maandag, februari 28, 2005

 

Vastgoedfondsen


Het meest opmerkelijke aan vastgoedfondsen is het feit dat deze keer op keer lange tijd onder de intrinsieke waarde noteren, en dat jaren volhouden. Vervolgens komen ze boven hun intrinsieke waarde te noteren en ook dat weten ze heel lang vol te houden.
Feit is, als ze boven hun intrinsieke waarde noteren, dan wordt het tijd de winst te nemen.
Vorige week kwam er een behoorlijke waarschuwing, want de fondsen noteren nu boven intrinsieke waarde en corrigeerden flink. In feite is er dan nu in grote lijnen maar Ă©Ă©n weg te gaan, en dat is naar een notering die onder de intrinsieke waarde ligt te dalen.
Ook dat gaat niet in Ă©Ă©n beweging en de overwaardering kan zich jaren voortslepen, maar de winsten in onroerendgoedfondsen worden gemaakt vanuit de waardestijging die voortkomt uit de beweging van onderwaardering naar verwaardering. Op het moment dat het op het rendement van het fonds zelf aankomt zijn onroerendgoedfondsen een vrij trieste belegging.
Wie dus de laatste positieve beweging meemaakte, die moet het artikel over winstnemen even goed lezen, want het is tijd om een stop loss in te leggen.

Tom Lassing
www.beursbox.nl

 

Wanneer winst nemen


Op de HCC Beleggen dag heb ik even met iemand gesproken die zich afvroeg wanneer je winst moet nemen.
Voor eigenlijk alle beleggers is immers het grootste probleem niet een positie in te nemen. Het grote probleem is, wanneer die positie weer te verlaten. Het lijkt altijd te vroeg of te laat te zijn...
Mijn insteek is een heel simpele.
Voor u de positie inneemt bepaalt u uw stop loss niveau.
U weet dus op welke (lagere) koers u zeker afscheid zult nemen.
Echter, u kan maar zo gelijk hebben met uw positie-inname en de koers stijgt na uw aankoop. Mijn oplossing daarvoor is dat u een trailing stop loss gaat hanteren.
Ik doe dat zelf op basis van de end of day koersen en ik hou dat zelf bij. Zo'n trailing stop loss kan zijn, een koers van bijvoorbeeld x euro of dollar onder de hoogste slotkoers.
Stel even ik koop een aandeel op 40 euro. Mijn stop loss ligt op 38 euro. Als dus het aandeel na mijn aankoop 5% daalt, dan hou ik het voor gezien. Echter, soms komt mijn visie nog uit ook, de koers gaat naar 45 euro. Dat is netto 10% winst en de vraag roept zich op, wanneer neem ik winst.
Nu kan ik een percentage van 5% onder de hoogste koers aanhouden, maar dan moet ik iedere dag gaan rekenen. Veel makkelijker is om bijvoorbeeld te kiezen voor bijvoorbeeld 3 euro of dollar onder de hoogste slotkoers. Zo heeft het aandeel wat ruimte om te bewegen, want een koers gaat nooit alleen omhoog, maar zo weet ik ook vrijwel zeker dat ik hier uiteindelijk altijd met winst uit zal gaan vertrekken. Uitzonderingen overigens daar gelaten, want er kan onverwachts iets gebeuren, maar gelukkig zijn en blijven dat uitonderingen. Er zijn ook uitschieters omhoog, dus niet teveel treuren als het ook een keer omlaag uitschiet.

Tom Lassing www.beursbox.nl

donderdag, februari 24, 2005

 

De wereld van opties (2)


Tom Lassing februari 2005 www.beursbox.nl

Deze artikelenreeks is vooral bedoeld voor beleggers die hun eerste stappen in de wereld van het optiebeleggen willen gaan doen.


In het eerste artikel, dat vorige week geplaatst werd, hebben we gelezen hoe een optie op een huis zou kunnen werken. Het daar genoemde huis is dan de onderliggende waarde.
Het was slechts een voorbeeld, want op de beurs staan geen opties genoteerd op huizen.
Er staan wel opties genoteerd met als onderliggende waarde aandelen, indices, goud, valuta, basismetalen etc.

U moet een paar dingen weten van opties.

De op de beurs genoteerde opties zijn gestandaardiseerd. Zo zijn in Amsterdam bijna alle opties op aandelen zo opgezet dat ze 100 aandelen vertegenwoordigen. Uitzonderling in Amsterdam is Corus, dat 1000 aandelen per optie kent.

