maandag, juli 31, 2006
Nederlanders consumeren meer
Het punt is alleen, ze doen dat niet vanuit een hoger inkomen, maar ze spreken er hun spaargeld steeds meer voor aan. We waren ooit zo'n spaarzaam volkje, maar in navolging van onze spilzieke overheid gaan ook individuele consumenten steeds meer schulden aan en houden ze steeds minder spaargeld aan. Het totaal aan schulden is in een jaar tijd met 11% toegenomen tot 589 miljard. 501 miljard daarvan is hypotheken. Daar zit de winsten van de grootbanken in. Immers bezit in Nederland vrijwel niemand een huis. Door de fiscaal interessante renteaftrek bezitten de banken feitelijk de huizen. Consumenten bezitten de hypotheken op de huizen. Hypotheken waarop ze enorme rentebetalingen moeten doen en die de basis vormen voor de enorme winsten die de banken maken.
Het is opmerkelijk dat aan de andere kant van de wereld, in China, de overheid een beleid aanhoudt waarbij ze veel spaart, maar dat ook de Chinezen wel meer consumeren, maar nog altijd ook steeds meer sparen. Wetende dat China 10% per jaar groeit, tegenover onze groei van 2% zou daar wel eens een verband kunnen liggen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Bouwfonds in andere handen
Bouwfonds, nu nog in handen van ABNAMRO, zal gesplitst worden en worden verkocht aan Rabo en SNS-Reaal.
Rabobank neemt het vastgoedontwikkelings- en asset management bedrijf van Bouwfonds over en SNS wil Bouwfonds Property Finance B.V graag hebben. SNS gaat deze overname financieren met het geld dat met de beursnotering is opgehaald.
Het is niet zozeer opvallend dat ABNAMRO van Bouwfonds af wil, het is wel opvallend dat ze twee gretige collega's heeft gevonden die er waarschijnlijk een mooie prijs voor willen betalen. Onroerend goed is niet bepaald een sterke sector op dit moment. ABNAMRO heeft haar handen al vol aan Italië en het voorkomen van nog meer interne fraudes.
Dat er twee andere partijen zijn die in de zwakke markt bereid zijn een mooie prijs te betalen zal te maken hebben met voordelen uit schaalgrootte. Met de overname is een grote concurrent verdwenen en kan door hun eigen onderdelen, die minder bekend zijn dan Bouwfonds, efficienter gewerkt worden.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
donderdag, juli 27, 2006
Anheuser-Busch
De omzet en winst van deze grote concurrent van Heineken zijn gestegen.
Nettowinst was afgelopen kwartaal 638 miljoen dollar, terwijl dat vorig jaar over dat kwartaal nog 594 miljoen was.
Geschoond van eenmalige posten was de winst per aandeel 0,81 dollar. Vooral het internationale biervolume was indrukwekkend. Het was 18,5% hoger ten opzichte van een jaar geleden.
Het gaat dus goed met dit bedrijf en het mag toch ook wel verwacht worden dat ook Heineken een goed resultaat gaat neerzetten. De hittegolf in Europa en het WK moeten toch ook voor Heineken een positieve impact hebben gehad.
Heineken zal in de Beursbox Analyses even een Update krijgen. De meest recente analyse zat er perfect op en wie toen instapte heeft nu een eerste winst staan.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Verlies kappen
Ik zit met een dilemma. De gevestigde wijsheid zegt dat je posities en de portefeuille moet beschermen middels stoploss orders.
Ik heb echter gisteren weer gezien hoe de grote jongens zich daar niets van aantrekken en enorme winsten maken, ondanks dat ze eerst soms wel tot 50% op hun initiële investering moesten inleveren.
Wat ik erbij moet zeggen is dat die beleggers alleen gaan voor de topmerken. Denk aan General Motors. Ontegenzeggelijk een topmerk, maar een bedrijf in grote problemen. De grote jongens zijn ingestapt toen de kleineren heel disciplinair hun verliezen kapten.
Ik schreef net al, 'hun investering'. De grote jongens zien hun belegging niet als een belegging, maar als investering die ze in dit toevallig met beursgenoteerde aandelen doen.
Nu het aandeel op de weg terug is, zijn er alleen enkele grote beleggers die profiteren. Ze werden enkele maanden geleden nog uitgelachen op CNBC vanwege hun slechte timing, want het aandeel bleef maar dalen, terwijl ze hun positie maar bleven uitbreiden. Ondanks hun toen opgelopen verliezen werd consequent steeds weer bijgekocht en nu het aandeel al flink herstelde, is weer tientallen en mogelijk zelfs honderden miljoenen verdiend.
Ik stap daarom in één opzicht af van ook mijn wijsheid dat de stoploss moet worden toegepast bij een bepaald verlies.
