donderdag, juli 13, 2006

 

Nieuwe energiesoort

Als energiebeleggers zijn we steeds op zoek naar 'de opvolger van olie en diesel', want het mag duidelijk zijn, de reguliere olie raakt op.
Tot slechts een paar maanden geleden was ook ik de mening toegedaan dat er nog geen serieuze alternatieven voor olie en diesel aanwezig waren. Vooralsnog leek kernenergie het enige alternatief dat ons hooguit een paar jaar extra zou geven.
Nieuwe ontwikkelingen in de markt zijn echter heel hoopgevend. Nu moet ik daar bij aantekenen, dat ze hoopgevend voor vooral China en Amerika zijn, want Europa heeft er wat minder voordeel van. Als beleggers kijken we echter wereldwijd. Er is nu al een ontwikkeling gaande die het in theorie mogelijk maakt nog honderden jaren gebruik te kunnen maken van vervangende olie en diesel. De grondstoffen ervoor komen niet uit het Midden Oosten, maar vooral uit Amerika en China. In Noord Amerika ligt namelijk de grootste voorraad ter wereld.
Het ergste wat Amerika nu kan overkomen is dat de olieprijs weer gaat zakken. Immers kunnen dan de investeringen niet (winstgevend) gedaan worden.
Het is de verwachting dat Amerika binnen afzienbare tijd de omslag naar de nieuwe mogelijkheden gaat maken. Op dit moment heeft de Amerikaanse overheid vooral op Ethanol ingezet en het zal wat moeite kosten dit verkeerde besluit terug te draaien. Het is ook daarom dat deze nieuwe mogelijkheden nog altijd weinig persruimte hebben gekregen. Bush was zo hard op zoek naar een alternatief dat hij snel koos. Te snel, want achteraf gezien koos hij verkeerd. Dat is ons geluk, want nu ligt er nog altijd een beleggingskans open!
Abonnees van Global Energy Newsletter horen hier nog heel veel van.


Tom Lassing
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?