Opties met als onderliggende waarde aandelen noemen we aandelenopties.

Er zijn ook opties op de AEX index. Dit zijn dus indexopties.

Er zijn een paar heel belangrijke verschillen tussen index en aandelenopties. Verschillen die u zeker goed moet weten.

Indexopties:
Cash afrekenen
De index kan immers niet uitgekeerd worden, want in die index zitten veel aandelen die ieder voor een kleine percentage en voor fracties van aandelen in die index meewegen. Fracties van aandelen kunnen echter niet verhandeld worden en daarom is er dus voor gekozen dat indexopties cash afgerekend worden.
Iedere indexoptie geldt dan zodanig dat Ă©Ă©n indexpunt 100 euro vertegenwoordigd. Hoe dat uitpakt komt later aan bod.

Niet onderweg uit te oefenen
Er is nog iets van belang. Indexopties kunnen ook niet onderweg (gaande de looptijd) uitgeoefend worden. Ze kunnen wel verhandeld worden, maar u kunt geen opdracht geven de optie daadwerkelijk uit te oefenen. Dit heet dan een Europese stijl optie te zijn.


Aandelenopties:
Wel onderweg uit te oefenen
Bij aandelenopties kan er wel onderweg uitgeoefend worden. Dit houdt dus in dat iemand die een call of put optie gekocht heeft de schrijver van een optie aan zijn plicht te leveren kan houden. Dit kan binnen de looptijd op elk gewenst moment gebeuren. We gaan hier op een later moment nog zeer uitgebreid op in. Die aandelenopties zijn van het Amerikaanse type.

Weet overigens dat slechts heel weinig opties daadwerkelijk uitgeoefend worden. De meeste opties worden puur zelfstandig verhandeld, gekocht en verkocht zonder dat de onderliggende waarde in beweging komt.

woensdag, februari 23, 2005

 

Beleggen binnen een context met MarktMeterXP


Door: Patrick Witteveen

Een belegger loopt het beleggers-risico. Iedereen gebruikt technieken om dat te verminderen. Onafhankelijk van de gebruikte techniek: voor iedereen geldt dat op enig moment er een punt komt waarop hij koopt of verkoopt.

Op dat moment wordt er een hele nieuwe factor van belang. Namelijk het fenomeen van de markt waar vraag en aanbod bij elkaar komt en prijzen verschillende hoeveelheden wordt vastgesteld.

Om inzicht daarin te krijgen kun je kijken wat de diverse prijzen en verschillen tussen de soorten prijzen inhouden. Ook moet je een volume-maatstaf hebben. Samen geeft dat een totaalbeeld van de marktsituatie: de context waarbinnen je opereert ....... Gesteund door je eigen risicoverkleinende techniek zul je daar je handelingen moeten doen.

De komende tijd verschijnen hier een aantal afleveringen met een bespreking van MarktMeterXP. MarktMeterXP is een Excel-programma waarmee u in combinatie met een continue internet verbinding dicht op de markt van AEX en AMX fondsen kunt zitten en gevoel voor, en inzicht in de daghandel kunt opbouwen.

Na het lezen van de reeks kunt u:

  • Prijsverschillen effectief interpreteren
  • De ontwikkeling van handelsvolumes goed duiden
  • Een out- / underperformer met een Revenu-eis identificeren.
  • CategorieĂ«n en tellingen begrijpen.
  • De diverse grafieken begrijpen (Scatter en Candle)
  • Uw eigen deelmarkt definiĂ«ren en volgen (Sectoren)
  • Direct naar nieuws- en informatiepagina’s van een fonds
  • Het model naar eigen smaak inrichten (Moving Averages, TradePatterns, CategorieĂ«n Datafeed)

De ervaring leert dat een tijdens het gebruik van MarktMeter een gevoel voor de markt onstaat, en je beter in staat bent een actuele situatie in te schatten.

Alvast meer weten over MarktMeterXP? Bezoek dan de website www.MarktMeter.nl.

Direct met MarktMeterXP aan de slag? Download dan de laatste versie van www.MarktMeter.nl. MarktMeterXP kunt u gratis een maand gebruiken. U kunt zelf elke dag historische data opbouwen. Maandelijks worden de koersen bijgewerkt en beschikbaar gesteld in een versie die dan weer een maand geldig is.


maandag, februari 21, 2005

 

Stocktrends (1)


De afgelopen dagen hebben veel lezers van de nieuwsbrief het programma van www.next150.com gedownload. Het viel de eigenaar van StockTrends op dat er ineens zoveel downloaders uit de Beursbox hoek kwamen dat hij gisteren even contact opnam met de vraag wat of ik dan precies gedaan had om de interesse in zijn programma zo te verhogen.