Als het een belegging, die eigenlijk een investering is, in een zwaar geraakt, maar gevestigd absoluut topbedrijf en ik ben juist vanwege het naar mijn idee te verwachten toekomstige herstel ingestapt, dan moet ik bij een verdere daling bijkopen en niet de fout maken op het beroerdste moment uit te stappen. Nu kan de discussie ontstaan wat een topbedrijf is... Eigenlijk weten we wel wat de, wereldwijd gezien, topbedrijven zijn.
Het zijn de bedrijven waar mannen als Warren Buffett en Kerkorian in beleggen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
woensdag, juli 26, 2006
De winnaars in het Midden Oosten
Amerika heeft haar wapenleveranties aan Israël opgeschroeft en heeft enkele leveranties flink vervroegd. Europa kan hier niet de vermoorde onschuld spelen, want Duitsland en Frankrijk lijken de Eurofighter aan Saoudi Arabië te gaan verkopen. Rusland en China blijven niet achter en leveren ook aan alle fracties wat ze maar hebben willen en kunnen betalen.
Kortom, er zijn ook heel wat winnaars in het Midden Oosten. De wapensector zit glunderend naar CNN te kijken en ziet bij iedere rookwolk de vervangingsorder voor de afgeschoten granaat en raket al met smart tegemoet.
Cru, maar zo werkt het dus wel.
Het blijkt ook nu in deze oorlog weer, vooral smartweapons hebben de toekomst. Leveranciers daarvan gaan een goede toekomst tegemoet. Ook onbemande vliegtuigen doen het goed, zelfs Hezbollah heeft ze al. Mooi spul waarmee op een relatief goedkope manier dood en verderf gezaaid kan worden. Ook dat product zal goed blijven verkopen en...
die trend is dus voor beleggers potentieel zeer interessant. Het is echter aan u of u als belegger echt alle kansen in de markt wilt bespelen, of dat er grenzen aan geld verdienen zijn.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Energiecrisis in Amerika
Wederom is er in Califormië, de rijkste staat van Amerika en de nummer negen economie van de wereld, een energie crisis. Het is er nu heet en werkelijk iedereen heeft er nu in vrijwel alle ruimtes waar verbleven wordt, een Airco voor verkoeling aan staan. Geen probleem als ze de energie voor dat ding zelf ook opwekken, maar dat wordt nu nog amper gedaan. Iedereen stopt gewoon de stekker in het stopcontact en verwacht dat de energie wel blijft stromen. Het stroomverbruik van de meeste airco's is bij een buitentemperatuur van 35+ graden echter al snel van dien aard dat het overeenkomt met twee stofzuigers continue laten draaien, of drie koffiezetapparaten constant aan laten staan.
Zakelijke klanten krijgen nu een lager energietarief als ze hun verbruik met 25% terug willen brengen. Dat zijn dus de ideale klanten voor alternatieve energie! Als ze de 25% die ze minder afnemen nu zelf gaan opwekken, krijgen ze lagere tarieven, maar daarbij kunnen ze wel hun volledige energiebehoefte opsouperen. De populariteit van de airco is dus voor de alternatieve energie sector een zegen.
Tom Lassing
www.globalenergynewsletter.nl
dinsdag, juli 25, 2006
Honger
De oorlog in Libanon en de 'alweer' faliekant verkeerde hulp die aan de Tsunami slachtoffers van dec 2005 is gegeven, maken weer duidelijk dat hulpverlenen een vak apart is. Een vak waar een professionele organisatie met een heldere visie op gezet moet worden. Daarom is Pro Gain BV, de eigenaar van onder andere Beursbox.nl dan ook sponsor van VitaMeal van Nourish the Children!
Dit is een commercieel opgezette hulporganisatie die heel concreet aan de donateurs aangeeft welke hulp er daadwerkelijk met de verstrekte donatie gegeven is. Deze hulp komt dus ook echt aan!
Uw hulp is nodig, maar stopt u alstublieft met het zakkenvullen van corrupte ambtenaren en het bewapenen van milities, zoals met andere hulpverleningen zo vaak het geval is. Kijkt u op www.nourishthechildren.be voor meer informatie!
Tom Lassing
www.nourishthechildren.be
Sulphco weer in het nieuws
De koers is na de laatste verkoop weer zo'n beetje gehalveerd. Gisteren werd bekend dat er een overeenkomst met het Zuid Koreaanse SK Corperation is gesloten. De sonocracking technologie van Sulphco moet nog bewezen worden en SK zou dat kunnen doen.
