woensdag, oktober 18, 2006

 

Beurzenfusie CME / CBOT

Gisteren werd bekend dat twee Amerikaanse beurzen, die elkaar al jaren forse concurrentie aandeden, nu willen fuseren. CME en CBOT willen fuseren tot één grote futures beurs. Daarbij nemen ze al direct een voorschot op de toekomst door verdere samenwerkingen met Europese beurzen niet uit te sluiten. Zou deze combinatie gaan samenwerken met bijvoorbeeld Deutsche Burse, dan zou dat de grootste derivatenbeurs ter wereld creëren.
Hoe deze kolossen uiteindelijk dan goed voor beleggers zullen zijn blijft de vraag. Beleggers hebben geen alternatief, want serieuze concurrentie is er nog amper. Al met al ben ik dus niet zo heel gelukkig met steeds grotere en machtiger beurzen die als duopolisten en nationale monopolisten de markt hun wil kunnen opleggen.
Op deze manier krijgt de Amerikaanse overheid wel veel meer grip op de wereldbeurzen. Ook dat idee baart me enige zorgen. Dit omdat de huidige regering Bush op financieel gebied de bron voor de nodige financiële schandalen is. Over enkele jaren zal de beerput opengaan over wat Bush op dit moment allemaal uithaalt. Amerika zal zich dan gaan afvragen hoe het toch mogelijk was dat Bush en zijn vrienden het democratische bestel zo konden manipuleren voor eigen gewin.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?