verwachtingen
ING heeft steeds aangegeven geen last te hebben van de subprime crisis. Aanstaande woensdag komen ze met de cijfers en dan zal uiteindelijk blijken of die uitspraak ook echt waar was.
Nu dat andere banken ook last hebben van waardedalingen buiten de subprime sector, lijkt het haast uitgesloten dat ING er immuun voor blijft. Aan de andere kant is Warren Buffett tot nog toe ook immuun gebleken en er bestaat altijd een kans dat ING op tijd bij hem heeft afgekeken hoe of het moet. Voor ING is de dollar ook een belangrijke factor omdat een deel van de omzet in dollars gemaakt wordt. De dollar is al een tijdje redelijk stabiel op of rond de 1,46 dus daar mag niet teveel verrassing in zitten. Het verschil tussen de lange en korte rente is wel een probleem. Juist daar zit de winst voor een bank als ING, maar dat verschil is nu vrijwel weggevallen. Sterker nog, lange rente is soms zelfs goedkoper als korte rente.
Al met al lijkt het vrijwel onmogelijk dat ING positief gaat verrassen en kan volhouden dat ze niets hoeft af te schrijven. Vraag blijft echter, als ze wel moet afschrijven, waarom is men er dan niet eerder mee gekomen?
Dit geeft vooralsnog enige hoop dat het mee kan vallen. Over het algemeen is het bankbedrijf nog zeer winstgevend en lucratief. In het verleden is de stroppenpot zo enorm groot gemaakt dat ze er mogelijk nog even uit kunnen putten, voor er extra afgeschreven moet worden.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: afschrijven, dollar, ing subprime, warren buffett
woensdag, februari 13, 2008
GPS ontwikkelingen
Nokia is een systeem aan het ontwikkelen, waarbij gegevens van uw agenda worden gekoppeld met verkeersgegevens verkregen vanuit de locatie van andere telefoongebruikers. Stel dat u voor een afspraak 10 kilometer verderop moet zijn, dan houdt uw telefoon in de gaten of u uw afspraak op tijd kunt halen vanwege files etc. Stel dat het druk op de weg is, dan krijgt u wat eerder het signaal dat u moet vertrekken, zodat u ondanks de drukte toch nog op tijd kunt zijn. De combinatie van GPS, telefoon en agenda capaciteiten zal voor heel wat zakenmensen een welkome aanvulling zijn. Het zal wel even wennen worden. In plaats van dat vergaderingen later beginnen, kunnen ze straks vooral eerder eindigen.
Dit soort ontwikkelingen zijn gevaarlijk voor TomTom, omdat die de koppeling met telefoon en agenda veel minder makkelijk kan maken. Nokia zal voor GPS toepassingen een geduchte concurrent voor TomTom gaan worden.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: agenda, gps, nokia, telefoon, tomtom
vrijdag, februari 08, 2008
D.R. Horton komt met tegenvaller
In Europa kennen we deze onderneming niet, maar het is Amerika's grootste huizenbouwer. Hun 4e kwartaal resultaten vielen vies tegen doordat ze enorme afschrijvingen op inventaris en grond moesten doen.
Ze verloren 128 miljoen dollar in het vierde kwartaal, tegen een winst van 109 miljoen dollar een jaar eerder.
Ook de 4e kwartaal omzet ging enorm omlaag. Van 2,8 miljard terug naar 1,7 miljard. Hun orderportefeuille was vorig jaar nog ruim 16.000 huizen en nu nog slechts 8000 huizen. Maar liefst 44% van de eerdere orders is teruggenomen.
Volgens D.R. Horton blijft de Amerikaanse huizenmarkt onder druk staan en is het zeer moeilijk zaken doen in deze harde omstandigheden.
Ze zijn voor het eerste kwartaal al blij met 1 miljard omzet.
Daar de huizenmarkt zeer belangrijk voor Amerikaanse consumenten is, zal de economie onder druk blijven staan als de huizenprijzen dat ook doen. De Amerikaanse markt drijft immers op de bestedingen van consumenten. Als die door de lage huizenprijzen in de problemen komen, dan heeft de Amerikaanse economie een probleem.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: Amerikaanse huizenmarkt, miljard, resultaten, winst
maandag, februari 04, 2008
Groeiparels
De laatste maanden is het nogal spannend geweest op de beurzen en de banken hebben daarin een hoofdrol gespeeld, het is zelfs zo gek geweest dat de banken elkaar niet meer vertrouwden en de rente op daggeld tot fors boven de officiële tarieven uitsteeg. Toch is er geen moment sprake geweest dat er geen geld meer was immers vele overheden en bedrijven hebben zelfs enorme overschotten aan geld en moeten daar wat mee.
In de nieuwe editie van GroeiParels analyseren we voor u wat bedrijven doen met het overschot aan kasgelden. Al vele jaren moedigen aandeelhouders de bedrijven aan om overtollige kasgelden terug te geven aan de aandeelhouders en in de VS zijn vele bedrijven al jaren bezig om veel geld terug te geven aan de aandeelhouders. In Nederland gebeurt dat tot voor kort maar mondjesmaat. Maar dat gaat veranderen. Waarom en welke aandelen het meest gaan profiteren de komende jaren leest u in de nieuwe editie van GroeiParels.
Onze GroeiParel in het introductienummer van 2 weken geleden noteert thans ruim 20% hoger. In de nieuwe editie opnieuw een GroeiParel waarvoor we een stijging verwachten van 30- tot 40% de komende 6- tot 12 maanden.
U kunt inschrijven via http://www.gannanalist.nl/GroeiParels.htm
Labels: aandeelhouders, groeiparels, stijging