SK corperation is de grootste refiner van Zuid Korea. Het bewijs dat sonocracking zou werken zou voor Sulphco een enorme opsteker zijn. De koers is enorm gedaald maar vond recent wat steun en lijkt weer opwaartse kansen te geven. Een aandeel voor beleggers die heel veel lef hebben. Het aandeel sloot gisteren ruim 4% lager. er werd namelijk ook een bericht de wereld ingestuurd over een COO die het veld moet ruimen. Blijkbaar is er ruzie in de top geweest en het lijkt er sterk op dat het een ruzie over de samenwerking met SK gaat.
Sosncracking is overigens een techniek waarbij met geluid zware olie omgevormd wordt tot lichtere, beter bruikbare en minder vervuilende olie. Hiermee kan de hoeveelheid bruikbare energie per vat flink toenemen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Merck toch hoe sterk
De cijfers van farmaciereus Marck waren gisteren boven verwachting. De winst verdubbelde! Dat de winst flink zou toenemen was wel verwacht, maar de meeste serieuze verwachtingen gingen toch wel uit van hooguit 65 cent per aandeel. Het werd 69 cent per aandeel.
De bedrijfsleiding heeft daarbij de omzetverwachting ook maar weer eens opwaarts bijgesteld. Het was vooral het astmamedicijn Singulair dat het goed deed. De omzet steeg daarin met 30%.
Met een snel verouderende Westerse bevolking zit het fundamenteel wel goed met de farmacie sector. Het aandeel Merck is echter op een 12 maanden high gekomen, dus nu instappen is niet echt de meest gelukkige timing. Beter wachten beleggers op ene slecht beurssentiment om een aandeel als dit een keer op te pakken.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
maandag, juli 24, 2006
Oorlog in het Midden Oosten
Het is maar zelden dat zowel de meerderheid van de Arabische landen alsmede Israël het eens zijn over een oorlog. Misschien is u al opgevallen dat er weinig harde woorden uit Saoudi Arabië, Koeweit, Libye en Egypte komen. Ook de regeringen van die landen zien graag dat Hezbollah even een maatje kleiner gemaakt wordt. Deze organisatie, die vooral gesteund wordt door Syrië en Iran, is een doorn in het oog van de gematigde Arabische landen. Hezbollah voert feitelijk de oorlog die Iran en Syrië niet openlijk met Israël willen voeren. Het is niet veel anders dan de manier waarop Rusland en Amerika hun koude oorlog tientallen jaren lang in vooral Azië, Afrika en in Midden en Zuid Amerika voerden.
Zolang Iran en Syrië niet zelf de wapens pakken, of Israël die landen rechtstreeks aanvalt, is het een beperkt conflict dat wereldwijd geen impact zal hebben. Hoe sneu dan ook voor het Libanese volk, Libanon is als het Polen van Europa van tot en met de Tweede Wereldoorlog. Het is het land waar keer op keer enkele buitenlandse machten hun onderlinge strijd voeren. Te zwak om zelf een vuist te maken en steeds weer slachtoffer van haar machtiger buren. Immers is het niet alleen Israël dat Libanon intrekt. Syrië en Iran deden dat al eerder via Hezbollah en worden nu door Israël weer even naar huis gestuurd. Schuldig aan het leed van Libanon zijn daarom zowel Israël, Syrië en Iran. De rekening wordt in bloed betaald door het volk van Libanon en straks in geld weer door de Westerse wereld, die de wederopbouw zal financieren.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Google's strategie
De inkomsten van Google komen vrijwel volledig vanuit de advertenties die bedrijven en webmasters in het AdWords van Google zetten. Vooral actieve Online Ondernemers hebben de afgelopen jaren tot vele duizenden euro's per maand aan Google uitgegeven. Vreemd lijkt daarom de strategiewijziging van Google, waarbij ze deze ondernemers, die vooral E-mail adressen verzamelen, nu straft voor dat feit. Die sites moeten nu namelijk ineens veel hoger bieden om nog altijd de AdWords advertenties te mogen zetten. De vraag is nu, is dit omdat Google deze klanten kwijt wil, is dit omdat Google zich realiseert dat deze sites erg goedkoop een blijvende toegang tot consumenten hebben, of is het omdat Google binnenkort met een nieuwe service komt en de pijn in het huidige systeem wil verhogen, zodat deze klanten graag willen overstappen op het nieuwe systeem?