Belangrijk is nu voor iedereen die het programma heeft download, om het ook te gaan gebruiken.
Daarom even een korte uitleg om goed te starten:
Open het programma door op het icoon te klikken: 'Stocktrends'
De eerste keer moet u mogelijk even wat invullen, als het programma al eerder opgestart is, dan gaat u eerst de koersen ophalen door op 'Koersen bijwerken' te klikken.
Als dat gedaan is, dan klikt u op Ă©Ă©n van de fondsnamen. U ziet zowel fondsen, aandelen en indices in de lijst staan. Dubbelklikt u op bijvoorbeeld AEX.
Om de Japanse Candles voor te krijgen klikt u rechts boven op 'Japanse Candles'. Dan gaat u naar rechts onder waar u klikt op 'zoom in'.
U klikt vervolgens Ă©Ă©n keer met de linkermuisknop in de grafiek op de plek die u zo als linkerkant van de detail grafiek wilt zien, ik kies zelf vaak voor ongeveer een 6 tot 9 maanden terug in de tijd. Daarna klikt u met de linkermuisknop rechts naast de grafiek.
U heeft nu uw eerste detailgrafiek op uw scherm.
Door boven even de 'instellingen' aan te passen kunt u de indicatoren even goed afstellen. Ook kunt u kleuren en gemiddelden aanpassen. Links onder de grafiek kunt u kiezen welke indicatoren u aanzet. Rechts van de grafiek kunt u bepalen welke gegevens u in de grafiek bijgeplaatst wilt hebben.
Weerstandslijn plaatsen? Ga naar 'Weerstandslijn' boven de grafiek en kies welke u wilt. Als u gekozen heeft gaat u naar de grafiek en met de linker muisknop klikt u in de grafiek aan waar u eea wilt hebben.
Ik gebruik dit programma dagelijks en hoewel er nog enkele wensen open staan (waar nog aan gewerkt wordt) is het nu al een heel handig programma dat voor heel weinig geld beschikbaar is. De eerste 30 dagen is het zelfs gratis te gebruiken, laat u die kans dus niet ontnemen.
Als u het programma ook wilt downloaden, dan kan dat op: www.next150.com. (Als u het programma download, geeft u dan svp aan dat u dit via Beursbox deed. Ik wil de eigenaar van dit pakket het gevoel laten krijgen dat Beursbox de belangrijkste of minstens één van de belangrijkste financiële site(s) van Nederland is.)

Tom Lassing
www.beursbox.nl

donderdag, februari 17, 2005

 

Opties en dividend (3)


Ik had al geschreven, dat kan een nachtmerrie worden als het bij de bank misgaat...
Feit is, RD heeft dividend aangekondigd en het aandeel ging 4 feb 2005 ex-dividend. Het dividend wordt echter pas 15 maart betaalbaar gesteld.
Dit houdt in, dat iedereen die de optie op het juiste moment uitoefende EN de aandelen op de ex-dividenddag pas verkreeg, alleen de dividend vergoeding van de schrijver van de aandelen gehad kan hebben. Immers, RD keert volgens eigen zeggen pas op 15 maart uit.
Ik heb er al bijna spijt van dat ik heel dit verhaal wereldkundig heb gemaakt, want het lijkt er nu soms wel op alsof ik deze gedrochtregeling helemaal zelf verzonnen heb.

Wat is het geval. U gaf de uitoefening de dag voor ex-dividend gaan aan de bank door. Als deze de order naar de beurs brengt (want mogelijk proberen ze ook intern te matchen) dan zal de beurs pas na sluiting deze uitoefening doorvoeren.
Echter uitvoering kan pas bij opening van de beurs.
Voorbeurs is echter het aandeel ex-dividend gegaan. U krijgt dus een ex-dividend aandeel geleverd, terwijl u optierecht had en ooit ook betaalde, inclusief dividend. (DAAR zit de crux, u betaalde officieel namelijk in de premie ook het dividendrecht). U heeft dus recht op dat misgelopen dividendrecht in de optiepremie.
Nu bent u dus de officiële eigenaar van de aandelen op ex-dividenddatum, dus het dividend zal tzt aan u worden overgemaakt.

