woensdag, juli 15, 2009
De geheimen van geautomatiseerd traden
Is geautomatiseerd beleggen slecht voor ons, en zo ja, waarom is dit slecht voor ons?
- Ja, het is ten nadele van ons. Hiervoor zijn meerdere redenen. Een belangrijke die ik hier wil bespreken is de volgende.
Stel even, uw pensioenfonds besluit 20.000 aandelen RD te kopen voor een (geheime maximum) voor 20,05 per aandeel. Geautomatiseerde systemen lezen een bepaalde vraag, maar weten op dat moment de maximale koers die ze bereid zijn te betalen nog niet. Ze leggen nu in een fractie van een seconde een kleine order in boven de laatste koers. Er gebeurd nu niets en direct daarna wordt de order weer uit de markt gehaald. Ze doen dit nog een keer, maar een cent lager. Net zolang tot er handel is. Ze weten nu dat de vraag naar aandelen op een bepaald niveau ligt. Wat ze nu doen, is een stukje onder dat koopniveau een kleine kooporder inleggen. Al zou het verschil maar 5 cent zijn, in een fractie van een seconde trekken ze de markt leeg op 20,00 en lager, terwijl ze vrijwel direct weer verkopen op 20,05. Geen mens die deze snelheid kan benaderen en hoewel het verschil maar 5 cent was, is de order van 20.000 stukken gevuld, met een winst van 20.000 x 5 cent. Een minuutje werk voor de machine en het pensioenfonds heeft geen enkele kans gehad om lager dan 20.05 aandelen te verkrijgen, hoewel die aandelen er in feite wel waren.
Uiteindelijk verliezen we dus allemaal door die slimme handel van de grote banken. Hun superieure systemen hebben voorrang op de beurs en ze verzieken de handel. Ze hebben daarbij snel alle benodigde data in handen, hebben ook alle benodigde computerkracht en de controleren in feite de beurs.
Het is maar één manier waarop ze bijna met 100% zekerheid winsten kunnen genereren, dag na dag.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: aandeel, geautomatiseerd traden, handelen, markt, order