Gezien het feit dat de CFO na de beursgang erg belangrijk is geworden, lijkt de derde optie de meest waarschijnlijke. De beurskoers is nu ook voor Google heilig geworden en het bedrijf is nu eenmaal een dominante marktleider geworden. Macht corrumpeert en ook Google maakt zich met onpopulaire maatregelen steeds ongeliefder bij de klanten die er al jaren gebruik van maken. De tijd zal het leren of Google er goed aan doet haar trouwste klanten zo dwars te zitten.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
vrijdag, juli 14, 2006
Bio-diesel uit soja is veel effectiever als Bio-ethanol
Toch zullen volgens een artikel in het wetenschappelijke blad Proceedings of the National Academy of Sciences en een rapport van het Worldwatch Institute, het Duitse bureau voor technische samenwerking GTZ en het Duitse bureau voor hernieuwbare grondstoffen (FNR), beide manieren om energie op te wekken nooit de volledige vervanging voor reguliere olie en diesel kunnen worden. Dit omdat met het verbouwen van deze producten voor energie de voedselvoorziening onder druk komt te staan. Biodiesel uit soja levert overigens 93% meer energie op dan dat er in ge?nvesteerd is. Bij Bio Ethanol is de energiewinst slechts 25%. Het is mede daarom dat duidelijk is dat de regering Bush een verkeerd besluit heeft genomen toen ze Ethanol als belangrijkste vervanging voor reguliere olie en diesel producten aanwees.
De oplossing is echter uiteindelijk ook niet Bio-diesel uit soja, want zoals gesteld, een volledige overstap naar deze manier van energie verkrijging zou betekenen dat er te weinig landbouwgrond voor voedsel overblijft. Het zou ook betekenen dat veel kwetsbare natuurgebieden veranderd moeten worden in landbouwgrond voor de verbouwing van slechts één product. Dat zal de natuur en het milieu niet ten goede komen, iets dat juist bio energie wel beoogt te doen. Wel kan een gedeeltelijke invoering van bio-energie een mooie en duurzame aanvulling op de energiebehoefte zijn. Zeker als die Bio energie uit restproducten voortkomt.
Tom Lassing
www.globalenergynewsletter.com
Emissie aanbieding
Een aantal lezers kreeg van een Duitse onderneming de vriendelijke bevestiging van hun vermeende interesse voor de emissie van een Pink Sheet pennystock mijnaandeel uit Amerika.
Ik ga hier niet beweren dat hier sprake van fraude is, maar het bevreemd me ten zeerste dat die emissie op de site van de ondermening zelf en op de site van de Duitse onderneming nergens genoemd staat. Kortom, deze aanbieding ruikt verdacht, ondanks dat de in de mail genoemde aanbieder wel een in Duitsland officieel geregistreerde partij is. Of het een Phishing mail is heb ik niet kunnen beoordelen. Ik kreeg slechts een kopie van de tekst van de mail.
Als u ongevraagd zo'n aanbieding ontvangen heeft en u twijfelt over de oprechtheid van zo'n mail, raad ik u aan om de mail door te sturen naar de AFM. U kunt uiteraard ook kijken op de site van de AFM of er iets bekend is. Nadeel is echter dat de AFM vaak maanden doet over een onderzoek. Mocht een aanbieding dus niet legaal gedaan zijn, dan is de vogel allang gevlogen als de AFM eindelijk met de resultaten van haar onderzoek komt.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
donderdag, juli 13, 2006
Even een stapje terug...
Door Jack Hoogland
Afgelopen week hebben we met STE Momentum Trading iets moeten inleveren. We hadden voor het eerst sinds twee maanden de portefeuille weer eens volbelegd, maar toen afgelopen vrijdag bleek dat de beurs eerst nog een stukje wil dalen, hebben we maandag onze aandelen verkocht en wat verlies moeten nemen. STE Momentum Trading is geen toverformule en ook verlies nemen hoort bij beleggen. Toch was dit achteraf een goede beslissing, want gisteren daalde de beurs weer fors en onze abonnees hadden hun geld veilig aan de zijlijn. Door het verlies te beperken is het totaalrendement van STE Momentum Trading nog steeds boven de 100%. Nu even rustig wachten op herstel, dan weer de juiste momentum aandelen kopen en daarna weer op tijd verkopen.
Bent u een momentum belegger? Beleg dan ook op deze aanvallende, doch verantwoorde wijze.
Meldt u hier aan voor een abonnement en profiteer de komende drie maanden maximaal van een mogelijk herstel, wetende dat uw geld (grotendeels) veilig aan de zijlijn zal blijven mocht de beurs verder blijven dalen.
Nieuwe energiesoort
Als energiebeleggers zijn we steeds op zoek naar 'de opvolger van olie en diesel', want het mag duidelijk zijn, de reguliere olie raakt op.
Tot slechts een paar maanden geleden was ook ik de mening toegedaan dat er nog geen serieuze alternatieven voor olie en diesel aanwezig waren. Vooralsnog leek kernenergie het enige alternatief dat ons hooguit een paar jaar extra zou geven.