Als u het nu nog niet begreep, laat het dan liggen, maar zorg dat u geen geschreven in the money opties uit heeft staan met een korte looptijd of zonder veel tijd en verwachtingswaarde als het dividend er aan komt....

Ik kan er verder niets aan doen, ik heb er geen invloed op en.... ik kan bij RD pas na 15 maart aan alle betrokkenen aantonen dat ik gelijk zou hebben... Niet dat me dat veel boeit, maar echt vrolijk wordt ik er niet van als iemand deze actie heeft ingezet zonder zelf zich, buiten mijn informatie, in kennis te stellen van de gang van zaken. Ik schreef al, het kan een drama worden als de bank een fout maakt en er is in Nederland bijna niemand die dit vat, OOK niet bij de banken.
Ik word nu zelfs door banken van beleggers gebeld met vragen. Dat kost me bijzonder veel tijd en levert me niet veel meer dan een flinke frustratie op. Ik ben geen partij in deze en ben ook geen onbezoldigde bankmedewerker instructeur.

Vandaar nu even de waarschuwing, ALS u iets op de beurs gaat doen, stel vragen aan uw bank, vraag na, zoek na en vindt zaken uit VOOR u de markt ingaat. Als het mis is gegaan is er maar Ă©Ă©n verantwoordelijke voor uw handelen en dat bent u zelf. Mensen die voor een dubbeltje korting naar een andere supermarkt gaan kunnen zonder blikken of blozen honderden euro's op de beurs op het spel zetten zonder zich verdiept te hebben in de materie. Als u in mijn Nieuwsbrief iets leest, dan kunt u er vanuit gaan dat ik er goed naar gekeken heb. Echter, ik geef geen garantie dat het de waarheid niets dan de waarheid is. Immers, zaken kunnen veranderen, ik schijn ook menselijk te zijn en er bestaat ook altijd een kans dat ik het verkeerd begrepen heb... ik acht de kans niet groot, maar u moet er rekening mee houden dat het wel zo kan zijn. Doe dus uw eigen onderzoek voor u uw geld inzet!

Tom Lassing
www.beursbox.nl

 

De wereld van Opties


Een introductie in de wereld van Opties door Tom Lassing www.beursbox.nl
De bedoeling is om de aankomende tijd een reeks artikelen te plaatsen voor de belegger die nog (vrijwel) onbekend is met opties.
Opties zijn een prachtig middel om uw beleggingen mee te verrijken, maar de kracht ervan wordt vaak niet begrepen.
Met deze artikelen hopen we inzicht te verschaffen in de mogelijkheden van opties. Het is echter geenszins de bedoeling dat deze artikelenreeks een vervanging wordt van een goede optiecursus. Met nadruk wil ik hier aangeven dat het volgen van een optiecursus u snel heel veel kan leren over opties en dat het de investering zeker waard is. Immers, Ă©Ă©n keer onderuit op de beurs is duurder dan een cursus....

