donderdag, oktober 02, 2008

 

Sasol is volgens EU maffia

Het Zuid-Afrikaanse Sasol heeft een enorme boete van de EU gekregen, omdat het volgens de EU de ringleider in een maffia achtige praktijk binnen de paraffine markt was.
Opmerkelijk in meerdere opzichten. Wat is hier gaande?
Vanaf 1992 tot 2002 is een aantal bedrijven illegaal gaan samenwerken in deze markt. Hier was Sasol toen niet bij betrokken, maar Shell wel, en Exxonmobil, MOL, Repsol, Schumann en Total wel.
Sasol kocht in 1995 een belang in een dochter van Schumann en dat belang werd in 2002 100%. Vanaf dat moment hielden de afspraken ook op.
Sasol wordt nu als hoofdschuldige aangewezen en Shell, dat als mede initiator veel schuldiger is, krijgt nu een heel lage boete, omdat Shell de zaak bij de EU bekendgemaakt heeft.
Het lijkt hier sterk op klasse justitie, waarbij de EU de eigen Europese bedrijven bijzonder voortrekt en de 'schuld', graag legt bij de huidige marktleider.
Sasol is verbijsterd over de boete en had er ook geen rekening mee gehouden dat die boete zo hoog zou uitpakken. Vooral omdat het kartel over was nadat ze 100% eigenaar was geworden. Is Shell daar zo boos over geworden dat ze haar eigen schandelijke gedrag maar snel bekende en daarmee de grootste straf kon ontlopen?

Labels: ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?