Nieuwe ontwikkelingen in de markt zijn echter heel hoopgevend. Nu moet ik daar bij aantekenen, dat ze hoopgevend voor vooral China en Amerika zijn, want Europa heeft er wat minder voordeel van. Als beleggers kijken we echter wereldwijd. Er is nu al een ontwikkeling gaande die het in theorie mogelijk maakt nog honderden jaren gebruik te kunnen maken van vervangende olie en diesel. De grondstoffen ervoor komen niet uit het Midden Oosten, maar vooral uit Amerika en China. In Noord Amerika ligt namelijk de grootste voorraad ter wereld.
Het ergste wat Amerika nu kan overkomen is dat de olieprijs weer gaat zakken. Immers kunnen dan de investeringen niet (winstgevend) gedaan worden.
Het is de verwachting dat Amerika binnen afzienbare tijd de omslag naar de nieuwe mogelijkheden gaat maken. Op dit moment heeft de Amerikaanse overheid vooral op Ethanol ingezet en het zal wat moeite kosten dit verkeerde besluit terug te draaien. Het is ook daarom dat deze nieuwe mogelijkheden nog altijd weinig persruimte hebben gekregen. Bush was zo hard op zoek naar een alternatief dat hij snel koos. Te snel, want achteraf gezien koos hij verkeerd. Dat is ons geluk, want nu ligt er nog altijd een beleggingskans open!
Abonnees van Global Energy Newsletter horen hier nog heel veel van.
woensdag, juli 12, 2006
De hoge belastingdruk en vlak-tax
Als ons als Nederlanders en Belgen gevraagd wordt hoeveel belasting we betalen, dan zit het voor de meeste werkenden tussen de 30 en 50%.
De vraag is echter of dat wel zo is. Ik durf namelijk de stelling aan dat we tegenwoordig al tussen de 80 en 90% belastingdruk kennen.
In de middeleeuwen waren er volksopstanden toen de belasting op 10% werd gebracht. Wat is de wereld veranderd!
Ik ben zelf ondernemer en moet over alle omzet die ik maak 19% BTW rekenen. Voor de belastingdienst is dit geen belasting die op mij als ondernemer drukt, want ik breng het volgens de belasting simpelweg in rekening bij de klant.
Dat is de handige oplossing van de belasting ambtenaren, maar ik als ondernemer heb er wel mee te maken dat de consument het hele bedrag, inclusief BTW wil horen en moet betalen. Ik verkoop dus een product tegen een prijs inclusief die BTW.
Die 19% is dus gewoon belasting voor mij als ondernemer, want ik zal mijn verkoopprijs er op moeten aanpassen en ik moet die 19% weer afdragen.
Mijn onderneming betaalt vervolgens belastingen, waaronder vennootschapbelasting, maar bijvoorbeeld ook KvK-kosten die ook als een verplichting en dus een vorm van belasting op mijn winst drukken.
Echter is dat geld nog altijd van mijn onderneming en niet van mij.
Zodra ik persoonlijk geld wil hebben, zal ik geld uit mijn onderneming moeten halen.
Ik ben gewoon werknemer van mijn eigen onderneming en moet belastingen over mijn persoonlijke inkomen afdragen.
Van het geld dat ik dus van mijn onderneming naar privé overmaak, mag ik tussen de 34 en 50% naar de belasting brengen.
Ziet u al welke afgrijselijke berekening er nu zichtbaar wordt?
Ik betaalde in de onderneming al 19% BTW, betaalde mijn zakelijke belastingen, zoals Vennootschapsbelasting en moet dan over dit geld ook nog eens het volledige bedrag aan inkomstenbelastingen afdragen zodra ik iets naar privé overmaak.
Even zonder eventuele vrijstellingen zit ik al op een belastingdruk van zo'n 70%.
Helaas is dat niet alles.
Immers betaal ik als persoon ook gemeentelijke belastingen, rioolrechten, waterschapsbelasting, belasting over mijn huis etc. Dat betaal ik vanuit het geld dat overbleef nadat ik al bijna 70% aan belasting betaalde!
Nu ga ik naar de elektronicawinkel ik koop een nieuwe TV.
Ik betaal als consument direct al 19% BTW, maar de ondernemer van wie ik de TV kocht betaalde invoerrechten die ook in de prijs van de TV zitten. In die kostprijs zitten ook andere belasting onderdelen, zoals die de fabrikant al betaalde.
Kortom, ik koop een TV van mijn restantje geld, maar in die aankoop zit al ook een hele berg aan belastingen verwerkt.
Uiteindelijk komt mijn persoonlijke belastingdruk dus makkelijk uit op tussen de 80 en 90%!
Nu bent u mogelijk werknemer, maar gaat u maar eens na hoe hoog uw belastingdruk feitelijk al is.