Wat is een optie?
In feite is het een recht om iets te kopen of verkopen.
Ik leg het principe van het werken met opties even uit aan de hand van een heel speciaal en niet bestaand woningplan.
Stel even, u ziet naast een nog te ontwikkelen stuk land een mooi huis in een fraaie wijk en u vraagt aan de eigenaar of u er een optie op mag nemen, zodat u in alle rust de aankomende 4 weken kunt nagaan of u genoeg geld bijeen kunt krijgen om dat specifieke huis te kunnen kopen en om te onderzoeken wat of er met dat braakliggende stuk terrein naast het huis gaat gebeuren. De eigenaar gaat akkoord, maar op de volgende voorwaarden, namelijk:
* Daar onduidelijk is wanneer de besluitvorming over het stuk land naast de woning rond komt wil de eigenaar u wel een optie op zijn huis verkopen. U hebt een maand de tijd om het huis tegen 500.000 te kopen. U betaalt de eigenaar van het huis voor de verkregen optie 1000 euro.
Onduidelijk is vooraf of de besluitvorming over het te ontwikkelen stuk grond al binnen die maand (de looptijd van uw optie) rondkomt. Er kan een chemische fabriek komen, maar het kan ook een luxe golfterrein worden.
Gedurende de looptijd van die optie kan er dus van alles gebeuren, maar het kan ook zo maar zijn dat er nog niets gebeurd.
Stel even dat binnen de maand blijkt dat de Tokkies naast het huis dat u op het oog heeft komen wonen, dan zal het huis naar alle waarschijnlijkheid flink in waarde gaan dalen, zelfs als het golfterrein er komt. In dat geval laat u uw optie om het huis tegen een bepaalde prijs te mogen kopen gewoon verlopen.
De eigenaar van het huis heeft dan de door u betaalde 1000 euro definitief binnen. Dat is zijn 'winst' aan deze transactie. De eigenaar van de onderliggende waarde van de optie, in dit geval de woning die u de optie tegen 1000 euro verkocht, heet in vakjargon 'de schrijver' van de optie.
Zouden echter de huidige buren blijven wonen (gezin van onbesproken gedrag) en het besluit valt binnen de maand dat de luxe golfbaan aangelegd gaat worden, dan is de kans groot dat het huis vanwege de omgeving veel meer waard gaat worden. Uw optie is nu ineens interessant geworden. Misschien heeft u zelf helemaal geen trek meer in dat huis, maar kunt u deze optie op dat huis wel verzilveren.
Immers, uw optie stelt dat u het huis voor 500.000 euro mocht kopen, maar door de recente aanpassingen in de omgeving is de taxatie van de waarde ineens verhoogd naar 700.000 euro.
Uw optie is nu in feite dus 200.000 euro waard.
Nu kunt u vier dingen doen:
1. U besluit het huis toch niet meer kopen en u laat de optie verlopen... Niet slim, maar als u onwetend bent van de andere mogelijkheden zult u hier mogelijk voor kiezen. U heeft immers het recht om iets te doen, niet de plicht.
2. U oefent de optie uit en koopt het huis tegen 500.000. Daar u er zelf niet in wilt wonen zet u het huis vervolgens zelf weer te koop voor 700.000. Nadeel is, u moet 6% overdrachtsbelasting betalen, heeft een dubbele hypotheek en de makelaar die u in de hand neemt vraagt ook nog eens 1,5% commissie.
3. U verkoopt deze optie tegen een prijs van bijvoorbeeld 190.000 euro aan iemand die het huis ook wel wil kopen. Als er veel potentiële kopers zijn, kunt u misschien zelfs nog meer dan de echte waarde krijgen en kunt u mogelijk wel 210.000 euro vragen en krijgen voor uw optie. U ziet, deze optie is dus nu op eigen kracht verhandelbaar, zonder dat u de onderliggende waarde (het huis) bezit.
4. U koopt het huis tegen 500.000 euro en gaat er in wonen.
De derde optie zou voor een belegger fantastisch zijn. Immers hoeft u niet zelf het huis te kopen en heeft toch geprofiteerd van de waardestijging van de onderliggende waarde.
Dit puur als voorbeeld van hoe opties werken. Het principe is gelijk aan opties zoals we ze op de beurs tegenkomen.

Vraag:
1. De woning-eigenaar verkocht een optie op zijn huis. We noemen hem:
a. De verkoper van de optie
b. De koper van de optie
c. De uitbrenger van de optie
d. De schrijver van de optie

2. Als koper van een optie gaat u het volgende aan:
a. Een plicht
b. Een recht

3. Als schrijver van een optie gaat u het volgende aan:
a. Een plicht
b. Een recht

De antwoorden op deze vragen vindt u op www.beursbox.nl/optieantwoorden.html

woensdag, februari 09, 2005

 

Luister nooit naar Analisten......of toch een beetje?


