dinsdag, oktober 14, 2008

 

Margin calls

Een deel van de gekte omlaag, die we vorige zagen, zat hem er in dat banken en brokers vorige week massaal hun bestanden aan het schonen waren. Iedereen die op basis van het aandelenbezit extra posities had ingenomen werd vorige week gevraagd bij te storten. Wie geen geld had, werd geconfronteerd met het zonder pardon verkopen van de posities door de banken en brokers.
Zo hoorde ik het verhaal van één van de rijkere Amerikaanse eigenaren/directeuren. Hij had voor meer dan 2 miljard dollar aan eigen aandelen in bezit. Het laatste jaar had hij luid en duidelijk aangegeven dat hij vol achter zijn bedrijf stond en had dan ook een positie ingenomen zo groot, dat hij de grootste individuele aandeelhouder werd.

Afgelopen week is 90% van die positie geliquideerd door zijn bank.
Hij had op basis van zijn aandelenbezit steeds meer aandelen gekocht. Dat was makkelijk toen de koers maar bleef stijgen, maar in de daling pakt zoiets helemaal verkeerd uit.
Hij verloor vorige week vrijwel zijn hele positie in het bedrijf, puur door de margin call. De koers van het aandeel daalde uiteindelijk bijna 75%.
Het aandeel daalde vooral vorige week vreselijk hard. Niemand wist toen nog waarom. Nu bleek het dus de liquidatie van de positie van de grootste aandeelhouder te zijn geweest.
Afgelopen vrijdag kochten de Insider abonnees van BeursAccent het aandeel. Enkele abonnees namen gisteren hier hun 50% winst op. Ze kochten nog iets gunstiger dan BeursAccent in en namen de windfall profit.

Tom Lassing

Labels: ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?