Is het zo vreemd dat steeds meer mensen met geld Nederland en België willen verlaten? In Dubai kennen ze vrijwel geen belastingen, in de Baltische staten kennen ze geen Vennootschapsbelasting, zelfs in Ierland is het belastingregime interessanter als het Nederlandse en Belgische regime. Het mag duidelijk zijn, als je als ondernemer nog wat over wilt houden, dan kan je haast niet anders dan Internationaal gaan denken en doen. Als ondernemer heb je daarbij vrijwel geen rechten op uitkeringen in Nederland en België. Er is dus voor ondernemers weinig reden om 'trouw' aan het land te zijn. Vijftig jaar verzorgingsstaat hebben het land interessant gemaakt voor ambtenaren en werknemers, maar de rechten van ondernemers zijn niet talrijk. In de ogen van de politici en ambtenaren zijn ondernemers immers de kapitalisten die allemaal in dikke auto's rondrijden en maximaal, bijna crimineel, gebruik maken van de beschikbare aftrekposten. Bij ambtenaren heerst er daarom een enorm wantrouwen richting ondernemers.
Uiteindelijk komt het er op neer dat het als ondernemers dus slim is om te kijken naar waar je als ondernemer het meeste geld overhoudt. Immers is er voor ondernemers amper een sociaal vangnet in België en Nederland.
Een fusie met een buitenlandse partij, waarbij de hoofdzetel in het buitenland gevestigd wordt en ook uiteindelijk de meeste omzet in het buitenland verkregen wordt, is zo'n gek idee niet. Hiermee kan in ieder geval de vennootschapsbelasting mogelijk al ontlopen worden. Immers betalen multinationals (vrijwel) geen Vennootschapsbelasting meer.
Het lijkt me toe dat voor ondernemers iedere verlaging van de belastingdruk al interessant kan zijn.
Het lijkt me tevens toe dat mede daarom een in te voeren vlak-tax heel interessant kan gaan worden. Niet omdat er dan voor ondernemers minder belasting hoeft te worden afgedragen. Meer omdat het een enorme versimpeling van de belasting zou inhouden waarmee een enorme besparing kan worden behaald. Minder ambtenaren, maar ook veel minder personen die hun geld alleen maar verdienen omdat de belastingwetgeving onnodig ingewikkeld is.
De vlak-tax zou door die verlaging van de kosten voor iedereen goed uitpakken. Dat het voor ondernemers mogelijk het beste uitpakt, moet dat dan reden zijn om het dus maar niet in te voeren?
Het zou wel een heel onredelijke reden zijn, gezien het feit dat ondernemers qua rechten de afgelopen vijftig jaar niet bepaald verwend zijn. Mag de ondernemer nu een keertje? Het is dat, of een nog massalere faillissementsgolf onder ondernemers. Het aantal faillissementen is al jaren record op record aan het stellen.
Invoering van de vlak-tax zou jammer zijn voor de belastingadvies sector. Dat kost dus ook ondernemers en werknemers in die hoek hun baan en/of onderneming. Dat is bijzonder sneu, maar de wereld veranderd overal. Ook die sector krijgt daarmee gewoon zijn deel van de veranderingen die in heel de wereld plaatsvinden. Hoe sneu dan ook, ook dit feit mag geen reden zijn de broodnodige aanpassingen en opvolgende besparingen niet te doen.
Ik ben daarom een voorstander van vlak-tax. Het is bijzonder jammer dat het, vooral vanwege het overbodig maken van duurbetaalde ambtenaren, nog altijd politiek onbespreekbaar is. Ik hoop dat eea er toch komt voordat de mensen met geld Nederland en België massaal de rug hebben toegekeerd. Immers is het dan zo wie zo te laat.
Tom Lassing
Labels: belasting, btw, invoerrechten, kvk, vlak tax, vrijstellingen
Kapitaal gewogen of fundamenteel gewogen index
Het winstgevende verschil tussen kapitaal gewogen en fundamenteel gewogen.
Mogelijk wist u het nog niet, maar de meeste indices, waaronder de AEX en Bel20 zijn gekapitaliseerd gewogen indices. Dit houdt in dat de omvang van de onderneming de weging in de index bepaald.
Dat is een systeem dat goed werkt, alleen was het de afgelopen jaren wel vreemd dat de OK-Score deze index keer op keer wist te verslaan, terwijl 90% van de fondsbeheerders de index niet wisten te verslaan. Was dat toeval, of zit er wat achter?
Het blijkt dat het geen toeval is. Er zit namelijk een heel simpel theoretisch model achter. Nu het kwartje eindelijk gevallen is, is het zo simpel als het ei van Columbus. Nu dat het inzicht er is, is duidelijk dat niet alleen in de praktijk, maar ook in theorie de OK-Score bijna niet kan verliezen van de AEX. Het is dus pertinent geen toeval.