In vorige columns heb ik het vaak gehad over beursanalisten, en het zal u duidelijk zijn dat ik niet veel sympathie heb voor deze beroepsgroep. Ze ratelen wat af op RTL Z en op CNBC over welke aandelen koopwaardig zijn en worden daarin niet gehinderd door enige vorm van onafhankelijkheid. In het geven van adviezen zijn ze zo slecht dat zelfs een pijltjes gooiende aap het van ze wint, maar jammer genoeg trappen veel beleggers nog steeds in deze mooie praatjes en lijden daardoor onnodige verliezen. Vooral ook omdat deze analisten ons niet vertellen wanneer het geadviseerde aandeel weer moet worden verkocht.
Toch maken we vooral met STE Top-Analyst Trading optimaal gebruik van beursanalisten. De reden daarvoor is dat ze ieder kwartaal een winstvoorspelling moeten afgeven voor het bedrijf dat ze volgen, en daar kan je als belegger op inspelen.
Een winstvoorspelling is namelijk een hard cijfer. Op het moment dat het bedrijf daadwerkelijk haar kwartaalcijfers bekend maakt weet de gehele beleggingswereld of de analist zijn werk goed gedaan heeft. Een analist kan voor wat betreft bovenstaand werk dus niet veel anders dan keihard zijn best doen om een zo goed mogelijke voorspelling af te geven. Zijn reputatie en carriére valt of staat daarmee!
Door een abonnement op STE Top-Analyst Trading te nemen, speelt u optimaal in op datgene waar de analist niet weg komt met mooie praatjes, namelijk de harde cijfers van de winstvoorspellingen. U belegt alleen in aandelen waarvan de beste analisten een zeer positieve of juist zeer negatieve voorspelling hebben gedaan, zodat u kunt profiteren van zowel stijgende als dalende koersen. En omdat wij al het werk voor u doen, hoeft u alleen enkele minuten per dag te besteden aan het inleggen van uw aan- en verkooporders.
Klik hier en profiteer nu van deze unieke kans om te profiteren van de winstvoorspellingen van alleen de beste analisten.

Jack Hoogland

donderdag, februari 03, 2005

 

Dividend Koninklijke Olie


Koninklijke Olie (Shell) kwam vandaag nog maar weer eens een keer met een afwaardering van de voorraden. Ditmaal gaat het om 500 miljoen vaten minder dan voorheen voorzien. Wel werd tevens de grootste winst ooit door een (deels) Nederlands bedrijf gemeld. De afwaardering is daarmee mooi onder een kleedje verborgen, maar beleggers zijn er toch niet blij mee. In 2004 verdiende Shell vorig jaar ruim 14 miljard euro.
Mogelijk dat u zich mijn artikelen over het dividend en opties kunt herinneren. Zover mij bekend gaat Koninklijke Olie morgen ex-dividend (Vraag het voor de zekerheid bij uw bank/broker na). Als u dus vandaag uw gekochte in the money call opties gaat uitoefenen, dan worden die morgen uitgevoerd. U krijgt dan over twee weken het dividend van het bedrijf overgemaakt, maar u krijgt ook nog eens het dividendbedrag van de schrijver van de optie overgemaakt. Immers krijgt u morgen de aandelen ex-dividend waarde geleverd, terwijl u vandaag al de uitoefenopdracht bij de bank had ingeleverd. Het blijft een beetje een idiote regeling, maar doordat Euronext niet tijdig de opdracht kan uitvoeren (ze doet dat om administratieve redenen nabeurs en handelt pas morgen tijdens de openingsronde, dus na ex-dividend gaan af) krijgt u dus naar het lijkt twee keer het dividend.
Daar wil ik dan bij aantekenen dat dit zuiver genomen niet het geval is. Immers, toen u die call optie kocht zat in de prijs van de optie in principe ook al het dividend verborgen. U betaalde dus inclusief dividend voor die optie....
De reden dat ALTIJD ALLE in the money opties uitgeoefend (en niet verkocht) worden bij ex-dividend gaan van een aandeel als RD is niet omdat het de uitoefenaars niets opleverd. Zeker als het aandeel dan ook op ex-dividend gaan het dividend weer inloopt is er een mooie winst voor de slimme optiekoper. Immers de praktijk is dat in de prijs van de call optie het dividend niet volledig verwerkt was. Daarnaast blijkt dat vaak het dividend dezelfde dag al aardig ingelopen is.
Als u vandaag aan de andere kant staat, dus nog een in the money geschreven call heeft uitstaan op RD, dan zou ik deze sluiten. Morgen kunt u die weer openen.
Ook hier geldt, vraag even na bij uw bank/broker of inderdaad RD morgen wel ex-dividend gaat. Het is uw verantwoording dit zeker te weten en u moet niet op informatie van derden gaan vertrouwen als het om uw geld gaat. Stel dat ik me vergis, of RD besluit het toch net een keertje anders te doen, het blijft uw geld...

woensdag, februari 02, 2005

 

Hoe selecteer je een aandeel?


