dinsdag, augustus 01, 2006
Inkoopprogramma's eigen aandelen nader bezien
Bij de discussie of de enorme aandeleninkoopprogramma's echt interessant voor beleggers zijn, was de conclusie eerder negatief. Het is namelijk meer een middel om de managersvergoedingen te verhogen. Een prijsopdrijvend effect vertaald zich direct in de waarde van de personeelsopties en vandaar dat ondernemers liever eigen aandelen inkopen, dan dat ze hun werk doen en gaan ondernemen.
Er is echter nog een reden om ongerust te zijn.
Met de inkoop van eigen aandelen worden steeds meer vrij verhandelbare aandelen uit de markt gehaald. Met andere woorden, er zullen steeds minder kleine beleggers zijn die de aandelen nog in bezit hebben.
Als we kijken naar welke bedrijven enorme inkoopprogramma's kennen, dan valt op dat het toch niet de slechtste bedrijven zijn. In feite dus zonde dat kwalitatief goede bedrijven steeds minder aandeelhouders onder de particuliere belegger kennen. Wel makkelijk voor die bedrijven, want de grote aandeelhouders, daar kan veel makkelijker mee gewerkt worden.
In feite kan het aandeleninkoopprogramma dus ook gezien worden als een vriendelijke manier om particuliere beleggers uit te roken.
Ik wil niet zover gaan om te zeggen dat particulieren juist nu en tegen de huidige koersen zouden moeten kopen, maar we moeten ons wel realiseren dat bedrijven als ABNAMRO, RDS en al die andere grootmachten, wel bedrijven met veel geld en vaak een lage K/W waardering zijn. Tenzij de managers nog weer een schandaal veroorzaken, zijn het wel de bedrijven en aandelen waarmee een belegger op de lange termijn goed zou mogen zitten. Vooral de particuliere belegger verliest zich wel een in gokjes, terwijl kwaliteit vaak een beter alternatief is.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl