vrijdag, oktober 10, 2008

 

Rusland

Wat is er gaande in Rusland? De Russische beurs is de laatste weken omlaag gedoken en heel het Russische monetaire systeem is in elkaar geklapt. Hoe kon dit gebeuren? Rusland was tot enkele maanden geleden monetair en militair onoverwinnelijk en had eindelijk met de gewonnen oorlog in Georgië ook militair gezien weer veel zelfvertrouwen gekregen.
We moeten even terug in de geschiedenis. In 2001 was Rusland vrijwel failliet. Het had een schuld van 16,6 miljard bij het door de rijke bankiers gerunde IMF. In enkele jaren, met name dankzij de prijsstijgingen van olie, kon Putin zijn schuld aan de internationale bankiers aflossen. Hij was nu niet meer van hen afhankelijk. Hij gaf ook aan dat Rusland nu op eigen kracht verder zou gaan. Dit was een mededeling die de rijke bankiers, die één wereldorde nastreven, liever niet hoorden. Die hebben liever invloed via geld.
Dat leek in Rusland niet meer mogelijk... Putin wist zelfs Yukos helemaal over te nemen. De familie Rothschild had flinke indirecte bezittingen in die onderneming. Putin leek definitief gewonnen te hebben toen hij ook Yukos nationaliseerde en delen snel doorverkocht.
Wat Putin echter over het hoofd gezien had, was dat de rijke bankiers in de open Russische markt toch weer posities konden opbouwen.
Wat ze vervolgens deden, en dat zagen we de afgelopen weken, is dat ze dat geld bij de eerste zwakte die Rusland liet zien, in een enorme vaart uit de Russische markt trokken. Zo kan iedere markt op haar knieën gedwongen worden, hetgeen dan ook in Rusland gebeurde. De Russische index daalde meer dan 60% en verschillende bedrijven die op basis van hun aandelenbezit leningen hadden uitstaan, staan nu op springen. De Internationale bankiers willen hun invloed in Rusland terug... Tegen elke prijs. Nu de bedrijven op de rand van faillissement staan, staan de internationale bankiers met hun miljarden klaar om Rusland 'te helpen'.
Putin mag een despoot zijn, hij is zo'n beetje de enige (naast Chavez, maar laten we even serieus blijven) die de bankiers het land uit wist te jagen. Nu is voor Rusland te hopen dat het geen tijdelijke vrijheid van de bankiers was.
Vooral Rusland zou nu als eerste land kunnen kiezen voor een nieuwe monetaire orde. Ze zijn al los van de bankiers, dus die horde is al genomen. Nu de volgende stap nog.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?