Er zijn veel manieren om op een serieuze manier een aandeel te selecteren. Helaas doen veel particuliere beleggers het wat minder serieus. Zij selecteren een aandeel 'op gevoel', of op basis van een 'hot tip' van de buurman, of van een artikel in een krant of weekblad, of gewoon omdat het aandeel al zoveel is gedaald, dat het 'niet verder kan dalen'. Bewezen is dat deze methodes niet werken, en het is dan ook grappig om te zien dat veel mensen blijven volharden.
Zoals gezegd zijn er veel wegen die naar Rome leiden, maar het allerbelangrijkste is een visie, met daarbij een logische manier van denken en werken.
Als voorbeeld van zo'n manier van werken ga ik u precies vertellen hoe we een aandeel selecteren met STE Top-Analyst Trading. Dat geeft u niet alleen de kans om te zien hoe gedegen we bij StockTradingExpert te werk gaan, maar het geeft u hopelijk ook een indicatie dat u zelf niet over Ă©Ă©n nacht ijs moet gaan als u een aandeel op het oog hebt.
Voor wat betreft STE Top-Analyst Trading is het allereerst belangrijk te weten dat op de Amerikaanse beurs zowat ieder bedrijf wordt gevolgd door een aantal analysten. Zij hebben onder meer tot taak om de kwartaalwinst van het bedrijf te voorspellen. Een groot bedrijf als Microsoft wordt bijvoorbeeld gevolgd door maar liefst 25 analysten die allemaal een winstvoorspelling afgeven. Het gemiddelde van deze 25 voorspellingen noemen we de consensus verwachting. Natuurlijk is het meetbaar hoe goed of slecht ze daarin zijn en wij volgen alleen de beste 10%, vandaar de naam STE Top-Analyst Trading.
We gaan als volgt te werk voor een koopsignaal
(en bij een signaal om short te gaan geldt precies het omgekeerde):
  • We krijgen iedere dag een lijst met voorspellingen van de Top-Analysts die fors afwijken van de geldende consensus.
  • We checken of de consensus verwachting over de afgelopen 90 dagen is gestegen. Zo niet, dan is het aandeel niet interessant.
    (de markt moet dus positief over het aandeel zijn, en de Top-Analyst nĂłg positiever)
  • We checken of het bedrijf over de afgelopen vier kwartalen cijfers heeft gepubliceerd die voldeden aan de verwachting van de markt. Zo niet, dan is het risico te groot dat de markt angstig wordt wanneer de datum van de volgende kwartaalcijfers nadert en is het aandeel niet interessant.
  • We plaatsen het aandeel op een 'watchlist' en kijken vanaf nu iedere dag naar de grafiek.
  • We wachten op een goed koopmoment, waarbij we vooral letten op een goede verhouding tussen risico en rendement.
  • We kopen het aandeel zodra een goed koopmoment zich aandient.
  • Dient zich geen goed koopmoment aan, dan laten we het aandeel voor wat het is.
U ziet dat er iedere dag heel wat werk zit in het selecteren van een aandeel en de ruim 36% rendement komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen.
Goed beleggen kost veel tijd, energie en discipline. U heeft daarom de kans om dit werk aan ons uit te besteden en te profiteren van bovenstaande doordachte manier van werken. Dat kunt u doen door u nu aan te melden voor een proefabonnement.