In een helder rapportje wordt u het verschil en de reden van de outperformance van de OK-Score haarfijn uitgelegd. Ik beleg nu bijna twintig jaar, maar ik geef toe, dit inzicht had ik voor het lezen van dit rapportje nog niet. Dit is echt een eyeopener.
Als u hier even uw naam en E-mail adres invult, sturen we u het rapportje even toe. www.beursbox.nl/okscore.html
(Niet met Tiscali E-mailadressen aanmelden, dat werkt namelijk helaas niet)
maandag, juli 10, 2006
Warmekracht
In België is de Vlaamse overheid de laatste tijd bijzonder actief in het stimuleren van alternatieve energiebronnen. Zo is er nu een tweetal bestaande warmtekrachtbesluiten vervangen door één nieuw besluit. Deze aanpassing is vooral gunstig voor wie nieuwe WKK projecten wil gaan opstarten.
Het nieuwe besluit kent extra steun toe voor WKK-installaties die gebruik maken van organische stoffen of gassen - bijvoorbeeld houtresten, plantaardige oliën of biogas geproduceerd uit de vergisting van waterzuiveringsslib of resten van de voedingsindustrie. "Dit betekent ook een aanmoediging om deze organische stoffen op de meest efficiënte manier te benutten", aldus minister van Leefmilieu Kris Peeters.
Uiteraard houdt de Global Energy Newsletter ook dit soort zaken nauw in de gaten.
Warmtekracht maakt gebruik van restwarmte. Het is daarom heel efficient en zeer gunstig voor de CO2 huishouding. Er komt vrijwel geen vervuiling vrij. Vooral tuinders hebben vaak veel baat bij een warmtekrachtcentrale. De restwarmte kan verkregen worden door bijvoorbeeld vergistingen van houtresten, voedselresten, waterzuiveringsslib etc.
Tom Lassing
Global Energy Newsletter
woensdag, juli 05, 2006
Order voor SBM Offshore
Met een order voor offshore boorinstallaties heeft SBM een voorsprong genomen op concurrenten, die juist nu tegenvallende reslutaten moeten melden na de prachtige jaren die achter ons liggen. Ook de Global Energy Newsletter heeft heel bewust voor de Braziliaanse energiemarkt gekozen. Deze is namelijk vrij uniek te noemen. Naast olie die in zee gevonden wordt, is Brazilië ook leidend in bio-energie en dan vooral bio-diesel. Het land is serieus bezig om nog binnen een tijd enkele jaren volledig onafhankelijk te worden van buitenlandse energie. SBM Offshore profiteert daar nu van, want de productie van bijvoorbeeld het Braziliaanse staatsoliebedrijf moet in een paar jaar omhoog van 1,9 miljoen vaten per dag, naar 2,8 miljoen vaten per dag. Het huidige gebruik van Brazilië is nu 1,85 miljoen vaten per dag. Brazilië moet echter delight crude olie nog importeren, want ze produceert op dit moment vrijwel alleen heavy crude olie. Die twee moeten gemixed worden, wil je er benzine uit kunnen destilleren.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Goud beleggen
In een week tijd is goud weer flink boven de $600 gekomen. U kunt dat dagelijks volgen doordat we de stand van de goudprijs bovenaan de nieuwsbrief zetten. Met die stijging lijkt goud weer aan een stijgende trend begonnen te zijn.
Deze koersschommelingen hebben niets van doen met een goudwaarde, een bescherming of anderszins een economische reden. Het is puur speculatie, waarbij de meningen over de koers van goud uiteenlopen tussen $300 tot $8000.
Niemand die het weet, maar omdat goud in heel de menselijke geschiedenis een belangrijke waarderingsrol gehad heeft, lijkt het sterk dat deze nu sinds 1970 ineens weg zou zijn. Zou de dollar ooit van haar voetstuk vallen, en Bush lijkt er alles aan te willen doen om dat te veroorzaken, dan zal de rol van goud mogelijk weer heel belangrijk worden. Is er op dat moment een sterke overheid, en u weet, de overheid krijgt steeds meer grip op ons leven en doen en laten, dan kunnen beleggers het wel vergeten dat goud ze helpt. In de twintigste eeuw is verschillende keren in tijden van crisis het particuliere bezit van goud aan banden gelegd door de overheid van de landen waar het crisis was. Het meest recent was het in Argentinië. Als u als argentijn fysiek of giraal goud bij een bank aanhield, was u het haasje, want de overheid confisqueerde het simpelweg.
Als u dus nu wat in goud wilt doen, dan doet u dat puur voor de speculatie. Nergens anders voor.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Beleggersonderzoek RuG: winnaar heeft Apple iPod inmiddels ontvangen!