Er zijn veel manieren om op een serieuze manier een aandeel te selecteren. Helaas doen veel particuliere beleggers het wat minder serieus. Zij selecteren een aandeel 'op gevoel', of op basis van een 'hot tip' van de buurman, of van een artikel in een krant of weekblad, of gewoon omdat het aandeel al zoveel is gedaald, dat het 'niet verder kan dalen'. Bewezen is dat deze methodes niet werken, en het is dan ook grappig om te zien dat veel mensen blijven volharden.
Zoals gezegd zijn er veel wegen die naar Rome leiden, maar het allerbelangrijkste is een visie, met daarbij een logische manier van denken en werken.
Als voorbeeld van zo'n manier van werken ga ik u precies vertellen hoe we een aandeel selecteren met STE Top-Analyst Trading. Dat geeft u niet alleen de kans om te zien hoe gedegen we bij StockTradingExpert te werk gaan, maar het geeft u hopelijk ook een indicatie dat u zelf niet over Ă©Ă©n nacht ijs moet gaan als u een aandeel op het oog hebt.
Voor wat betreft STE Top-Analyst Trading is het allereerst belangrijk te weten dat op de Amerikaanse beurs zowat ieder bedrijf wordt gevolgd door een aantal analysten. Zij hebben onder meer tot taak om de kwartaalwinst van het bedrijf te voorspellen. Een groot bedrijf als Microsoft wordt bijvoorbeeld gevolgd door maar liefst 25 analysten die allemaal een winstvoorspelling afgeven. Het gemiddelde van deze 25 voorspellingen noemen we de consensus verwachting. Natuurlijk is het meetbaar hoe goed of slecht ze daarin zijn en wij volgen alleen de beste 10%, vandaar de naam STE Top-Analyst Trading.
We gaan als volgt te werk voor een koopsignaal
(en bij een signaal om short te gaan geldt precies het omgekeerde):
  • We krijgen iedere dag een lijst met voorspellingen van de Top-Analysts die fors afwijken van de geldende consensus.
  • We checken of de consensus verwachting over de afgelopen 90 dagen is gestegen. Zo niet, dan is het aandeel niet interessant.
    (de markt moet dus positief over het aandeel zijn, en de Top-Analyst nĂłg positiever)
  • We checken of het bedrijf over de afgelopen vier kwartalen cijfers heeft gepubliceerd die voldeden aan de verwachting van de markt. Zo niet, dan is het risico te groot dat de markt angstig wordt wanneer de datum van de volgende kwartaalcijfers nadert en is het aandeel niet interessant.
  • We plaatsen het aandeel op een 'watchlist' en kijken vanaf nu iedere dag naar de grafiek.
  • We wachten op een goed koopmoment, waarbij we vooral letten op een goede verhouding tussen risico en rendement.
  • We kopen het aandeel zodra een goed koopmoment zich aandient.
  • Dient zich geen goed koopmoment aan, dan laten we het aandeel voor wat het is.
U ziet dat er iedere dag heel wat werk zit in het selecteren van een aandeel en de ruim 36% rendement komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen.
Goed beleggen kost veel tijd, energie en discipline. U heeft daarom de kans om dit werk aan ons uit te besteden en te profiteren van bovenstaande doordachte manier van werken. Dat kunt u doen door u nu aan te melden voor een proefabonnement.

Jack Hoogland.

dinsdag, februari 01, 2005

 

Bescherming portefeuille (Jack Hoogland)


(Red: Jack heeft binnen zijn services een gratis aanvulling waarmee deelnemers hun portefeuille kunnen beschermen tegen zwaar beursweer. Deze keer nemen we even zijn bericht aan zijn abonnees over. U leest dus wat zijn abonnees lazen. Puur ter leering ende vermaeck).
Bijgaand de maandelijkse STE Option Defense Program update. Zoals u weet bepalen we iedere laatste beursdag van de maand hoe het ervoor staat met onze optieposities en bepalen we welke actie we gaan nemen.

Zoals u reeds op de website hebt kunnen vernemen is dit niets meer dan een gratis aanvulling op onze service, bedoeld voor abonnees die zich er prettig bij voelen om enigszins gedekt te zijn tegen beurscrashes en sterke beursdalingen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat verzekeren gemiddeld genomen geld kost (behalve natuurlijk als een echte crash plaatsvindt). Net zoals de brandverzekering voor uw huis u gemiddeld genomen ook geld kost, behalve als uw huis in de brand vliegt.

Het STE Option Defense Program is vooral geschikt voor STE Quality Trading en voor STE Momentum Trading. Voor STE Long & Short Trading en STE Top-Analyst Trading is het slechts opportuun om puts op de QQQQ aan te schaffen als we overwegend long zitten. Want in perioden waarin we overwegend short posities hebben zou een beurscrash of sterke beursdaling juist positief werken, waardoor een verzekering daartegen onnodig is.

In welke mate u wilt afdekken is ook geheel uw eigen keuze. Wij hebben gekozen voor de Put QQQQ met uitoefenprijs $35,00 en daar betaalt u $0,55 per stuk voor. Als we dat met een autoverzekering vergelijken zouden we kunnen zeggen dat het een WA-plus verzekering is. Wilt u zich liever all-risk verzekeren, dan kunt u altijd de Put QQQQ met uitoefenprijs $36,00 of $37,00 kopen. U betaalt meer, maar bent ook beter verzekerd. Hebt u liever een WA-verzekering en wilt u minder premie betalen, dan kunt u altijd de Put QQQQ met uitoefenprijs $34,00 of $33,00 kopen. U betaalt minder, maar bent ook minder verzekerd.

We geven als standaardadvies in ieder geval de volgende actie:
Openingskoop: PUT QQQQ APR05 $35,00 (Slotkoers gisteren was $0,55) Sluitingsverkoop: PUT QQQQ MAR05 $37,00 (Slotkoers gisteren was $0,90)

This page is powered by Blogger. Isn't yours?