De deelnemers aan het beleggersonderzoek van de RuG dit voorjaar maakten kans op een Apple iPod. Inmiddels is de iPod verloot en de gelukkige winnaar, Tom Lassing, geniet inmiddels van een muzikale zomer!
Wilt u ook kans maken op zo’n mooie prijs, doe dan mee aan het vervolgonderzoek. Door het (anoniem) invullen van een korte vragenlijst krijgen wij een beter inzicht in het gedrag van de Nederlandse belegger en de mogelijke invloed hiervan op de beurs. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en invullen duurt slechts 10-15 minuten. Als dank voor uw tijdsinvestering maakt ook u kans op een Apple iPod!
U kunt de vragenlijst invullen door op onderstaande link te klikken:
http://isekwww.cowog.nl/online/beleggersonderzoek2006
dinsdag, juli 04, 2006
Beleggen in Japan
De Nikkei is weer boven de 15600 gekomen. In enkele dagen toch een mooi herstel, maar nog altijd zwaar teleurstellend dat de Japanse beurs zover terug is gevallen.
Nu dan maar afscheid nemen?
Naar mijn idee niet. Ik blijf erbij dat juist de Japanse beurs in een unieke situatie verkeerd die nergens ter wereld bestaat. Immers is dat de beurs die al 17 jaar baisse achter de rug heeft. Daarbij zien we steeds meer tekenen die er op wijzen dat het herstel er is. Dat de beleggers in die beurs nog wat twijfel hebben mag ook wel, er is een generatie opgegroeid die nooit een mooi stijgende eigen beurs gekend heeft. Mensen die nu al van middelbare leeftijd zijn en al 15 jaar beleggen maar nooit giga rendementen wisten te maken zoals de beleggers voor hen in de jaren tachtig wisten te maken. Het is niet zo vreemd dat ze snel hun eerste winsten nemen. Ik blijf daarom koper van Japanse beleggingsfondsen. Wel kies ik voor beleggingsfondsen in kwaliteitsaandelen.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Systeem beleggen
Ik sprak gisteren een belegger met wie ik al jaren een discussie heb over belegen via een systeem. We zijn/waren het is grote lijnen eens over het feit dat iedere belegger een eigen systeem zou moeten hebben. We waren/zijn het niet eens over hoe strak dat systeem moet zijn. Ik heb zelf mijn trendmethodische aanpak (zie www.beursbox.nl) ontwikkeld, hij zag meer in programmeerregels binnen een computerprogramma.
Mijn mening is dat de beurs verschillende karakters heeft en dat je systeem daar rekening mee zou moeten houden.
Mijn gesprekspartner vond dat redelijke onzin, want de beurs is simpelweg een plek waar koersen tot stand komen en een eigen karakter zou niet mogelijk zijn, want de beurs zelf is geen levend wezen.
Hij was, als systeemontwikkelaar, volgens eigen zeggen in staat een systeem te bouwen dat de beurs altijd kon verslaan.
Ik moet toegeven, hij deed dat enkele jaren. Hij was zo vol vertrouwen dat hij zelfs exclusief in futures met zijn systeem ging werken. Bescherming was niet meer nodig, hij had immers een feilloos systeem.
Mijn waarschuwing aan hem dat ik niet één (!) futurebelegger ken die na 10 jaar nog altijd winstgevend aan het beleggen is, zou hij wel even als toeval gaan bestempelen.
U raadt het al, hij is gestopt. Zijn systeem werkte 'ineens' niet meer, de beurs veranderde blijkbaar toch op wonderbaarlijke wijze en hij ging volledig onderuit met zijn futurebeleggingen. Ik denk niet dat deze belegger nog ooit zijn neus in de beleggingswereld laat zien. Bijzonder sneu, want het idee was op zich niet slecht. Hij werd alleen overmoedig en wilde geen fout erkennen. Dat kan dan heel duur uitpakken, zeker als je dat in futures met de beurs wilt uitvechten.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Stork houdt beursnotering
Stork heeft besloten de beursnotering te handhaven. Beleggers waren er vanochtend niet blij mee. Blijkbaar hadden velen op een exit premie gehoopt. Die is met de 10% koersdaling dan ook direct uit de koers verdwenen.
Blijft het feit dat Stork dus blijkbaar niet gelukkig is met de beursnotering en misschien ook niet met de aandeelhouders. Een beursexit zit er niet in, maar beleggers moeten zich nu wel afvragen of Sptrok nog wel zo interessant is. Blijkbaar was er namelijk geen partij die het bedrijf wilde overnemen en zitten ze nu tegen wil en dank vast aan de huidige aandeelhouders.
Het bedrijf heeft heel wat te doen om de relatie met de huidige aandeelhouders te verbeteren.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl